Inför cupsemin BK Häcken – FC Rosengård

Semifinal i Svenska Cupen men det är finalprägel på matchen. BK Häcken FF tar emot FC Rosengård i säsongens första toppmöte.
– Det kommer bli en tight och tuff match. Det är såna här matcher vi längtar efter, säger BK Häckens tränare Mats Gren.

FC Rosengård ligger längre fram i sin säsong än sina semifinalmotståndare på söndag. Skånskorna har ett mastigt program i ryggen; sex europacupmatcher, tre segrar i Svenska Cupen – fem matcher de senaste sexton dagarna.
Nu får spelarna två dagars vila efter att på Malmö IP blivit utslagna ur Champions League efter 0-1 (sammanlagt 0-4) mot FC Bayern München.

För göteborgskorna har förberedelserna sett annorlunda ut. Tre månader efter SM-guldet, var Kopparbergs/Göteborg FC nedläggningshotat, uppståndelse och osäkerhet följde – nu ny identitet i BK Häcken.

– Det blev en speciell resa, det var inget vi såg komma. De två dagar vi var utan kontrakt var inte roliga, det var tårar, nervositet och osäkerhet. Många av tjejerna hade byggt en identitet i Göteborg, säger Mats Gren.

Hur höll ni ihop, ledare och spelare?
– Jag hade kontakt med spelarna hela tiden, jag var nära dem och hade hela tiden en känsla av att de inte kommer lägga ner ett lag som precis blivit svenska mästare. Det försökte jag lugna tjejerna med.

Kom det något bra ur krisen?
– Under hela förra året växte vi ihop som ett jättestarkt lag, de där dagarna ryckte isär oss men det blev snabbt en bra sammanhållning igen när allt föll på plats.

Men turbulensen fick konsekvenser, av nio spelare som lämnade klubben hade åtta av dem mycket speltid på 2020-kontot. Särskilt svårt sargad blev försvarslinjen. Det Mats Gren fick att jobba med var inte ett nybygge, kalla det hellre en restaurering med många starka namn kvar i truppen.

– En stor del av stommen är kvar med centrallinjen intakt, det är viktigt, det är den vi bygger vidare på nu. Vi är inte riktigt där vi vill vara, men vi kommer nog att nå dit under säsongen.

Hur vill du beskriva försäsongen?
– Den blev okej, vi tappade många spelare och var sent ute. Första två veckorna hade vi tolv spelare på träningarna så starten var inte optimal. Men vi har kommit en bra bit nu tycker jag.

Han har i dag 25 spelare i truppen, har spelat sju matcher och vunnit samtliga. Siffror som imponerar, men siffror säger inte allt.
– Man har alltid krav på hur man vill spela, stundtals är vi där, säger Mats Gren. Vi fick en ganska bra start med många juniorer i truppen som levererade. Det var viktigt tror jag.

Nu är det skarpt läge mot FC Rosengård, en prestigekamp mellan det bästa svensk damfotboll har just nu, en semifinal med finaldoft.

– På papperet är det väl så. Vi var etta och tvåa i serien i fjol så det är lite extra prägel på en sån här match.

Märks det på spelarna?
– Jo, det blir ett extra fokus, de brinner för såna här matcher. De är mer fokuserade och koncentrerade, och lite grinigare på träningarna. Det är bra, vi vill ha matchkänsla på träningarna också.

Semifinalen spelas söndagen den 4 april klockan 15.30. Matchen sänds på C More.

Finalen avgörs torsdagen den 13 maj.

Roger Björkman