Hammarby cupvinnare efter straffdrama

Hammarby har för första gången vunnit Svenska Cupen för herrar. Cuptiteln bärgades efter ett straffdrama på Tele2Arena där David Ousted räddade Häckens fjärde straff och där Astrit Selmani fick nöjet att avgöra med Hammarbys femte straff.
Cupvinsten betyder också att Hammarby är klara för kvalspel i nya UEFA Europa Conference League.

– Att vinna en titel är svårt och idag gör vi det som ett lag, kollektivt. Det är viktigt för klubben och framför allt fansen, kommenterade straffhjälten Selmani.
– Ni kommer att se det här utanför, vi kommer inte att komma härifrån, lade han till med ett skratt.

Cupfinalen blev en match med flera ansikten. Den första delen av den första halvleken var spelmässigt jämn. Hammarby, anförda av Jeppe Andersen och Abbe Khalili, tog sedan hand om initiativet ju längre halvleken led.
Häckenförsvaret var kompakt med mycket folk centralt. Hammarbyinläggen fastande allt som oftast på Johan Hammar eller Joona Toivio och när man väl kom till avslut var Pontus Dahlberg säker sista utpost.

Hammarby behöll sedan taktpinnen i inledningen av den andra halvleken fram till det att Häckens tränare Andreas Alm gjorde ett dubbelbyte (55’). Wålemark och Heintz ut, Leo Bengtsson och Ali Youssef in, vilket gav betydligt mer energi till Häckens offensiv. Särskilt Youssef tog för sig omedelbart.

Hammarbytränaren Stefan Billborns motdrag blev ta in mera speed när Akinkunmi Amoo ersatte Vladimir Rodić. En stund senare byttes även Outtara Mohammed Aziz och Paulinho in i stället för Darian Bojanić och Simon Sandberg.

Sammantaget betydde bytena en utjämnad matchbild där Häcken betydligt oftare än tidigare kom fram i längre anfall. Med knappt tio minuter kvar av ordinarie fick Alm in ytterligare pigga ben på planen i form av Alexander Faltsetas som ersatte lagkaptenen för dagen Erik Friberg.

Hammarby fick till en liten forcering under de sista tio minuterna och bästa läget att spräcka nollan i slutet av ordinarie tid hade Gustav Ludwigson, som fick en chans när Pontus Dahlberg misslyckades med en utboxning, men Dahlberg hann tillbaka och avvärja avslutet.
På tilläggstid kom även Häcken upp i ett par farliga anfall, där det båda gångerna var Bénie Adama Traoré som kom till avslut. Det första gick över målet och det andra hade David Ousted inga problem att mota.

Spelet öppnade upp sig ytterligare under förlängningen då flera spelare i båda lagen var synbart slitna. Youssef och Amoo var fortsatt pigga och drivande i sina respektive lag.

I slutet av den första förlängningskvarten hettade det till i en situation mellan Ousted och Alexander Jeremejeff. Den sistnämnde svarade för en eftersläng som Ousted reagerade starkt på och när Jeremejeff markerade med huvudet mot Ousted fick han syna det röda kortet. Gult kort till Ousted.

Häcken hade i den andra förlängningskvarten en hörna som blev farlig och där Andersen i sista stund hann få undan bollen framför Toivio.
Även Hammarby fick sedan spela med tio man under tilläggstiden efter att Jeppe Andersen dragit på sig sitt andra gula kort.

I straffläggningen valde båda lagen att skicka fram flera av inhopparna med pigga ben till straffpunkten. Många fina straffar slogs, men som alltid i sådana här sammanhang är det någon som blir syndabock. Traoré tvekade i ansatsen till Häckens fjärde straff, Ousted läste avslutet och räddade.
Till slut blev det så Astrit Selmani som avgjorde genom att slå in Hammarbys femte ordinarie straff.

Cupguldet är det första för klubben på herrsidan. Man har vunnit damcupen två gånger tidigare.
I kraft av cupvinnare får man också en av Sveriges platser i kvalet till nya UEFA Europa Conference League.

Jeppe Andersen utsågs till matchens lirare i cupfinalen.