Inför omgång 2 i Svenska Cupen herr

I veckan som kommer blåser det cupvindar över fotbolls-Sverige. Tisdag, onsdag och torsdag spelas det 29 matcher i Svenska Cupens andra omgång från Skillinge i söder till Ytterhogdal i norr. Vinnarna är klara för nästa års gruppspel i februari-mars.

32 distriktsklubbar har fördel av hemmaplan mot lika många klubbar från Allsvenskan och Superettan. Tre matcher avgörs på tisdag. 23 matcher på onsdag. Tre matcher på torsdag. Matchdatum för Umeå FC-GIF Sundsvall och Sandvikens IF-Örebro är 26 augusti respektive 1 september. Onsala BK-Malmö FF har ännu inte fått något datum beroende på Malmös Europacupspel.

"Stort för Österlen"

Inte långt från Malmö ligger Skillinge och här återfinns division 1-klubben Österlen FF, som med glädje och stolthet hälsar IFK Göteborg välkomna. På klubbens hemsida står att läsa:

”Det är stort för Österlen att välkomna ett allsvenskt fotbollslag och när det dessutom är 18-faldiga svenska mästarna IFK Göteborg är det en unik händelse i vår region.”

Tilläggas kan att IFK Göteborg också har åtta cuptitlar och två UEFA-cupguld (1982, 1987) på sin meritlista.

- En högvinst i lotteriet när vi fick IFK. Vi drömde om MFF eller just IFK. Matchen är stor för klubben, för spelarna och givetvis för publiken som vi maxat till 1 300 åskådare, informerar Österlens ordförande Tom Ekström.

Och om vi översätter det i pengar?

- Förhoppningsvis stärker vi kassan med några 100 000 kronor.

Och chanserna?

- Det klart vi är underdogs, men jag har svarat alla som frågar, att kan Varberg slå IFK så kan väl vi också göra det…

- …och minns jag inte fel var IFK, när de var som allra bäst, här i Skåne och förlorade helt sensationellt i cupen mot Veberöd, påminner Tom Ekström.

När David vann mot Goliat

Helt rätt. 1993 tog division 2-laget Veberöds AIF emot IFK Göteborg med stjärnspelare som Thomas Ravelli, Magnus Erlingmark, Pontus Kåmark, Stefan Rehn och Håkan Mild. När 90 minuter var spelade på Romelevallen trodde storpubliken inte sina ögon. Veberöd hade vunnit med 4-3.

I Kvällsposten 2017 mindes Brune Tavell, en av målskyttarna i Veberöd, cupskrällen så här:

- Det var vi och AC Milan som lyckades göra fyra mål på IFK Göteborg det året.

IFK Göteborgs åtta cuptitlar är näst mest tillsammans med AIK. Malmö FF har flest, 14. Just AIK behöver inte resa långt för sin cupmatch då det väntar 08-derby mot Rågsveds IF, som spelar sina seriematcher i division 3 Södra Svealand på Hagsätra IP. Efter att ha slagit ut IFK Visby med 5-0 i första omgången höll klubben tummarna för att lottas mot AIK, Djurgården eller Hammarby. Det blev AIK!

- Vi var flera i klubben som tittade på lottningen, som sändes live, tillsammans. Vi hade räknat ut att det fanns 16 procent chans att lottas mot något av de tre lagen. Vi jublade när det blev AIK, berättar sportchefen Govand Rasoul på klubbens hemsida.

Över 3 000 biljetter sålda

3 000 biljetter såldes slut på knappt tre timmar och nu har flera kändisar med anknytning till Rågsved och Hagsätra bjudits in till cupmatchen. En av dem är artisten Niklas Strömstedt. Han och Andreas Johnson har spelat in ”Hagsätra IP”, som handlar om de drömmar som föds på den lokala idrottsplatsen.

- Strömstedts låt är vår ingångslåt vid matcher och Niklas har lovat komma mot AIK, fortsätter Govand.

Med det viktiga tillägget och budskapet.

- Vi vill visa att området runt Rågsved är så mycket mer än kriminalitet. Rågsveds IF har funnits sedan 1958 och i dag har vi herr- och damlag i division 3, futsal-lag för både herrar och damer samt 34 ungdomslag.

Vad tror du om era chanser mot AIK?

- Vi gör alltid vår grej, vi vill ha mycket boll, bjuder upp och backar aldrig hem. Vi bryr oss aldrig om hur motståndarna spelar.

Inte ens då motståndet heter AIK?

- Jag tror AIK kommer att darra under första 20 minuterna om de inte får in ett mål. Vi gör 1-0 i 44:e minuten, för att öka på ledningen i 74:e minuten. Sedan är det hej då för AIK, skrattar Govland.

Många skrällchanser

Ja, distriktsklubbarna har allt att vinna, inget att förlora och fotbollshistorien berättar om cupskrällar som – ”aldrig skulle kunna ske.” Så räkna med att det skräller någonstans i cup-Sverige under tisdagen, onsdagen och torsdagen.

Kanske i Hudiksvall där regerande cupmästarna Hammarby gästar? Kanske i Helsingborg där Eskilsminne och Helsingborg IF möts i ett derby? Kanske i Ullared där IFK Värnamo kommer på besök? Kanske i Göteborg där Utsikten och Häcken möts i ett derby? Eller i Räppe, Ytterhogdal och Lund?

Listan med skrällfrågetecken kan göras hur lång som helst och om och var frågetecknen har rätats ut till utropstecken vet vi på torsdagskväll.

Larne Wallisson

TV-tider

Publiken hälsas åter välkommen på arenorna och för de lägre divisionernas hemmaklubbar kan det ge bra klirr i kassan och en fin extrainkomst när de nu får ta emot gräddan av svenska klubbar. Men då inte alla har möjlighet att se cupmatcherna live erbjuder C More följande TV-utbud i sina kanaler med avsparkstid 18.30.

Tisdag 17 augusti

  • Österlen FF-IFK Göteborg, C More Fotboll.

Onsdag 18 augusti

  • Hudiksvall Förenade FF-Hammarby, C More Fotboll.
  • Värmbols FC-IFK Norrköping, C More Live.
  • Karlslunds IF-Djurgården, C More Live 2.
  • Utsikten-Häcken, C More Live 3.

Torsdag 19 augusti

  • Rågsveds IF-AIK, C More Fotboll.
  • Stockholm Internazionale-Elfsborg, C More Live 4.