Link

Svenska Cupen är igång för damlagen

Ett granithårt italiensk försvar parat med brittisk anfallslust under ledning av Amodio Russo sätter sig på bussen till Varberg. Qviding FIF åker söderut för att möta Valinge-Derome DFF i Svenska Cupen.
– Vi åker dit med respekt för våra motståndare, det känns som en öppen match, säger Russo.

Bildtext: Valinge-Derome DFF firar en seger under 2019 i division 1 mellersta Götaland.

På onsdag stängs första omgången av Svenska Cupen 2020/21, en omgång som skulle varit färdigspelad 6 juni men på grund av coronapandemin sköts upp till nu.

Varberglaget Valinge-Derome DFF, på en fjärdeplats efter två vinster och en förlust efter tre spelade omgångar av division II, sydvästra Götaland, möter Qviding FIF. Det obesegrade Göteborgslaget toppar division I norra Götaland efter tre omgångar.

"Alla spelare är av kött och blod"

Fördel Göteborg tänker ni – Amodio Russo tänker annorlunda:
– Vi har respekt för alla motståndare oavsett vilken division de spelar i, bollen är rund, alla spelare är av kött och blod. De har några riktigt bra spelare, men vi ska försöka utnyttja deras svagheter, jag har tittat på några av deras matcher.

Han har sina rötter i den italienska fotbollsmylla, vilket betyder starkt fokus på försvarsspelet. Han vidareutbildade sig i England där han lärde sig brittiskt anfallsspel. Nu vill han visa ett svenskt damlag det bästa från de två världarna.
– Det finns bra och mindre bra sidor i båda spelstilarna. Jag har alltid varit fascinerad av styrkan i svensk fotboll, svensk damfotboll är bland världens bästa och jag är inspirerad av att lära mig av svensk fotboll samtidigt som jag tränar det här laget.

Ett nytt Valinge-Derome DFF tar form

Mohammed Omar är tränare för Valinge-Derome DFF, ett lag med utvecklingsmöjligheter, säger han. En skön blandning av ungt och hungrigt och lite äldre rutinerat. Han gör sin andra säsong i föreningen och har inlett ett nybygge som så smått börjar ta form.

I fjol stod de inför valet att kriga för att stanna kvar i division I mellersta Götaland eller börja utveckla sin egen spelidé och riskera att inte ta nödvändiga poäng.

Det slutade med degradering – och spel i en serie där de utan stress kan foga ihop lagbitarna.
– Nu har vi tid att bygga, framförallt kan vi ge de yngre spelarna lite arbetsro, säger han. Om vi långsiktigt ska etablera oss i division I måste vi ha ett eget spel och inte vara ett lag som hela tiden spelar för att klara sig kvar. Just nu är prestationen viktigare än resultatet, säger Omar.

Qviding har ändrat spelsätt

Även i Qviding pågår renovering, Amodio Russo skrev på i januari och har infört ett för laget lite nytt sätt att spela. En modell som tagit längre tid än tänkt att träna in på grund av coronapandemin – men Russo är optimistisk:
– Vi vill helst spela bollen på marken, bygger på mycket bollinnehav, vi är strukturerade och organiserade. Men vi har några snabba spelare som vi kan använda vid snabba kontringar.

Hur viktig är Svenska Cupen för er?
– Det är nyttigt att möta lag från andra regioner och divisioner, det ger oss bra erfarenheter och en värdemätare på var vi står. Självklart vill vi vinna och gå så långt som möjligt. Jag förväntar mig att vi spelar det spel vi tränar på och vill implementera. Det ska bli skoj.

Efter två träningsmatcher och två förluster var Qviding osäkert på var de stod, svaret kom när serien startade. Tre raka segrar och först i tabellen har gett arbetsro.
– Det var lite panik efter träningsmatcherna men vi tror på det vi gör och att vi hela tiden kan förbättra vårt spel, säger Russo.

Mohammed, hur tänker ni inför mötet med Qviding på onsdag?
– Vår inställning är att vi vill vinna matcher utan att tumma på vårt spelsätt. Viktigast är att vi presterar bra utifrån den idé vi nu spelar efter. Det vore roligt att gå vidare och få mäta sig mot lag högre upp i seriesystemet.

Övriga återstående matcher:

Östervåla IF-Avesta AIK - 11 aug 18.45
IK Tun-Älta IF - 12 aug 19.00
Emmaboda IS-IFÖ Bromölla - 12 aug 19.15
Hultsjö IF-Nittorps IK - 12 aug 19.30
Enskede IK-Sollentuna FK - 12 aug 20.00
Täby FK-Boo FF - 12 aug 20.00

Roger Björkman