26 av 32 lag klara för gruppspel i cupen

26 klubbar är vidare till nästa års gruppspel efter segrar i andra omgången. Ytterligare sex kommer senare i höst att kvalificera sig. Skrällarna duggade kanske inte tätt, men en allsvensk klubb försvann – Östersunds FK. Sex klubbar från Superettan fick också se sig besegrade av lag från lägre divisioner.

Målrikaste matchen under ordinarie tid spelades i Norrköping där Sleipner tog ledningen mot Degerfors, som vände och vann med 8-1! Villiam Dahlström och Sargon Abraham gjorde fyra mål var. Wow!

Bilden: Emil Åberg avgjorde när Eskilsminne vann cupderbyt mot Helsingborg.

Allsvensk klubb som inte gick vidare

2017 vann Östersunds FK cupen efter finalseger mot IFK Norrköping (4-1). I Cupen 2021/22 är det slutspelat. Östersund förlorade mot Brommapojkarna, 2-1. BP är obesegrad tabelletta i Ettan Norra medan Östersund ligger sist i Allsvenskan. Nästa säsong kan klubbarna alltså mötas i Superettan. I så fall har BP redan markerat att de säljer sig dyrt på Grimsta IP där det stod 1-1 efter en kvart. 0-1 Malcolm Scott, 1-1 Samuel Leach Holm. I 70:e minuten nickade Robin Frej in segermålet.

Illa ute var också…

 …Kalmar FF, som vann efter förlängning mot Lunds BK, 3-1. Efter snabba 1-1 stred Lund tappert mot det allsvenska motståndet, men Moustafa Benshi och Victor Backman avgjorde tidigt i förlängningen med var sitt mål.

Kalmarspelarna firar segern mot Lund tillsammans med tillresta supportrar.

Sirius, som fick hjälp av ett självmål och som behövde tilläggstid för att vinna med 3-2 mot Täby. Edi Sylisufaj gjorde segermålet i tredje tilläggsminuten. 

Utslagna Superettanklubbar

2019 gick Athletic Eskilstuna till cupfinal. Den spelades den 30 maj mot Häcken. Göteborgarna vann med 3-0. Drygt två år senare släcktes Eskilstunas finaldröm redan i andra omgången då det blev förlust mot division 1-laget Sylvia med 3-1. Liten eller stor skräll?

Den känns som liten med tanke på att det endast skiljer en division mellan lagen och att Sylvia ligger på övre halvan i Ettan Norra och att Eskilstuna ligger åtta i Superettan, men skrällen växer i storlek då man betänker att Eskilstuna endast tre dagar tidigare besegrade dåvarande tabellettan Norrby med 4-1.

Jönköpings Södra förlorade efter rött kort mot Skiljebo SK, 3-1. Division 2-klubben genrepade med 1-1 mot Österåker, Superettanklubben genrepade med 2-1 mot Öster. När det var cupdags på Hamre brydde sig Skiljebo inte om att det skiljer två divisioner. Junes Barny gjorde visserligen 1-0 för J-Södra, men sedan hette målskyttarna Philip Özer, Stefan Stojanović och Mohamud Abdulkadir Abshir – en trio tillhörande Skiljebo. Och därmed var skrällen ett faktum.

Vasalund förlorade mot Ytterhogdals IK, 3-2. Det går bra för Ytterhogdal i division 2 Norrland dör man är tvåa bakom Team TG medan det går mindre bra för Vasalund som är nästjumbo i Superettan. När lagen möttes på Svedjevallen gick segern till hemmalaget. Bilal Seasy gjorde 1-0 och 2-0. Nicola Vasić och Ekin Bulut reducerade respektive kvitterade. I den 77:e minuten kom avgörandet. På ett självmål.

– Vi bemästrade den regntunga gräsplanen bäst, plus att Vasalund nog inte var medvetna om hur bra vi är, funderade YIK:s ordförande Leif Nilsson efter skrällen.

Västerås SK förlorade mot Sollentuna FK, 2-1. Det började bra för gästerna då lagkaptenen Dušan Jajić gjorde 1-0 efter en kvart. Sedan blev det inga fler VSK-mål. Däremot två för Sollentuna, Fredrik Sandell 1-1 och Aron Sandén 2-1, ett halvtidsresultat som stod sig matchen ut. Västerås får därmed inte chansen att upprepa vårens framgångsrika cupspel nästa år. Sollentuna, som kvalade in till gruppspel så sent som 2020, får däremot göra det. 

– Det vore roligt för klubben och spelarna att få möta ett Stockholmslag och då tänker jag inte på BP utan på Hammarby, AIK eller Djurgården, säger Sollentunas tränare Douglas Jakobsson till tidningen Mitt i Sollentuna.

Norrby förlorade mot Ängelholms FF efter förlängning, 3-2. Ängelholm toppar division 2 Västra Götaland, Norrby ligger på allsvensk kvalplats i Superettan. På papperet fördel Norrby, men så blev det inte.
Carl Norberg gav Ängelholm dubbel pausledning. Norrby reducerade och kvitterade och tog matchen till förlängning där Ängelholms skyttekung Anton Kinnander slog till för tolfte gången i år (serie 10 + cup 2).

– Jag är jättebesviken. Vi såg fram emot minst tre tidiga tävlingsmatcher nästa år. Nu blir det inte så, fastslog Norrbys tränare Mak Lind.

Bröderna Yonathan och Josef Getachew gjorde varsitt mål i cupderbyt mot HIF.

Helsingborg förlorade mot Eskilsminne, 3-2. För tre år sedan skrällde Eskilsminne då de vann cupderbyt mot storebror Helsingborg (1-0). Kunde historien upprepa sig 2021? Ja, faktiskt.

Eskilsminne, trea i division 2 Västra Götaland mot Helsingborg, tvåa i Superettan och fem cupguld p                        å meritlistan, mynnade ut i en repris. Mycket tack vare bröderna Getachew – Josef 1-0 och Yonathan 2-2 – men framför allt tack vare Emil Åberg som gjorde 3-2, två minuter efter Yonathans kvittering (73).

– Pinsamt att se vårt uppträdande, dundrade HIF:s tränare Jörgen Lennartsson efter skrällförlusten.

Illa ute var också…

Akropolis, som vann efter förlängning mot IFK Lidingö, 2-1. Det stod 1-1 i derbyt efter full tid. Inför förlängningen bytte Akropolis in Andrew Michael Stadler. Sju minuter senare avgjorde han med sitt första tävlingsmål för säsongen.

IK Brage, som vann efter förlängning mot Arameisk-Syrianska IF. Efter 90 mållösa ordinarie minuter såg även förlängningen ut att bli mållös när inbytte Leonard Pilana skickade Brage vidare till vårens gruppspel i den 118:e minuten.

Falkenbergs FF, som vann efter förlängning och dubbla röda kort mot IK Oddevold, 3-2. Nsima Peter gjorde 1-0 för FFF. Tio minuter senare (14) blev han utvisad. Vid full tid stod det 2-2. I sjätte förlängningsminuten fastställde Adam Bergmark Wiberg slutresultatet. I den sista förlängningsminuten blev Samuel Adrian utvisad.

Örgryte, som vann efter förlängning mot Mjölby AIF, 2-1. Hemmalaget såg ut att gå mot en skräll då Emil Dagnäs mål i första halvlek var matchens enda när tilläggsminuterna tickade i väg och Örgryte spelade med en man mindre sedan Arvid Brorsson fått rött kort (88). Då, 90+5, kvitterade Peru Ruiz och minuten efter att Mjölby fått Jonathan Hellqvist utvisad i förlängningen kunde Örgrytes Elias Gustafson nicka in segermålet (106).

GAIS, som vann efter straffar mot Vänersborgs IF, 6-5. GAIS tog ledningen under ordinarie tid. Vänersborg kvitterade. GAIS tog ledningen i förlängningen. Vänersborg kvitterade. Nu väntade straffar. GAIS satte fyra av fem, Vänersborg endast tre.

Veckans segrare är klara för nästa års gruppspel, som avgörs i februari-mars. Lottningen/indelningen av grupperna sker när årets seriespel är avslutat. 

Larne Wallisson

Klara från Allsvenskan (11)

AIK, Degerfors, Djurgården, IFK Göteborg, Halmstad, Häcken, Kalmar FF, Mjällby, IFK Norrköping, Sirius, Varberg.

Klara från Superettan (8)

Akropolis, Brage, Falkenberg, GAIS, Trelleborg, Värnamo, Örgryte, Öster. 

Klara från Ettan (3)

Brommapojkarna, Sollentuna, IF Sylvia.

Klara från Division 2 (4)

Eskilsminne, Skiljebo SK, Ytterhogdals IK, Ängelholms FF.

Resterande matcher i omgång 2

26 aug, Umeå FC-GIF Sundsvall.

1 sep, Sandvikens IF-Örebro.

9 okt, IFK Viken-Landskrona BoIS.
Skulle ha spelats i tisdags, men sköts upp på grund av en regnsjuk plan.

Hudiksvalls Förenade FF-Hammarby och Stockholm Internazionale-Elfsborg kommer också att få nya datum beroende på Hammarbys och Elfsborgs Europacupspel.

Onsala BK-Malmö FF har ännu inte fått något datum beroende på Malmös Europacupspel