Lotta Schelins finalupplevelser

Lotta Schelin är officiell ambassadör för UEFA Champions League-finalen som avgörs på Gamla Ullevi på söndag, den 16 maj. Lotta har under sin karriär själv spelat hela fem Champions League-finaler där hon med sitt klubblag Lyon vunnit tre och förlorat två. Inför söndagens final berättar nu Lotta om sina erfarenheter och minnen av Champions League-finalerna, en av de mest ärofyllda matcherna som spelare kan nå på klubblagsnivå.

Bilden: Lotta Schelin jublar efter titeln i Champions League 2012.

En av fotbollsvärldens mest prestigefulla matcher. Ja, så beskrivs Champions League-finalen där Europas bästa klubblag kommer krönas på Gamla Ullevi i Göteborg. Lotta Schelin, ambassadör för finalen, ger en kort beskrivning av dess storhet.

- Det som är speciellt när man spelar i en klubb i Europa är att finalen i Champions League oftast rundar av hela säsongen. Möjligtvis kan det vara någon match kvar sedan i ligan eller någon inhemsk cup. Men i stora delar rundar finalen av säsongen, som man jobbat hårt för hela året och tagit steg för steg mot.

- Det är verkligen en av de stora höjdpunkterna det året när man når finalen, och som spelare känner man stor uppbackning och intresse som finns från både klubben och alla supportrar. Så en Champions League-final är en riktigt häftig grej att få uppleva.

Och Champions League-finaler har Lotta Schelin fått uppleva – hela fem totalt. Det har blivit tre segrar och två förluster, och Lotta minns alla matcherna tydligt som speciella tillfällen i hennes karriär. Hon beskriver hur alla finaler är väldigt olika för henne personligen, och att de tre vunna matcherna har olika dignitet i karriären.

- Den första finalvinsten är så klart speciell, det är alltid den första (2011). Matchen spelas i London och vi kämpar verkligen för att ta Lyons första vinst i turneringen. Vi vinner matchen med 2-0 och det är en magisk känsla när man uppnår något sådant stort som klubben aldrig gjort tidigare, och inte jag själv heller. Segern fick stort genomslag och hela klubben fick en stark känsla av vinna titeln för första gången, säger Lotta Schelin och beskriver sedan sin andra seger 2012 – där Lyon dominerade.

- Segern 2012 är vi mer överlägsna genom hela turneringen. Vi bara dominerade det året, hade 39-1 i målskillnad och turneringen avslutades mot tyskt lag på tysk mark med 50 000 personer på läktarna. Vi trodde så hårt på det skulle bara vinna, vilket vi gjorde med 2-0 igen. På något sätt var det en annan typ av känsla det här året, där vi hade visat att vi var helt oslagbara. Så det minns man starkast från den finalen.

Lotta Schelin jublar med lagkamrater efter segern i Champions League 2012.

2013 gick sedan Lyon för att ta en tredje titel i rad. Franska giganterna hade gjort en bra Champions League-säsong även detta år och gått starkt fram till finalen. Men väl där fick man det inte riktigt att stämma. Wolfsburg vann med 1-0 och sedan följer två år där Lyon inte når finalen.

- Det är extremt jobbigt att förlora en final. Alla spelare som gjort det vet om det. Man får en medalj men har ändå förlorat sista matchen och det svider rejält.

Men Champions League-vinsterna var inte slut för Lotta i hennes klubb Lyon där hon blev en ärad storspelare i klubbens historia. I Lottas sista säsong i Lyon når franska klubben åter finalen och vinner över Wolfsburg i den avslutande straffläggningen – där Lotta sätter sin straff.

- Efter två års misslyckande i Champions League var det otroligt skönt att 2016 komma tillbaka och nå en final, i min allra sista match i Lyon. Matchen rundar av tiden i klubben på ett så häftigt sätt och segern är såklart magisk detta år också. Jag minns det var starka känslor, med en straffläggning som fick skilja oss åt. Ja, det var häftigt att runda av hela Lyondelen av min karriär på det sättet.

Lotta Schelin med pokalen efter segern i hennes sista match med Lyon 2016. Tre vinster i Champions League blev det totalt för svenska forwarden.

På söndag har vi inte Lotta Schelin på planen, när 2021 års final av Champions League avgörs i Göteborg. Inte heller Lyon, klubben där Lotta skördade stora framgångar. Men Chelsea och Barcelona står redo för att vinna titeln för första gången i klubbarnas historia – och många spelare får nu möjligheten att likt Lotta uppleva glädjerus, eller besvikelse.

Matchen mellan Chelsea och Barcelona har avspark 21.00 söndagen den 16 maj och sänds i TV6 och Viaplay.

Officiella partners UEFA Women's Champions League

  • Pepsi MAX
  • VISA
  • Hublot
  • Nike
  • Together#WePlayStrong