Lär känna finalen och lagen

Den 16 maj spelas finalen i UEFA Women’s Champions League i Göteborg. I finalen ställs Chelsea FC mot FC Barcelona, nuvarande ligaledarna i England och Spanien, i en av fotbollsvärldens mest prestigefulla matcher på Gamla Ullevi. I denna artikel följer vad vi vet om lagen och finalen med knappt två veckor kvar till avspark.

Ny segrare av turneringen

Varken Chelsea eller Barcelona har tidigare vunnit Champions League på damsidan, vilket innebär att årets final kommer kora en helt ny vinnare av turneringen. Båda lagen har dock vunnit turneringen på herrsidan tidigare – och den klubb som vinner finalen blir den första klubb som vunnit turneringen på både dam- som herrsidan.

Chelsea är i final för första gången i klubbens historia, medan Barcelona spelat en final tidigare – 4-1-förlusten mot Lyon i finalen i Budapest 2019.

Frankrike och Tysklands dominans bruten

Turneringens stora mästare, Lyon, missar finalen efter förlusten mot ligakonkurrenten PSG i kvartsfinal. Lyon har vunnit turneringen i fem år i rad, och totalt sju gånger, men räckte inte till i årets upplaga.

Faktum är att årets final också bryter en fransk-tysk dominans. För första gången sedan 2007 spelas en final utan ett franskt eller tyskt lag, då Arsenal vann över Umeå och säkrade titeln det året. Tyska och franska lag har inte bara nått alla finaler sedan 2008, ett tyskt eller franskt lag har dessutom vunnit varje år sedan dess.

Nu blir det spännande och se om ett spanskt eller engelskt lag tar hem titeln 2021.

Tre svenska spelare i finalen

Ja, den historiska finalen på svensk mark (första Champions League-finalen i Sverige) kommer också ha svensk närvaro på planen. Chelsea besegrade Bayern München och därmed stod det också klart att Jonna Andersson, Magdalena Eriksson och Zećira Mušović – alla tre svenska landslagsspelare med Gamla Ullevi som nationalarena – kommer resa till Göteborg för finalen den 16 maj.

- Det är oerhört roligt att en final spelas just i Sverige, och det hade varit en extra stark känsla om man som svensk landslagsspelare fått ta med sig sitt lag till Sverige för att spela en Champions League-final där, sa Jonna Andersson inför söndagens final.

Barcelona jublar efter den säkrade finalplatsen. Blir Barcelona det första laget från Spanien att vinna Champions League?

Lär känna lagen och vägen till finalen

Chelsea

Sextondelsfinal: Besegrade Benfica med 8-0 totalt

Åttondelsfinal: Besegrade Atletico Madrid med 3-0 totalt

Kvartsfinal: Besegrade Wolfsburg med 5-1 totalt

Semifinal: Besegrade Bayern München med 5-3 totalt

Bästa målskytt: Fran Kirby, sex mål

Tidigare års bästa resultat: semifinal 2018 och 2019

Extra fakta: Den första och enda engelska klubb som nått final efter att Arsenal vann titeln 2007.

Barcelona

Sextondelsfinal: Besegrade PSV Eindhoven med 8-2 totalt

Åttondelsfinal: Besegrade Fortuna Hjørring med 9-0 totalt

Kvartsfinal: Besegrade Manchester City med 4-2 totalt

Semifinal: Besegrade PSG med 3-2 totalt

Bästa målskytt: Jenni Hermosa, sex mål

Tidigare års bästa resultat: Förlorade finalen 2019

Extra fakta: Var den första finalisten från Spanien någonsin, 2019, och blir det första vinnande laget från en femte nation utöver Tyskland, Sverige, England och Frankrike – om de vinner finalen.

Så ser du matchen i Sverige

Gällande restriktioner i Sverige tillåter inte att finalen spelas inför publik och därför sker inte någon biljettförsäljning till matchen på Gamla Ullevi.

Matchen sänds dock på svensk TV och med avspark 21.00 kan du se finalen den 16 maj i TV6.

Officiella partners UEFA Women's Champions League

  • Pepsi MAX
  • VISA
  • Hublot
  • Nike
  • Together#WePlayStrong