1 månad kvar till Champions League-finalen

Nu återstår det bara en månad innan UEFA Women's Champions League-finalen avgörs i Göteborg och på Gamla Ullevi, den 16 maj. Här har vi förutsättningarna inför finalen - som vi vet med en månad kvar!

Bilden: Lotta Schelin tillsammans med pokalen på finalarenan Gamla Ullevi. Foto: Tommy Holl.

Pokalen har anlänt Göteborg

Den ärorika pokalen, som vinnarna kommer lyfta med stolthet när domaren blåser av finalen på Gamla Ullevi den 16 maj, har anlänt till Göteborg. Finalens officiella ambassadör Lotta Schelin kikade tidigare i veckan in på Gamla Ullevi för att fotograferas med pokalen. 

Pokalen är rätt tung. Men som tur är var det inte första gången Lotta Schelin lyfte pokalen så vår ambasasdör var väl förberedd. Lotta har nämligen själv vunnit Champions League vid hela tre tillfällen och vet hur det känns att lyfta pokalen till skyarna.

En historisk match i Göteborg

Visste du att matchen i Göteborg blir historisk? Detta är nämligen den allra första gången som Sverige är värd för en Champions League-final. UEFA Champions League är den största turneringen för klubblag i Europa, och i finalen koras Europas bästa lag i en direkt avgörande match.

En av många anledningar således att se fram emot finalen den 16 maj på Gamla Ullevi. Svensk fotbollshistoria kommer skrivas! 

Fem lag återstår i kampen om finalplatserna

I det här läget borde det egentligen bara varit fyra lag kvar i kampen om finalplatserna. De nästkommande matcherna som ska spelas är egentligen semifinalerna, men då Lyon fick flera coronafall i sin trupp fick deras kvartsfinalretur mot franska utmanarna PSG skjutas upp.

Den matchen spelas på söndag, den 18 april, och därefter vet vi vilka fyra lag som spelar semifinaler den 24/25 april och 1/2 maj.

Semifinalklara lag är hittills Chelsea FC, FC Bayern München samt FC Barcelona. Det fjärde och sista laget i semifinal blir alltså Olympique Lyon - Paris Saint-Germain.

- Redan nu går det konstatera att vi kan förvänta oss en riktigt bra fotbollsmatch, oberoende vilka två lag som når hela vägen till Gamla Ullevi, sade Lotta Schelin inför lottningen av åttondelsfinalerna. Ett citat som verkligen fortsatt är aktuellt när det nu bara återstår fem lag.

Vi applåderar Lotta Schelin för hennes expertis om vilka lag som förväntades gå långt i turneringen.

Experten Lotta Schelin - vår officiella ambassadör

Ja, inför lottningen av åttondelsfinalerna fick vår officiella ambassadör chansen att sia om utgången framåt i turneringen, då utan vetskapen om hur lotterna framöver skulle infalla. Och därmed utan vetskap om vilka lag som skulle ställas mot varandra i kvartsfinal.

Hur Lottas analys löd?

"Tillsammans med Lyon är Wolfsburg två stora drakar i turneringen och som är fortsatt starka. Men sedan finns fler lag som exempelvis Chelsea, Bayern München och Barcelona som utmanar på ett intressant sätt."

Det är bara att lyfta på hatten och applådera åt Lotta Schelins expertis. Wolfsburg fick lämna plats i semifinalerna åt Chelsea. Men om Lyon tar sig vidare till semifinal från den uppskjutna matchen mot PSG - ja då lyckades Lotta pricka in samtliga fyra semifinal-lag i sin spaning inför slutkampen om finalplatserna.

Garanterat två svenska spelare i final

Svenska laget FC Rosengård fick tyvärr se sig besegrade av FC Bayern München i kvartsfinal, och det sista kvarvarandra svenska laget i jakten på en finalplats åkte ut turneringen.

Men med säkerhet vet vi att två svenska deltagare kommer stå på planen när finalen visslas igång den 16 maj.

I ena semifinalen möts Chelsea FC och FC Bayern München, och båda lagen har svenska spelare i trupperna. I Chelsea spelar Zećira Mušović, Jonna Andersson och Magdalena Eriksson. I München hittar vi Amanda Ilestedt och Hanna Glas. 

Fem svenska landslagsspelare gör alltså upp i ena semifinalen och minst två svenska deltagare kommer alltså nå finalen på svenska damlandslagets nationalarena Gamla Ullevi.

Officiella partners UEFA Women's Champions League

  • Pepsi MAX
  • VISA
  • Hublot
  • Nike
  • Together#WePlayStrong