Matchguide Chelsea FC – FC Barcelona

I dag 16 maj spelas finalen i UEFA Women’s Champions League i Göteborg. I finalen ställs den engelska mästarna Chelsea FC mot de spanska mästarna FC Barcelona i en av fotbollsvärldens mest prestigefulla matcher på Gamla Ullevi. I denna matchguide lär du känna de båda finallagen.

Ny segrare av turneringen

Varken Chelsea eller Barcelona har tidigare vunnit Champions League på damsidan, vilket innebär att årets final kommer kora en helt ny vinnare av turneringen. Båda lagen har dock vunnit turneringen på herrsidan tidigare – och den klubb som vinner finalen blir den första klubb som vunnit turneringen på både dam- som herrsidan.

Chelsea är i final för första gången i klubbens historia, medan Barcelona spelat en final tidigare – 4-1-förlusten mot Lyon i finalen i Budapest 2019.

Frankrike och Tysklands dominans bruten

Turneringens stora mästare, Lyon, missar finalen efter förlusten mot ligakonkurrenten PSG i kvartsfinal. Lyon har vunnit turneringen i fem år i rad, och totalt sju gånger, men räckte inte till i årets upplaga.

Faktum är att årets final också bryter en fransk-tysk dominans. För första gången sedan 2007 spelas en final utan ett franskt eller tyskt lag, då Arsenal vann över Umeå och säkrade titeln det året. Tyska och franska lag har inte bara nått alla finaler sedan 2008, ett tyskt eller franskt lag har dessutom vunnit varje år sedan dess.

Nu blir det spännande och se om ett spanskt eller engelskt lag tar hem titeln 2021.

Tre svenska spelare i finalen

Ja, den historiska finalen på svensk mark (första Champions League-finalen i Sverige) kommer också ha svensk närvaro på planen. Chelsea besegrade Bayern München och därmed stod det också klart att Jonna Andersson, Magdalena Eriksson och Zećira Mušović – alla tre svenska landslagsspelare med Gamla Ullevi som nationalarena – finns på plats i Göteborg för finalmatchen.

- Att nå en Champions League-final har varit den stora drömmen sedan det började kännas realistiskt i karriären att kunna nå dit, sade Magdalena Eriksson tidigare i veckan inför dagens final.

Chelseas lagkapten, svenska Magdalena Eriksson, jublar tillsammans med lagkamraten Ji So-yun efter finalavancemanget.

Lär känna Chelsea FC

Vägen till finalen

Sextondelsfinal: Besegrade Benfica med 8-0 totalt

Åttondelsfinal: Besegrade Atletico Madrid med 3-0 totalt

Kvartsfinal: Besegrade Wolfsburg med 5-1 totalt

Semifinal: Besegrade Bayern München med 5-3 totalt

Bästa målskytt: Fran Kirby, sex mål

Tidigare års bästa resultat: semifinal 2018 och 2019

Extra fakta: Den första och enda engelska klubb som nått final efter att Arsenal vann titeln 2007.

Håll ett extra öga på…

Magdalena Eriksson | 1993 | Mittback | Sverige
Med bindeln runt armen hoppas Magdalena Eriksson få lyfta bucklan på hemmaplan i Sverige. Försvararen har varit lagkapten i Chelsea sedan 2019 och var tongivande när klubben säkrade ligatiteln tidigare denna månad. Nu siktar hon på ytterligare en titel.

Tränaren

Emma Hayes anslöt till Chelsea år 2012 och har sedan dess skördat stora framgångar i Londonklubben. Hittills har hon lett Chelsea till tio titlar, den senast kom förra helgen när ligatiteln bärgades.

Citatet
"Vi känner aldrig att en match är över, oavsett vad det står i matchen känner vi att vi har en chans att vinna. Den känslan hittar man inte i alla lag utan det tar tid att bygga upp. Detta lag har skapat mästare och jag tycker att vi har förtjänat vår plats i finalen för att vi har gjort exakt det som behövs i exakt rätt tid."

Truppen

Målvakter: Zecira Musovic, Ann-Katrin Berger, Carly Telford

Backar: Jonna Andersson, Magdalena Eriksson, Hannah Blundell, Millie Bright, Jorja Fox

Mittfältare: Sophie Ingle, Melanie Leupolz, Ji So Yun, Guro Reiten, Jessie Fleming, Niamh Charles, Drew Spence

Forwards: Aggie Beever-Jones, Bethany England, Erin Cuthbert, Fran Kirby, Pernille Harder, Sam Kerr

Barcelona jublar efter den säkrade finalplatsen. Blir Barcelona det första laget från Spanien att vinna Champions League?

Lär känna FC Barcelona

Vägen till finalen

Sextondelsfinal: Besegrade PSV Eindhoven med 8-2 totalt

Åttondelsfinal: Besegrade Fortuna Hjørring med 9-0 totalt

Kvartsfinal: Besegrade Manchester City med 4-2 totalt

Semifinal: Besegrade PSG med 3-2 totalt

Bästa målskytt: Jenni Hermoso, sex mål

Tidigare års bästa resultat: Förlorade finalen 2019

Extra fakta: Var den första finalisten från Spanien någonsin, 2019, och blir det första vinnande laget från en femte nation utöver Tyskland, Sverige, England och Frankrike – om de vinner finalen.

Håll ett extra öga på…

Jenni Hermoso | 1990 | Forward | Spanien
Med sina sex mål i turneringen toppar hon skytteligan tillsammans med Chelseas Fran Kirby. Då Barcelonas nigerianska forward Asisat Oshoala har skadebekymmer blir Hermoso extra viktig för Barcelonas offensiv. Sedan återkomsten i klubben 2019 har Hermoso smällt in 53 mål på 56 matcher.

Tränaren

Lluís Cortés anslöt till Barcelona år 2017 i rollen som analytiker och blev en del i damlagets ledarstab. I januari 2019 tog han över huvudansvaret och har sedan dess knappt förlorat några matcher. Första året tog han klubben till final i Champions League och tidigare denna månad ledde han Barcelona till ännu en ligatitel. I skrivande stund har laget vunnit 26 matcher av 26 möjliga och har smått osannolika målskillnaden 128-5.

Citatet
"Jag känner mig lycklig och privilegierad att vara manager för detta lag och denna grupp med fantastiska spelare och underbara människor. Jag känner mig privilegierad att uppleva fotboll, sporten vi älskar, dagligen tillsammans med så många fantastiska människor, både i personalen och i truppen. Vi är som en familj med en väldigt bra stämning inom gruppen. Alla är väldigt lätta att arbeta med varje dag.

Truppen

Målvakter: Sandra Panos, 

Backar: Laia Codina, Maria Leon, Melanie Serrano, Marta Torrejon, Leila Ouahabi, Andrea Pereira, Ana Crnogorcevic, Jana Fernandez

Mittfältare: Vicky Losada, Kheira Hamraoui, Alexia Putellas, Patri Guijarro, Aitana Bonamati

Forwards: Jenni Hermoso, Mariona Caldentey, Caroline Graham Hansen, Asisat Oshola, Andrea Falcón, Lieke Martens, Bruna Vilamala, Gemma Font

Så ser du matchen i Sverige

Gällande restriktioner i Sverige tillåter inte att finalen spelas inför publik och därför sker inte någon biljettförsäljning till matchen på Gamla Ullevi.

Matchen sänds dock på svensk TV och med avspark 21.00 kan du se finalen den 16 maj i TV6.

  • Pepsi MAX
  • VISA
  • Hublot
  • Nike
  • Together#WePlayStrong