Rivalmöte i Svenska Cupen

Elitettanlaget Alingsås FC är en tre år ung förening med ambitioner. I kväll testas deras styrkor mot de gamla rivalerna IK Rössö från Uddevalla.
– Vi vill jättegärna vinna matchen och kvalificera oss för Svenska Cupen nästa år, säger Lars-Petter Björk, ny tränare i Alingsås FC.

Bildtext: Matchen mellan IK Rossö Uddevalla och Alingsås FC spelas på Rimnersvallen 19.00 i kväll onsdag. 

I fjol vann Alingsås FC division 1 norra Götaland, IK Rössö kom tvåa. Båda lagen har nya tränare, Alingsås FC har behållit de viktigaste kuggarna och förstärkt med sju spelare. IK Rössö kämpar med en aningen tunn trupp som är sårbar i en kompakt säsong.
Båda är tryggt placerade mitt i sina tabeller – men nu är det cup och vad som helst kan hända.

Magnus Carlund, ny tränare för säsongen i IK Rössö ser fram mot matchen:
– Det ska bli oerhört kul att möta våra antagonister från förra säsongen. Ska jag vara helt uppriktig är vi inne i en tuff period med tre matcher på sex dagar – men vi försöker vinna dem alla.

Hur är läget i truppen?
– Vi har en ganska tunn trupp vilket är en utmaning. Man får i varje träning noga väga hur mycket belastning de ska få. Vi tjatar om att äta-rätt-sova-rätt. Vi gör det bästa av situationen.

Det finns en extra krydda i mötet. I fjol vann Alingsås FC med 3-2 i en knallhård match som förmodligen avgjorde avancemanget. IK Rössö vill gärna ha revansch.
– Jag var inte med då så i min bok är det en cupmatch mot Alingsås, varken mer eller mindre. Men jag känner för tjejerna som var med då, jag får kolla hur de känner inför matchen, säger Magnus Carlund.

De har genom åren spelat flera tuffa bataljer i division I – när klubbarna på onsdag möts i Svenska Cupens andra omgång skiljer en division.

Knapp derbyförlust mot Jitex

Lars-Petter Björk säger att säsongen så här långt varit bra, resultaten ungefär som förväntat för en serienykomling – men att det tighta spelschemat börjar kännas. Dessutom kommer de från en knapp derbyförlust mot Jitex BK hemma på Mjörnvallen som sved.
– Det var ganska mycket frustration efter den matchen, många var besvikna, vi får se hur tjejerna repar sig, säger Björk.

Han tycker laget svarat för fina prestationer så här långt, men har varvat en meriterande 3-1-seger mot Hammarby med förlust mot bottenlaget Kvarnsveden.
– Är vi på tå har vi chans mot alla lag i den här serien. Vi pratar mycket om att vi ska vara stolta över vår insats, då kommer ofta resultaten.

Han säger att det finns många vinnarskallar i laget som är temperamentsfullt, orutinerat och lite humörsvängigt.
– Det finns mycket glädje, de tar till nästan vad som helst för att vinna. Vi är ett ungt orutinerat lag, mittbackar som är 19 år, målvakten är 18…men de tycker det är fruktansvärt roligt att spela fotboll, säger Björk.

Tankar inför matchen mot IK Rössö?
– Vi vill jättegärna vinna och kvalificera oss för Svenska Cupen nästa år. Hitta speluppbyggnaden, spela offensivt och bygga självförtroende. Vi tänker kanske ge några spelare som inte spelat så mycket chansen och låta några spelare dra efter andan och vila. Vi har inte haft något break som man är van vid.

Magnus Carlund, beskriv dit lag, hur vill ni spela?
– Vi har försökt pränta in ett rullande spel, inte långa utsparkar eller chansbollar i onödan. Stort bollinnehav och adress på varje boll är ambitionen. Tjejerna har köpt tankarna men det tar tid att spela in ett nytt system, speciellt under en säsong när vi inte kunnat spela träningsmatcher, säger Carlund.

Vad tror du om matchen mot Rössö?
– Hemma är vi riktigt riktigt bra, vi spelar ut och har vunnit allt här hemma. Här kan vi slå alla lag.

Alingsås FC – så här bildades föreningen:

När tränar- och spelarlöner enligt Holmalunds IF:s filosofi kostade lite för mycket och breddivrarna drog åt ena hållet medan elitsatsarna ville åt det andra resulterade det i att Holmalunds IF:s damelitlag upplöstes. Första gången skedde det år 2000, andra gången 2015, båda gångerna spelade man i Elitettan.
– Vi var då några som tyckte det var orimligt att det i en kommun med 40 000 invånare inte fanns en möjlighet för ambitiösa tjejer att spela elitfotboll. Vi ville ta ansvar för dem och bildade en förening som klarar av att finansiera en elitsatsning, säger Joakim Larsson.

"Vi är nybörjare i Elitettan"

I dag är han klubbchef för Alingsås FC som 2016 sprang ur Holmalunds IF:s damsektion. Alingsås FC fick Holmalunds plats i Elitettan, som man dock ramlade ur hösten 2017.
Efter två säsonger i division I är laget nu tillbaka i Elitettan, i dag placerat ungefär mitt i tabellen.
– Vi är nybörjare i Elitettan, så här långt är jag nöjd med det sportsliga. Vår ambition är att vara hela Alingsås stolthet, det vi gör ska alla som bor här tycka vara av värde för staden. Vi är ödmjuka och vill samarbeta, säger Joakim Larsson.

Roger Björkman