Link

Nu drar Svenska Cupen igång

Svenska Cupens gruppspel står för dörren och i år är det verkligen hela Sveriges cup. Dels för den geografiska spridningen, från Trelleborg i söder till Umeå i norr. Dels för klubbarnas serietillhörighet, från Allsvenskan till division 3.

Framför oss ligger den 65:e upplagan av Svenska Cupen och den nionde årgången med dagens upplägg - 32 klubbar avancerar från höstens två omgångar till vårens gruppspel där gruppvinnarna går till kvartsfinal, semifinal och final.

Här följer lite fakta och funderingar kring de åtta grupperna och de 32 klubbarna.

Grupp 1

Regerande svenska mästarna och cupens mesta mästare Malmö FF (14 cuptitlar) mot Halmstads BK (ett cupguld), GAIS (ett cupguld) och Västerås kan väl bara sluta på ett sätt – MFF vinner gruppen! Eller? Klart är att MFF genrepade med 4-2 mot Falkenberg och att truppen kommer väl förberedd, men lika klart är att Svenska Cupen är ett spöke.

Tre finalförluster på de fem senaste åren och inget cupguld sedan 1989 är ett tungt bagage att bära för MFF. Halmstads genrep slutade 3-3 mot Varberg, Västerås besegrade Akropolis med 4-1 medan GAIS kryssade mot Falkenberg1-1.

Grupp 2

Måndagsmatcher i första omgången i denna lite västsvenska grupp. Elfsborg (3 cupguld) inleder mot Degerfors (ett cupguld). I augusti möts de igen. Nu i Allsvenskan, där Degerfors spelar för första gången sedan 1997. Just 1997 gjorde Elfsborg comeback i Allsvenskan och där har man legat sedan dess. Elfsborg genrepade med 3-3 mot IFK Norrköping, Degerfors med 0-0 mot Brage.

Gruppens två andra klubbar har inte riktigt lika stora meriter. Falkenberg åkte ur Allsvenskan i fjol medan Utsiktens BK spelar i Ettan Södra. Utsikten slog ut Vänersborgs FK i första omgången (4-2 efter straffar) och Norrby i andra omgången (1-0 efter förlängning).

Grupp 3

2019 tog Häcken sitt andra cupguld. Det första kom tre år tidigare. Då Helsingborg (fem cupguld) trillade ur Allsvenskan är Häcken gruppens enda lag från högsta serien. Dalkurd och IK Gauthiod återfinns i Superettan respektive div 2 Norra Götaland. IK Gauthiod, från Grästorp, betyder Göta rike på fornnordiska. Gauthiod kommer att spela hemmamatcherna mot Häcken och Helsingborg på Vänersvallens konstgräs. Alltså inte på ordinarie Lunnevi IP.

Hur tog sig då Gauthiod till gruppspelet? Jo, via segrar mot Hisingsbacka FC (3-2) och Ljungskile SK (1-0). Genrepet och enda träningsmatchen slutade 0-1 mot Skövde AIK. Mot Helsingborg på söndag blir det som i alla cupmatcher, folktomt…

”…men vi hoppas kunna sälja 300 fiktiva biljetter á endast 100 kronor” säger lagledaren Amir Avdic.

Grupp 4

Umeå FC var sist att kvalificera sig till gruppspelet då de så sent som den 31 januari bortaslog Newroz, Stockholm, med 5-0. Nu väntar Superettans Brage samt allsvenska Kalmar FF (tre cupguld) och Djurgården (fem cupguld). Djurgården-Kalmar möts i sista omgången den 6 mars. Blir det i en gruppfinal?

På förhand är svaret ja. Och om fjolårets allsvenska möten betyder något blir svaret Djurgården, efter 5-0 och 3-0. En annan fingervisning är genrepen: Kalmar-Landskrona 0-2, Djurgården-Örebro 4-0.

Årets kvarvarande 32 klubbar kommer från följande serier:

  • Allsvenskan (15): Malmö FF, Elfsborg, Häcken, IFK Norrköping, Djurgården, Mjällby, Hammarby, Örebro, AIK, Sirius, Östersund, IFK Göteborg, Kalmar FF, Halmstad, Degerfors.
  • Superettan (11): Falkenberg, Helsingborg, Akropolis, GIF Sundsvall, Västerås, Brage, Athletic Eskilstuna, GAIS, Trelleborg, Dalkurd, Landskrona.
  • Ettan Norr (2): Umeå FC, Sandvikens IF.
  • Ettan Söder (2): Oskarshamns AIK, Utsiktens BK.
  • Division 2 Norra Götaland: IK Gauthiod.
  • Division 3 Södra Götaland: IF Lödde.

Grupp 5

Nya Superettanklubben Landskrona BoIS och allsvenska Östersund kan stoltsera med var sitt cupguld, 1972 respektive 2017. Noterbart är att BoIS även har fyra finalförluster. I gruppen finns också två av fjolårets största nykomlingsöverraskningar, allsvenska femman Mjällby och Superettans femma Akropolis. Med dessa superlativer i färskt minne känns gruppen oviss och svårtippad.

Det är givetvis fördel Mjällby och Östersund som i sina genrep mötte Malmö FF (2-0) respektive Gefle (0-0). I fjolårets allsvenska möten vann Mjällby dubbelt, 1-0 borta, 3-0 hemma.

Grupp 6

Här hittar vi två cupbjässar i form av IFK Göteborg (åtta cupguld) och IFK Norrköping (sex cupguld). Lägg därtill att Göteborg är regerande cupmästare. GIF Sundsvall och 1970 års finalförlorande Sandvikens IF (Åtvidaberg 0-2) slår ur underläge. Troligen avgörs gruppen den 7 mars då Norrköping tar emot Göteborg. I fjol vann Norrköping dubbelt i Allsvenskan, båda gångerna med 3-1. Norrköpings genrep mot Elfsborg slutade 3-3. Göteborg spelade 0-0 borta mot Helsingborg.

Grupp 7

IF Lödde är lägst rankat av cupens 32 klubbar. Lödde, som slagit ut Örgryte, hör hemma i division 3 och ska på papperet vara en munsbit för allsvenska Sirius och Örebro samt Superettans Trelleborgs FF. Lödde inleder hemma mot Sirius och en vecka senare väntar TFF i bortaderby (det skiljer sex mil och tre divisioner).

Om skrällarna uteblir i de två första omgångarna spelas det seriefinal på Behrn Arena i Örebro den 6 mars. När ÖSK och Sirius möttes i Allsvenskan i fjol blev det 2-1 båda gångerna. I genrepen blev resultaten Djurgården-Örebro 4-0, Sirius-Flora Tallin 1-1.

Och så här tänker Sirius Kalle Larsson efter genrepet och inför mötet med Lödde.

”Det är klart man är sugen på cup- och tävlingsmatcher. Vi har varit igång i drygt en månad, tränat på och tränat bra och gjort bra matcher tycker jag. Nu vill man gå in i tävlingssäsong och visa vad vi går för. Det här var en bra värdemätare, det var matchen med högst tempo hittills. Det var en bra genomkörare inför tävlingspremiären.”

IF Lödde genrepade med 0-4 mot Ettan-nykomlingen Österlen FF.

Grupp 8

15 av 16 allsvenska klubbar är kvar i cupen. Varbergs BoIS saknas. Och det är Söderettans Oskarshamns AIK:s fel/förtjänst. I höstas tog Oskarshamn den allsvenska skalpen efter 5-3 efter straffar.

Nu väntar ytterligare två allsvenska lag. AIK (åtta cupguld) och Hammarby (tre finalförluster med 0-1) samt Superettans Athletic Eskilstuna (finalförlust 2019, Häcken 0-3). Utan att på något sätt underskatta Oskarshamn och Eskilstuna talar mycket för en ren gruppfinal den 7 mars på Tele2 Arena.

Förutsättningarna inför gruppspelet

Gruppspelet avgörs under de tre kommande helgerna. För gruppvinnarna väntar kvartsfinaler (13-14 mars) och semifinaler (20-21 mars). Finaldatum är 30 maj. Vinnaren av Svenska Cupen går in i den andra kvalomgången av UEFA:s nystartade Europa Conference League.

Om fjolårets allsvenska etta Malmö FF eller tvåa Elfsborg eller trea Häcken vinner Svenska Cupen går den internationella cupplatsen till allsvenska fyran Djurgården.

Svenska Cupens matcher kommer att spelas inför tomma läktare, men kan ses och streamas på C More och Sportkanalen.

18 klubbar har vunnit Svenska Cupen:

Malmö FF, 14 titlar.

AIK, IFK Göteborg - 8 titlar.

IFK Norrköping - 6 titlar.

Djurgårdens IF, Helsingborgs IF - 5 titlar.

Elfsborg, Kalmar FF - 3 titlar.

BK Häcken, Åtvidaberg - 2 titlar.

Degerfors, GAIS, Halmstads BK, Landskrona BoIS, Råå, Örgryte, Öster, Östersunds FK - 1 titel.

Larne Wallisson