Historisk första vinst för Sverige i Beach Soccer

Sveriges herrar spelar just nu Euro Beach Soccer League Division B i Chisinau, Moldavien. Där elva länder gör upp om sju platser till Promotion Final som spelas i september. Sverige inledde med en förlust mot Grekland i onsdags, men under torsdagen blev det en 5-3-vinst mot Kazakstan. Sveriges allra första vinst någonsin.

Foto: Mathias Granberg

Efter den inledande 1-4-förlusten mot Grekland väntade ny match mot Kazakstan som i sin inledningsmatch slog Litauen med 4-3.

Sverige öppnade torsdagens match på bästa tänkbara sätt när Simon Turesson, assisterad av Jesper Bolander, redan efter två minuter sköt 1-0 till Sverige. Resultatet stod sig sedan första perioden ut.

Andra perioden började med att Kazakstan tog sig allt mer in i matchen. Halvvägs in i perioden kvitterade Kazakstan till 1-1 efter ett fint väggspel på högerkanten där avslutet hittade in i bortre burgaveln. En minut senare fick Sverige en hörna som slogs mot bortre delen av straffområdet där Marcus Kettler akrobatiskt cykelsparkade på ett. Kazakstans målvakt styrde skottet i ribban och därefter stötte Daniel Granberg in 2-1 till Sverige. Med två minuter kvar av andra perioden avlossade Sverige målvakt Filip Malmström ett skott från eget straffområde som letade sig in vid bortre stolpen och Sverige gick till periodpaus med en 3-1-ledning.

Sista och tredje perioden hann knappt starta innan Kazakstan reducerade till 3-2 och bara någon minut senare kvitterade de även till 3-3. Här trodde nog många att matchen skulle svänga åt Kazakstans favör, men Sverige samlade sig.

Med sju minuter kvar av sista perioden gjorde Nils Lavah 4-3 till Sverige. Kazakstan tryckte sedan på för en kvittering, men istället var det Sverige och Marcus Kettler som utökade ledningen till 5-3 som även blev slutresultatet. Sverige tog därmed en historisk första vinst i landslagssammanhang i Beach Soccer.

Imorgon fredag spelar Sverige sin sista gruppspelsmatch mot Litauen, avspark sker 12.15 svensk tid.

Fakta Euro Beach Soccer League

Sveriges herrar spelar just nu Euro Beach Soccer League Division B i Chisinau, Moldavien. Det är totalt elva länder som deltar: Sverige, Norge, Estland, Grekland, Tjeckien, Slovakien, Moldavien, Kazakstan, Rumänien, Bulgarien och Litauen. De sju bästa länderna vinner en plats till Promotion Final som spelas i 9-12 september i Figueira da Foz, Portugal.

Erik Gustafsson