Link

Kan Oskarshamns AIK skrälla mot sin namne i helgen?

I helgen spelas årets första gruppmatcher i Svenska Cupen. Några klubbar hoppas på Europa. Några drömmer om cupskrällar. Två påståenden som passar bra in på lördagens Oskarshamns AIK-AIK i grupp 8. Kan David fälla Goliat?

Bildtext: Bilden ovan från när Oskarhamns AIK slog ut Helsingborg ur Svenska Cupen 2019.

Men låt oss inte gå händelserna i förväg utan i stället blicka bakåt för att få lite perspektiv på hur division 1-klubben Oskarshamns AIK kvalificerat sig till cupens gruppspel för andra året i rad.

Var hämnden ljuv?

- Jag vet vad du tänker på, men vill ogärna använda uttrycket hämnd. Däremot triggade cuplottningen både klubben och spelarna. Och vi fick ju vår revansch, svarar Oskarshamns AIK:s sportansvarige Stefan Johansson.

Frågan och svaret syftar på ett dubbelt kvalmöte mellan Oskarshamn och Varbergs BoIS samt en cupmatch. 

Vi backar bandet till den 14:e och 18:e november 2018. Oskarshamn och Varberg möts dubbelt. Oskarshamn, som tvåa i Division 1 Södra. Varberg, som 14:e lag i Superettan. En plats i Superettan står på spel.

Föll på bortamål

Oskarshamn vinner hemma med 4-2. Varberg vinner returen på Påskbergsvallen med 2-0. Totalt 4-4. Varberg hänger kvar i Superettan enligt bortamålsregeln.

- Men det var inte i Varberg vi förlorade kvalmötet. Det var hemma. Vi ledde med 3-0 och var på väg att vinna med 4-1 när Varberg fick en hörna på tilläggstid, som de nickade in 4-2 på. Det målet kan man säga blev vårt fall, analyserar Stefan Johansson.

Oskarshamn deppar efter kvalförlusten mot Varberg 2018.

Den 30:e september 2020 fick Oskarshamn sin revansch. Åter en gång var spelplatsen Arena Oskarshamn. 50 personer tilläts se matchen i Svenska Cupens andra omgång. Oskarshamn hade besegrat Assyriska IF i Norrköping med 5-3 i första omgången.

Nu stod Varbergs BoIS för motståndet och nu var hallänningarna inte längre ett lag från Superettan. Nu spelade man i Allsvenskan. Och inte bara det. Den allsvenska nykomlingen visade inte någon som helst respekt för de etablerade klubbarna och var aldrig inblandat i nedflyttningsstriden (Varberg blev till sist elva).

Oskarhamn fick sin revansch

Efter 0-0 vid full tid och även mållöst efter förlängning skulle cupmötet avgöras på straffar. För segrande lag väntade en plats i vårens gruppspel. Det blev både brända straffar och många mål. Slutresultatet skrevs till 5-3. I Oskarshamns favör.

Revanschen var ett faktum.

Och för andra året i följd hade division 1-laget Oskarshamns AIK slagit ut ett allsvenskt lag och kvalificerat till svenska cupens gruppspel. En merit!

- 2019 slog vi ut Helsingborg och visade i fjolårets gruppspel mot Elfsborg, Örebro och Brage att vi var värda att tas på allvar. Vi inledde med förlust mot Örebro, men besegrade sedan blivande gruppettan Elfsborg och hade vi vunnit sista matchen borta mot Brage hade vi vunnit gruppen och gått till kvartsfinal, minns Stefan Johansson.

Med dessa allsvenska segrar på meritlistan väntar nu AIK, Hammarby och Athletic Eskilstuna i det kommande gruppspelet. AIK och Hammarby hemma. Eskilstuna på Tunavallen.

Finns det förhoppningar i föreningen att kunna vinna gruppen?

- Det är nog mer drömmar än förhoppningar. Vi är medvetna om att vilket motstånd som väntar oss, å andra sidan kan allt hända. Speciellt i cupsammanhang, svarar Stefan Johansson.

Och tillägger:

- Jag tror varken AIK eller Hammarby tar lätt på matcherna. Vi har visat att det inte bara är att åka ner till Oskarshamn och hämta tre poäng. På papperet slår vi ur underläge, men alla matcher ska spelas och vi tänker inte rätta oss efter motståndarna utan försöka spela vårt eget spel. Så får vi se hur långt det räcker.

Klart är Oskarshamn bara spelat en träningsmatch, Kalmar FF U21 2-0, mot AIK:s fyra, Vasalund 0-2, Örebro 3-2, Örebro 0-2 och 1-0 i genrepet mot Elfsborg.

- Coronapandemin stoppade våra tänkta träningsmatcher mot div 2-klubbarna Berga och Karlskrona. Vi har heller inte fyllt vår trupp. Vi har ett bra samarbete med Kalmar, som vi i nuläget fått låna tre spelare av. Det är inte bara att värva in spelare. Vår ekonomi är ansträngd. Vi får vända på varenda krona. Vi är flera ledare som jobbar ideellt just nu, betonar Stefan Johansson.

"Drog en vinstlott"

64-åringen, som varit i klubben sedan knatteåldern, har sett en positiv utveckling. Sedan 2014 har OAIK spelat i division 1 och den långsiktiga målsättningen har varit att ta steget upp i Superettan när man fyller 100 år. Det vill säga nästa år, 2022.

- Sportsligt drog vi en vinstlott när vi kom i samma grupp som AIK och Hammarby. Jag gläds med spelarna som får möta dessa allsvenska giganter. Ekonomiskt skulle det också ha blivit en vinstlott, om det inte varit för coronapandemin. I stället för cirka 2 000 åskådare per match får vi spela inför tomma läktare. I stället för flera hundra tusen kronor till klubben blir vårt cupspel en minusaffär, fastslår Stefan.

Som ändå ser fram emot mötena med AIK, Hammarby och Athletic Eskilstuna.

- Och vem vet, vi kanske skriver cuphistoria i grupp 8…

Larne Wallisson