Får Rosengård sin revansch mot Borgeby?

I andra omgången av Svenska Cupen ställs elitettalaget Borgeby FK mot mångfaldiga mästarlaget FC Rosengård.
FC Rosengård spelar för revansch – vårens träningsmatch lagen emellan slutade med Borgeby-seger.

Tilläggsinformation: Matchen skulle spelats den 29 september men fick skjutas upp då planen var vattensjuk och inte gick att spela på. Matchen spelas nu i stället klockan 19.00 imorgon tisdag och blir den sista i omgång 3 av Svenska Cupen 2021/2022.

Intervjun och artikeln med Izet Kaljic skrevs och publicerades först inför tilltänkta matchdatumet den 29 september.

 

Borgeby FK har ett lovande ungt lag. Huvudtränaren Izet Kaljic, med bred bakgrund som tränare och ansvarig för flick- och damlag, även pojk- och herrfotboll, är satt att leda laget. Han gör nu sin första säsong i Elitettan, tillsammans med lika premiärspelande Borgeby FK.

– Känns som jag har en stabil grund att stå på. Jag älskar att… jag lever verkligen för fotboll. Framförallt att utveckla, se spelare komma till träningarna med glädje för att utmana sig själva, säger han.

"Har en positiv bild av att möta Rosengård"

På tisdag går omgång tre av Svenska Cupen i mål med uppskjutna mötet mellan Borgeby och Rosengård. 

FC Rosengård hamnade på Borgeby FK:s lott. Ett lag som Borgeby FK har plusstatistik emot. Vårens träningsmatch slutade med seger för Bjärredlaget.
­– De hade ett mixat lag där de bästa spelarna saknades, men det var kul. Och jag mötte Rosengård med Eskilsminne förra året då vi spelade 3-2 så jag har en positiv bild av att möta Rosengård, säger Izet Kaljic.

Han beskriver Borgeby FK som en familjär förening, banden är starka från flickorna i 6-årskullen till A-laget, till gänget på kansliet. Kamratskap är nyckelord, vilket avspeglas i lagandan som definierar elitlaget som nu ställs inför sin hittills största utmaning.

– Vi har inte haft så jättefina resultat i Elitettan ännu. Det har varit svår att prestera konsekvent i nittio minuter, men stämningen i laget är väldigt bra. Majoriteten av truppen består av unga spelare som vill uppåt i karriären, vi har 4–5 spelare som är lite äldre.

"Vi vill ha mycket boll"

Träningsvilliga och ambitiösa spelare som tränar- och ledarstaben vill utbilda så individanpassat som är möjligt. En svår nöt för vilken förening som helst, lilla Borgeby FK använder sina resurser så optimalt som möjligt.
– Man får lägga ner väldigt mycket tid men det är också väldigt kul, så jag ser det inte som ett jobb. Många av tjejerna vill gå vidare med sin fotboll och vi hjälper dem så mycket som möjligt.

Izet Kaljic inledde sin karriär i IFK Simrishamn, närmast kommer han från division I-fotboll i Eskilsminne IF. Han gillar bollinnehav och anfallsfotboll.
– I första hand vill vi spela kortpassningsspel mellan lagdelarna så mycket vi kan. Vi spelar med tre centrala mittfältare, vill ha mycket boll och spela anfallsinriktat, säger han.

Anfallsambitionen och den positiva inställningen vill han gjuta in i tjejerna innan de går ut på planen på onsdag för att cupfightas med bjässarna från Malmö:
­– Vi ska försöka tävla i 90 minuter och gärna pressa dem att verkligen kämpa för segern. Jag vill att vi ska vara modiga och visa mycket vilja.

Vad betyder Svenska Cupen för er?
– Den betyder mycket. Det är en jättefin turnering och en förmån att få spela mot de allsvenska lagen. Det är en bra utmaning och lärdom för de unga spelarna.

Hur kommer det se ut på Borgeby IP när ni kickar igång på tisdag?
– Vi ska försöka ordna en bra stämning med mycket folk. Framför allt hoppas jag våra yngre spelare kommer för att titta och inspireras av spelarna i båda lagen. Jag hoppas på en fin match.

Roger Björkman