Stockholmsderby i cupsemifinalen på påskdagen

Det krävdes förlängning för att Djurgården skulle få en motståndare i Svenska Cupens semifinal och efter 3-2 mot Trelleborg blev det Hammarby och för vinnaren i Påskdagens Stockholmsderby väntar Häcken i final den 30 maj.

Bilden: Magnus Eriksson och Mohanad Jeahze i närkamp i Allsvenskan i fjol där Hammarby har plusstatistik med en vinst och ett kryss från 2020.

Djurgården har väntat på semifinalmotståndare sedan den 14 mars då de slog ut Östersund i kvartsfinalen. En väntan som har fyllts med träningsmatcher mot just Östersund, 3-0 och Degerfors, 3-2, förlängning av tränarduon Thomas Lagerlöfs och Kim Bergstrands kontrakt samt förstärkning i försvaret med Jesper Löfgren från allsvenska konkurrenten Mjällby.

Djurgården har alltså väntat/laddat för söndagens semifinal i två och en halv vecka. Hur har er väntan varit?
– Vi fick planera om lite i början, men sedan har vi inte kunnat påverka semifinalens datum utan kört på för att vara så beredda som möjligt. Och det hoppas jag vi är, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

För Hammarby har uppladdningen inte varit lika klar. Ett coronautbrott den 11-12 mars gjorde att kvartsfinalen mot Trelleborg den 13 mars sköts upp och spelades först i torsdags. Trelleborg bjöd på vasst motstånd och tvingade Hammarby till ordinarie 90 minuter plus 30 minuters förlängning innan slutresultatet skrevs till 3-2.

Två och ett halvt dygn senare väntar Djurgården i semifinal. Ingen längre vila och ingen maximal uppladdning. Eller?
– Det är bara och lappa ihop oss och gå ut och lira om det, sa Hammarbys tränare Stefan Billborn efter torsdagens kvartsfinal.

Men går det att återhämta sig på så kort tid och med ett coronautbrott i backspegeln?
– Mot Trelleborg gick många spelare på knäna, det var kramp och tunga lungor. Moraliskt starkt att ändå vinna. Nu får det medicinska teamet se till att spelarna är så fräscha som det går och försöka göra semifinalen mot Djurgården till en vanlig match, fortsatte Billborn.

Hur ser då Djurgården på söndagens möjligheter att gå till final?
– Vi har gjort mycket rätt och bra hittills i cupen och har en stark tro på oss själva. Det klart vi vill vinna mot Hammarby också, säger Bosse Andersson.

Är ni favoriter?
– Det överlåter jag till andra att bedöma. Jag vet däremot hur viktig matchen är för oss. Seger och vi är klara för Europa, betonar Bosse.

När lagen möttes i fjol i Allsvenskan tog Hammarby fyra poäng efter resultaten DIF-Hammarby 1-2, Hammarby-DIF 1-1.

2019 möttes klubbarna i Cupens kvartsfinal och då krävdes de straffar för att skilja dem åt. Djurgården vann med 4-2 för att i semin förlora efter förlängning med 3-2 mot blivande cupmästarna Häcken.

Derbyseger på söndag och just Häcken väntar i finalen den 30 maj. En seger innebär också att man som allsvensk fyra är garanterad en kvalplats i nystartade UEFA Europa Conference League. Skälet till denna favör är att Häcken blev trea i fjolårets allsvenska och alltså redan är klart för Europa.

För fjolårets allsvenska åtta Hammarby krävs det däremot inte bara seger i Påskdagens prestigeladdade derby utan också finalseger mot Häcken för att få spela i Europa senare i år.

Med andra ord: cupdramatik på hög nivå med flera ingredienser och som sagt – det är på Påskdagen det smäller, på Tele2 Arena, klockan 13.00, direkt i C More.

Senare på kvällen lottas vilket lag som får hemmaplan i cupfinalen. Lottningen sker direkt i Sportspegeln. Cupfinalen, som spelas den 30 maj, visas i C More och SVT.

Söndagens semifinal
13.00 Djurgårdens IF-Hammarby IF

Djurgårdens väg till semifinal: Sollentuna FK (b) 4-0, Brage (h) 1-0, Umeå FC (h) 7-0, Kalmar FF (h) 4-1, Östersund (h) 3-0.

Cupmeriter: 5 guld, senast 2018, finalseger 3-0 mot Malmö FF.

Hammarbys väg till semifinal: FC Gute (b) 5-0, Athletic Eskilstuna (h) 4-1, Oskarshamn (b) 3-0, AIK (h) 3-2, Trelleborg h) 3-2 efter förlängning.

Cupmeriter: Finalförluster 1977 mot Öster, 0-1 och 1983 mot IFK Göteborg, 0-1 efter förlängning.

Larne Wallisson