Andersson med fokus på returen

Den 16 maj spelas finalen i UEFA Women’s Champions League på Gamla Ullevi i Göteborg. Ett av de lag som fortfarande har chansen att ta en av de två finalplatserna är Chelsea FC – med bland annat svenska landslagsspelaren Jonna Andersson i truppen.
Inför söndagens semifinalretur pratar Jonna om den säsong laget haft hittills, hur hon ser på första semifinalen på bortaplan mot Bayern München, samt vad som blir viktigt på söndag när returen väntar hemma i London och den nuvarande engelska ligaledaren ska göra allt i sin makt för att vända underläget till seger – för att ta sig till Gamla Ullevi.

Förlust med 2-1, det skrevs slutresultatet till i söndagens första semifinal mot tyska ligaledaren Bayern München. Landslagsbackkollegan Hanna Glas i München hade stänkt dit 2-1 i den andra halvleken och Chelsea fick resa hem till London med en knapp förlust.

- Jag tycker det är två olika halvlekar från vår sida. I första halvlek börjar vi starkt och får igång spelet bra. Men det är små detaljer som avgör toppmatcher som dessa och i andra halvlek tycker jag sedan att vi ger Bayern lite för mycket ytor när vi tappar bollen och de kan straffa oss och göra 2-1.

- Bortamålet är så klart viktigt att vi fick med oss hem till returen. Visst, det står 2-1 till Bayern men vi vet att det bara var halvtid i dubbelmötet när matchen blåstes av och vi har fortfarande allt att spela för på söndag, säger Andersson.

På söndag 13.30 väntar nu returen hemma på Kingsmeadow. Chelsea har hittills stått för en stark säsong i England. Laget leder ligan, har vunnit ligacupen och är fortfarande kvar i FA-cupen. Möjlighet till fyra titlar under säsongen finns fortsatt, men då måste underläget som bekant vändas på söndag.

- Vi har haft en bra och stark säsong hittills och ambitionen att vinna flera titlar under säsongen är något vi har, Champions League inräknat. På söndag går vi in med en bra känsla och har sedan förra söndagen en hel veckas förberedelse att slipa på små detaljer som kan vara avgörande. Vi har en stark tro på att vi kan göra en bra prestation, som vi gjort under hela säsongen, och förhoppningsvis få med oss ett bra resultat som tar oss vidare till finalen, säger Andersson.

Vad behöver ni göra bra på söndag för att ta er vidare från dubbelmötet och nå finalen?

- Det blir extremt viktigt att vi som kollektiv kan se tillbaka på de starka prestationer vi gjort under året, se hur bra vi kan vara defensivt och offensivt, och att vi måste ta oss an denna match på det sättet. Vi behöver såklart både vara noggranna och vassa i enstaka moment, men främst ta fram den lagkänsla vi har och göra en bra prestation som lag.

Finalen i Göteborg

En Champions League-final är givetvis en stor dröm för samtliga spelare – Europas bästa klubblag koras i en direkt avgörande match. I år spelas dessutom finalen i Sverige och på Gamla Ullevi Göteborg, damlandslagets nationalarena.

Jonna Andersson har spelat många matcher på arenan, och blickar gärna framåt med förhoppningen att nå dit och få spela en ytterligare – av helt annat slag.

- En Champions League-final är det största man kan spela i klubblagsfotbollen och det är givetvis en dröm man haft länge. Nu först är det såklart fullt fokus på vår match på söndag, där vi måste prestera, men det är klart det är en dröm att nå finalen.

- Att finalen dessutom spelas i Sverige gör det lite extra speciellt. Det är oerhört roligt att en final spelas just i Sverige, och det hade varit en extra stark känsla om man som svensk landslagsspelare fått ta med sig sitt lag till Sverige för att spela en Champions League-final där. Det gäller att vi gör allt vi kan på söndag för att vi ska få kunna uppfylla drömmen, avslutar Jonna Andersson.

Semifinalreturen mellan Chelsea och Bayern München har avspark 13.30. I den andra semifinalen väntar returmöte mellan Barcelona och PSG, en match med avspark 12.00.

Officiella partners UEFA Women's Champions League

  • Pepsi MAX
  • VISA
  • Hublot
  • Nike
  • Together#WePlayStrong