Hammarby och Häcken gör upp om pokalen

På söndag avgörs Svenska Cupens herrfinal mellan Hammarby och Häcken på Tele2 Arena. För Hammarby kan det bli tredje gången gillt. För Häcken kan det bli tredje gången på sex år. Och för Hammarbys Paulinho eller Häckens Alexander Jeremejeff väntar tredje cupbucklan.

Vädjan om att respektera myndigheternas rekommendationer

Vi vill vädja till alla att undvika stora folksamlingar generellt och kring Tele2 Arena-området i synnerhet. I en normal värld, utan en pågående pandemi, hade det varit fotbollsfest med fullsatta läktare under finalen. Men tyvärr är läget som det är just nu och för att undvika smittspridning råder vi alla att lyssna på myndigheternas rekommendationer och restriktioner. 

På söndag avgörs Svenska Cupens herrfinal mellan Hammarby och Häcken på Tele2 Arena. För Hammarby kan det bli tredje gången gillt. För Häcken kan det bli tredje gången på sex år. Och för Hammarbys Paulinho eller Häckens Alexander Jeremejeff väntar tredje cupbucklan.

Den 13 maj vann Häcken damernas cupfinal med 3-0 mot Eskilstuna. Två och en halv vecka senare kan Häckens herrar ta ytterligare en cuptitel till Hisingen i Göteborg. I så fall den tredje på sex år.

– Efter en motig inledning på Allsvenskan kom vår första seger senast mot Varberg mycket lägligt. Där föll många tyngder från flera spelares axlar, sammanfattar skyttekungen Alexander Jeremejeff.

27-åringen gjorde två mål mot Varberg och har totalt gjort fem på årets åtta matcher och därmed ligger han delad tvåa i skytteligan, ett mål färre än IFK Norrköpings Samuel Adegbenro.

– Vi ha tappat ledningen i fyra av dessa åtta matcher och inte riktigt fått till det, men jag känner ingen direkt oro. Jag har hela tiden känt att vi är på gång, att vi fortfarande kan vinna matcher och givetvis avancera i tabellen, fortsätter Jeremejeff när jumboplatsen kommer på tal.

En av dessa fyra matcher där Häcken tappat ledningen var borta mot Hammarby den första maj. Alexander Jeremejeff gjorde tidigt 1-0. Imad Khalili kvitterade tio minuter in på andra halvlek.

På söndag möts de igen.

– Det är alltid roligt att spela mot Hammarby. Båda lagen är anfallsinriktade och senast tycker jag nog vi var det bättre laget, så vi åker till Stockholm med positiv tro.

Är ni favoriter?

– Nej, det vill jag inte påstå. Det känns öppet och ovisst. 50-50, svarar Alexander Jeremejeff diplomatiskt.

För Häckens skyttekung finns alltså möjligheten att bli svensk cupmästare för tredje gången. Alexander Jeremejeff var med både 2016 och 2019 när Häcken vann cupguldet mot Malmö FF respektive Athletic Eskilstuna.

Hur minns du cupfinalerna?

– MFF-matchen blev dramatisk. Bara några dagar tidigare hade vi fått stryk med 3-0 i serien och nu låg vi under med 2-0 i paus. Tidigt i andra halvlek blev Malmös Oscar Lewicki utvisad och vi gjorde både 1-2 och 2-2 som stod sig både efter full tid och förlängning. Sen vann vi straffarna med 6-5.

Men då var du inte på plan?

– Nej, jag fick kramp, som inte ville ge med sig, och tvingades byta i 91:a minuten innan förlängning och straffar.

Och hur var finalen 2019 mot Eskilstuna?

– Den blev ganska odramatisk. Vi tog tidigt ledningen, kontrollerade spelet och vann med 3-0. Då var det mera dramatik i semifinalen mot Djurgården. Vi låg under två gånger och efter mitt 2-2-mål blev det förlängning där Mervan Celik gjorde vårt segermål.

Från guldtruppen 2019 finns fortfarande elva spelare kvar i Häcken. Från guldtruppen 2016 endast två, skadade målvakten Peter Abrahamsson samt Alexander Jeremejeff, som för övrigt också spelat en cupfinal för Malmö FF. Den 10 maj 2018 byttes han in i den 79:e minuten mot Djurgården, som vann med 3-0, och finalen spelades just på Tele2 Arena. Därmed har Häckens skyttekung möjlighet att ta revansch på arenan på söndag…

…om inte Hammarbys Paulinho vill annat?

35-åriga Paulinho var också med i Häckens båda guldlag 2016 och 2019 och sitter med största sannolikhet på Hammarbys bänk på söndag efter en skadedrabbad inledning av 2021. Senast hoppade han in mot Kalmar FF.

– När Paulinho var i sin bästa form var han en fantastiskt duktig fotbollsspelare. Han öste in mål. Det var häftigt att spela med honom, berömmer Alexander Jeremejeff.

I Hammarby finns ytterligare en spelare som vunnit Svenska Cupen med Häcken, nämligen Simon Sandberg. Det var just Sandberg som satte den avgörande straffen mot Malmö FF 2016 bakom målvakten Johan Wiland.

– Vilket jag påminde honom om direkt när vi blev klubbkompisar i Hammarby 2018, säger Simon med ett leende.

Ytterligare två Hammarbyspelare kan titulera sig svenska cupmästare. Båda 2017 med Östersunds FK. Dennis Widgren spelade hela finalen mot IFK Norrköping (4-1), Darijan Bojanić satt på bänken.

Om ett dåligt genrep ger en bra cupfinal återstår att se. För Hammarbys allsvenska förlust borta mot Kalmar, 1-2, var bland det sämsta laget presterat under tränaren Stefan Billborn, som sa så här efter matchen:

– Vi var inte närvarande. Första halvlek var väl okey, men andra var under all kritik. Det här var den klart sämsta insatsen sedan jag blev tränare 2018.

I veckan har det ryktats om att Billborn kommer att lämna allsvenska sjuan Hammarby, men när detta skrivs är han fortfarande tränare för cupfinalisten från söder i Stockholm. Klart är däremot att Andreas Alm gör sin sista match som tränare i Häcken. Alm, som var guldtränare 2019, lämnar för danska Odense efter söndagens final.

Normalt tar andra klubbar inte ställning och håller på ett av lagen, men det är just vad Djurgården gör. För vinner Häcken, som redan kvalificerat sig till Europa senare i år, går Sveriges fjärde och sista Europaplats till fjolårets allsvenska fyra – Djurgården. Hammarby har alltså både cupguld och en kvalplats i nystartade UEFA Europa Conference League att spela för.

För Hammarby blir det historiens tredje cupfinal. De två tidigare har förlorats med 1-0 mot Öster respektive IFK Göteborg. Blir det tredje gången gillt på söndag eller blir det tredje cupguldet för Häcken?

Finalen börjar 14.30 och spelas utan publik på Tele2 Arena. SVT2 sänder direkt och den kan streamas på SVT Play och C More.

Larne Wallisson

FAKTA - inför cupfinalen

Hammarby

Vägen till final: FC Gute (b) 5-0, Athletic Eskilstuna (h) 4-1, Oskarshamn (b) 3-0, AIK (h) 3-2, Trelleborg (h) 3-2 efter förlängning, Djurgården (b) 1-0.

Cupmeriter: 2 finalförluster. 1977 mot Öster, 0-1, 1983 mot IFK Göteborg, 0-1 efter förlängning.

Häcken

Vägen till final: Angered BK (b) 3-1, Dalkurd (h) 2-0, Gauthiod (b) 3-0, Helsingborg (h) 1-1, IFK Norrköping (b) 3-2, Västerås (h) 3-0.

Cupmeriter: 2 guld. 2016 mot Malmö FF, 6-5 efter straffar, 2019 mot Eskilstuna, 3-0.