Inför onsdagens cuplottning

På onsdag lottas andra omgången av herrarnas Svenska Cupen. 32 klubbar från ettan, tvåan, trean och fyran lottas mot Allsvenskans och Superettans 32 klubbar. Distriktsklubbarna, som får hemmaplan, har en sak gemensamt: ”drömlottning, tack.”

Bilden: Aiham Ousou från Gais i duell med Brian Span från Västerås SK.

Efter ett ekonomiskt sargat pandemiår, där klubbarna inte tjänat en enda krona på publikintäkter, har lättnader påbörjats och när andra omgången i Svenska Cupen spelas 18-20 augusti kan kanske publiken välkomnas till hundra procent.

I så fall ett ekonomiskt lyft för de 32 distriktsklubbar som finns kvar som hemmalag i Svenska Cupen. I onsdagens direktsända lottning klockan 13.00 på www.svenskfotboll.se har klubbarna delats in geografiskt där 16 sydliga distriktsklubbar lottas mot 16 sydliga SEF-klubbar och 16 nordliga distriktsklubbar lottas mot 16 nordliga SEF-klubbar.

Intressant är att 18 av de 32 distriktsklubbarna kommer från division 2.

Tre distriktsklubbar sticker ut lite extra. Det är trion från division 4 och division 3, nämligen IF Viken, Åmål (4) samt IK Sleipner (3) och Hvetlanda GIF (3).

Så här funderar de inför (dröm)-lottningen.

I bandy- och speedwaystaden Vetlanda står för ovanlighetens skull fotbollen i fokus. Detta sedan Hvetlanda GIF slagit ut Dalstorps IF med 6-5 efter straffar (1-1 vid full tid, 2-2 efter förlängning).

– Och nu pratar alla om Malmö FF, vi i klubben och folk på stan. Vilken publikfest det skulle bli, fastslår tränaren Jasmin Bosnjak.

Hvetlanda GIF är nykomling i division 3 Sydöstra Götaland. Laget har börjat bra och ligger trea. Först var målsättningen nytt kontrakt. Nu har ribban höjts. Mot division 2-klubben Dalstorp var sju spelare 20 år eller yngre.

– Vi ledde två gånger och bortsett från 20 minuter var vi spelmässigt det bättre laget. Ludwig Bergstrand fick chansen för första gången i år i målet och han räddade två straffar. Nu ser vi verkligen fram emot lottningen, fortsätter Jasmin Bosnjak.

Och om ni lottas mot MFF, vad innebär då publikfest i siffror?

– Normalt har vi mellan 200 och 400 åskådare på våra matcher. Mot MFF känns 1 500-2 000 realistiskt. Jag tror vi kan ta 4 000 på Heds Arenas konstgräs på Tjustkulle, säger Jasmin Bosnjak.

I division 3 spelar också IK Sleipner, norrköpingsklubben med 16 allsvenska säsonger och ett SM-guld (1937/38) på sin meritlista. Sleipner nådde också finalen i den allra första upplagen av Svenska Cupen men förlorade med 3-1 mot Hälsingsborgs IF den 26 oktober 1941.

Sedan 2019 spelar Sleipner i division 3 Nordöstra Götaland och efter fyra raka segrar leder laget serien och efter sensationella 2-1 mot Oskarshamns AIK, serieledare i Ettan Södra, är klubben klart för andra omgången av Svenska Cupen.

Stämmer det att ni gjorde två mål på två chanser, vid underläge i andra halvlek?
– Nej, det tycker jag är en felaktig beskrivning av vår seger. Grabbarna rullade verkligen boll och vi behöver inte be om ursäkt för att vi vann, svarar Sleipners ordförande Anders Nobrant.

Och din drömlottning är väl given?
– Jag förstår att du tänker på IFK och givetvis är det en drömlottning, som med rätt marknadsföring säkert kan locka 3-4 000 åskådare. Drömscenario två är en stockholmsklubb. Som ordförande tänker jag i första hand ekonomi och 3-4 000 åskådare innebär cirka en halv miljon kronor netto, vilket är en enorm summa för en division 3-klubb. Frågar du vår tränare har han rent sportsligt kanske någon annan drömmotståndare, förtydligar Anders Nobrant.

Andra omgångens enda klubb från division 4 heter IF Viken. I första omgången vann Åmåls-klubben med matchens enda mål mot IF Karlstad Fotbollsutveckling. Målskytt Adam Johannesson i första halvlek. Nu väntar ett klart tuffare motstånd.

Som ni vill ska heta?
– Spontant svarar jag GAIS. De har många supportar och kan nog dra en hel del publik. Gärna något lag från Göteborg, svarar styrelseledamoten Jan Mossberg.

Viken tillhör i division 4 Bohuslän Dalsland där de inlett med en förlust och en oavgjord. Klubben är stor på ungdomssidan och damlaget har på kort tid avancerat från fyran till tvåan. Cirka 400 killar och tjejer spelar fotboll i IF Viken.

– Vi värvar inte speciellt ofta utan släpper fram spelare från våra egna led. I Cupen är det tredje gången vi ställs mot ett svenskt elitlag. För många år sedan mötte vi Mjällby i en tidig vårmatch, då fick vi ploga bort snön för att få fram en gräsplan. 2016 nådde vi också andra omgången och då fick vi en omgång av Degerfors (0-9), minns Jan Mossberg.

Hur det går den 18 eller 19 augusti står skrivet i stjärnorna, men redan på onsdag vet vi vilken klubb som får gästa Rösvallen i Åmål i Svenska Cupens andra omgång.

De 64 klubbar som är klara för Svenska Cupens andra omgång spelar i följande serier:

Allsvenskan – 16

Superettan – 16

Ettan Norra – 7

Ettan Södra – 4

Division 2 – 18

Division 3 – 2

Division 4 – 1

Speldatum för andra omgångens 32 matcher är 18-19 augusti. Lag som deltar i UEFA:s Champions League eller Europa League den 17-19 augusti spelar sin cupmatch på dag som fastställs senare.

Följ lottningen på www.svenskfotboll.se klockan 13.00

Larne Wallisson