Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Inget EM-slutspel efter förlust emot Holland

F17/95-landslaget lyckades inte spela till sig en plats i sommarens EM-slutspel. I den avslutande matchen blev det till slut förlust 2-1 mot Holland samtidigt som Danmark besegrade Finland med 3-0 och därmed säkrade gruppsegern och avancemanget.

I knappt 70 minuter hade F17/95-landslaget ett litet grepp om gruppsegern och en plats i sommarens EM-slutspel i Nyon, men under de sista dryga tio minuterna gick allt emot Sverige.

Det stod länge 1-0 till både Sverige och Danmark i de båda avslutande matcherna, vilket betydde att Sverige ledde kvalgruppen på fler gjorda mål. Danskorna gjorde 1-0 mot Finland redan i den 3:e minuten, men även Sverige gjorde ett tidigt ledningsmål mot Holland (10')
Sveriges 1-0 kom efter att man etablerat spel på holländsk planhalva och sedan med ett instick frispelat Linda Hallin, som avlutade kyligt.
– Vår första halvlek var väldigt bra och vi hade 4-1 i målchanser. Spelarna använde erfarenheterna från de två första matcherna på ett riktigt bra sätt, säger Katarina Olsson.

Fördel Sverige i jakten på en EM-biljett var det fram till det var ungefär tio minuter kvar att spela. Danmarks Sarah Hansen gjorde sitt andra mål fram till 2-0 (68') mot Finland och bara någon minut senare kvitterade Anne Bosveld till 1-1 (72') för Holland mot Sverige.
Bosveld slog in en retur efter att Maja Ohlsson räddat en frispark från Vera Berends.

I det läget behövde Sverige göra två mål för att ta EM-platsen från danskorna.
Så skedde nu inte utan på stopptid gjorde Hollands Anna Miedema segermålet 2-1 mot Sverige och Danmark gjorde också ytterligare ett mål mot Finland.
– I andra halvlek har Holland större bollinnehav och trycker tillbaka oss. På slutet går vi över på trebackslinje och flyttar upp mera folk för att försöka göra de mål som krävs, men vi lyckas inte, säger Katarina Olsson.

Stor besvikelse i svensklägret såklart, men när Katarina Olsson reflekterar och summerar hittar hon ändå några positiva saker.
– Ser man till våra tidigare landskamper så har vi under de här tre matcherna presterat vårt bästa försvarsspel hittills, det är framför allt det som ger oss fyra poäng här. Nu var det jävligt nära på nära på ren svenska, men slutade riktigt tråkigt. Hade vi gjort ett mål i den förra matchen mot Danmark hade vi inte behövt stå här och vara besvikna.
– I det lite större perspektivet tvingas vi utnyttja våra tongivande spelare hårt. Det är nog så att Danmark och Holland har mera homogena trupper än oss, avslutar Olsson.