Infjärdens SK satsar på Svenska Cupen

Piteålaget Infjärdens SK:s tränare Björn Marklund har ett pussel att lägga. En babyboom tvingar honom att ställa ett ungt lag på benen.
– Det har varit stor rotation i truppen, säger han.

Infjärdens SK (division I Norrland) tog sig vidare i Svenska Cupen genom att vinna över Notvikens IK DFF, seriekonkurrenter från Luleå. En fin seger det, första gången Notviken besegrades sedan Björn Marklund tog över som tränare för tre säsonger sedan.

– Kanske Notviken inte satsar på cupen, men de satsar stenhårt på att gå upp i Elitettan och har en stor bred trupp så det var en skön seger, säger han.
En stor bred trupp kan Björn Marklund inte blicka ut över när han samlar sitt lag till träningarna. Det har varit stor omsättning inför säsongen, lägg till det några barnlediga spelare.

– Vi har råkat ut för en babyboom kan man väl säga. Vi tappade två spelare inför säsongen och ytterligare en i veckan vilket gör att vi har ett tämligen orutinerat lag.

"Tre målvakter på plan"

Det är en tuff nöt som väntar på LF Arena, Infjärdens SK ställs mot Morön BK, topplag i Elitettan. Infjärdens SK hade en tuff försäsong men kommer inte vika ner sig utan kamp.
– Vi försöker spela omställningsfotboll, det är lite avhängigt av vilka spelare vi har att starta med. I matchen mot Notviken hade vi till exempel tre målvakter på plan. En stod i mål och de andra var utespelare, säger Björn Marklund.

Han säger att laget är ungt, de flesta med rutin från division två eller tre eller de egna ungdomsleden.
– Vi krigar på med dem vi har, säger Björn Marklund. Det är svårt att få ihop det, konkurrensen om spelarna är svår här i Piteå, många lag som konkurrerar om samma spelare.

16 spelare i truppen

Stadens flaggskepp, Piteå IF i damallsvenskan (svenska mästare 2018), lockar till sig de bästa. Infärdens SK i division ett kämpar om de talanger som vill satsa – men Björn säger att det är tufft:
– Det är inte så många som vill eller tror de ska hålla för spel i division ett. Vi har många ganska duktiga spelare men kompisar och annat lockar runtomkring. Jag saknar ambitionen att tävla.

Men Björn och hans team i Infjärdens SK har en hög ambition, laget gör sin fjärde säsong i division ett och satsningen är seriös. i fjol slutade laget femma, de två säsongerna innan sjua. De strävar efter att få ihop den svårlösta ekvationen att satsa långsiktigt och bygga stabilitet samtidigt som de tänker kortsiktigt för att alltid vinna nästa match.
– Hade vi haft en trupp på trettio spelare hade det varit lättare. Nu har vi sexton, säger Björn med ett litet skratt.

"Cupen slår högt för oss"

I årets trupp är fem kvar från förra säsongen, och Björn Marklund får åter klä sig i rollen som nybyggare. På onsdag är hans lag nederlagstippat
Då väntar utmaningen i andra omgången av Svenska Cupen, Morön BK ett hårdsatsande elitettalag som siktar mot allsvenskan står för motståndet.
– Cupen är kul, den slår ganska högt för oss. Vi ska göra allt vi kan för att ge Morön en match, säger Björn Marklund.

Roger Björkman