BK Häcken vann Svenska Cupen

BK Häcken höll för favorittrycket och vann välförtjänt Svenska Cupen 2020/21 för damer. Landslagsmeriterade spelarna Filippa Angeldahl, Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund blev segerorganisatörer med sina mål i den andra halvleken i 3-0-segern mot Eskilstuna United DFF.

- De vann allsvenskan förra året, vi kom tia. De har landslagsspelare i truppen, det har inte vi. Det är inget snack om vem som är favorit, det vet hela fotbollssverige, sa Eskilstuna United DFF:s tränare Magnus Karlsson inför Svenska Cupen-finalen mot BK Häcken under torsdagen.

Med de orden med sig tycktes Eskilstuna ha matchplanen klar för sig. Backa hem lågt, göra det svårt för Häcken att spela sig igenom lagdelarna och satsa mycket på kontringar.

Kullberg med nick i ribban

Häcken, som höll i bollen och förde matchen, hade också svårt att skapa målchanser. I den första halvleken var Emma Kullberg närmast med en nick i ribban på en hörna. Men då hade Eskilstuna också ett par skottlägen där Amanda Nildén var närmast tidigt i matchen men inget som ställde till det för Jennifer Falk i Häckens mål.

Eskilstuna var ganska nöjda med matchbilden i den första halvleken och ville nog behålla den så länge som möjligt i den andra halvleken. Känslan var att Häcken behövde individuella prestationer för att få hål på Eskilstuna.

Det var precis en sådan som också gav Häcken ledningen. Filippa Angeldahl tog initiativ i straffområdet, gav sig själv möjligheten och sköt - något turligt eftersom den tog på en försvarare - 1-0 på Bravida Arena i den 56:e minuten.

Blackstenius stod för delikatessen

I den 70:e minuten ökade Stina Blackstenius på till 2-0 efter matchens delikatess. Blackstenius tog fart utanför Eskilstunas straffområde och slog till med ett fantastiskt skott i den bortre burgaveln, otagbart för Emma Holmgren. 

Därefter var saken klar. Pauline Hammarlund satte slutresultatet i den 87:e minuten från nära håll men Häcken darrade aldrig till därinnan.

– Riktigt, riktigt kul att få vinna för Häcken också. Det är alltid ett mål att vinna titlar, säger Stina Blackstenius i SVT efter segern.

I och med segern tar BK Häcken sin första titel som damförening. Med tre cuptitlar från Kopparbergs/Göteborg FC inräknade blir det dock den fjärde cuptiteln sedan starten 1981. Lika många cuptitlar som Umeå IK, med bara FC Rosengård, Linköpings FC och Öxabäck IF framför sig i antal.