Synkat Umeå IK redo för cupsemi

Fyra minuter före full tid såg det ut som om Djurgårdens IF kunde kvittera ut semifinalbiljetterna. Sarah Mellouk och Alexandra Sandström ville annat. Umeå IK FF gör nu upp med Eskilstuna United DFF om en finalplats i Svenska Cupen.

Bilden: Umeå IK:s Sarah Mellouk (i vitt) stod för en viktig kvittering i kvartsfinalen mot Djurgården i 86:e matchminuten. Fotot från en tidigare match i Damallsvenskan.

En harmoniskapande truppbyggare med rötterna i den finska damligan och en mer analytisk speltaktiker från svensk division I-fotboll är satta att leda norrlaget i år. Samuel Fagerholm, huvudtränare och sportchef tillsammans med André Ghanbari rustar laget som föll ur Damallsvenskan i fjol.
Efter en del förändringar i truppen och en ny ledarduo med delat ansvar verkar Umeå IK FF vara väl rustat för säsongen. Bortasegern i den avgörande gruppfinalen mot Djurgården var ett skönt kvitto.

– Det kändes som en lång väg att gå när vi behövde göra två mål med fyra minuter kvar. Men vi började skapa tryck, när vi gjorde 2-2 fick vi hopp och sen kom 3-2…det är inte ofta man får uppleva något sådant, säger tränaren Andre Ghanbari.

Kort återblick: 86 minuter på matchuret när Sarah Mellouk kvitterar, Alexandra Sandström skickar in segerbollen på stopptid och Umeå IK FF lämnar Stadshagens IP för att fira – och förbereda sig för årets match.
– Vi stod upp väldigt bra hela matchen förutom en 20-minutersperiod där vi blev påminda om att vi har punkter att förbättra, säger André Ghanbari.

Truppen har bantats från drygt tjugofem spelare till nitton. Starka karaktärsspelare med allsvensk rutin är kvar, några yngre utvecklingsbara och talangfulla spelare från de egna leden har tagit plats.
– Vi börjar bli ett lag där alla kämpar för varandra. Vi bygger för Elitettan och så här långt ser det bra ut. Vi har lyft fram några yngre talanger från egna led, jag tog med mig några spelare från den finska ligan och kan vi bli stabila i vår prestation blir det här riktigt bra, säger Samuel Fagerholm.

Samuel Fagerholm och André Ghanbari är synkade i sitt ledarskap där de både kompletterar och förstärker varandra. En trygg och harmonisk miljö är grunden.
– Det var intressant hur bra vi fungerade tillsammans från första början. I allt från ledarskapsfrågor till spelet. André har många bra tankar om spelmetodik, väldigt skicklig i sina analyser och jag är väl ganska bra på att bygga relationer, säger Samuel.
– Det har fungerat fantastiskt bra, i grunden ser vi på ledarskap och fotboll på samma sätt med våra speciella styrkor på lite olika delar, säger André.

Nycklar för att besegra Eskilstuna och gå till final?
– Eskilstuna är ett bra lag men jag tycker vi har tillräckligt mycket kvalitet i vårt lag för att kunna spela en jämn match, säger Samuel Fagerholm. Klart vi vill vinna matchen, gör vi vår bästa match för säsongen har vi en god chans.

Obesegrat genom gruppen, nu ett av Sveriges fyra bästa lag. Överraskad?
– Njae, jag har egentligen ingen referensram men som vi spelat och som matcherna sett ut är jag inte förvånad, säger André. Vi har inte gått igenom gruppspelet på tur.

Hemmaplansfördel på Påskafton är en fördel menar de, ingen väckning 05.00 för en lång resa genom covidlandskap, lugnet och tryggheten som finns i hemmarutinerna spelar roll:
– Det är alltid skönt att ladda upp hemma, vi ser verkligen fram emot matchen. Jag tror det kan bli en bra match, säger André Ghanbari.

Semifinalen spelas lördagen den 3 april klockan 13.00. Matchen sänds på C More.


Roger Björkman