IFK Göteborg cupmästare

IFK Göteborg vände och vann och kan titulera sig svenska cupmästare för åttonde gången. Efter att Ola Toivonen Malmö ledningen i första halvlek, kvitterade Patrik Karlsson Lagemyr i slutet av andra och sedan iklädde sig Alexander Farnerud hjälterollen med det avgörande 2-1-målet tidigt i förlängningen.

Bilden: Alexander Farnerud gjorde IFK Göteborgs segermål i förlängningen.

De som följde 2020 års coronaförsenade publikfria cupfinal via TV eller annan skärm fick se en spelmässigt jämn första halvlek på Gamla Ullevi. Att en titel stod på spel speglades om inte i annat så i stundtals småfult spel med en hel del avblåsningar som följd. Dock inget gult kort utdelat av domare Glenn Nyberg före pausvilan.
Malmö tvingades också till två tidiga byten när först Sören Rieks och sedan Oscar Lewicki tvingades kliva på grund av skador. Marcus Antonsson och Behrang Safari in i deras ställe.

Den första halvlekens enda mål kom i den 40:e minuten efter en Malmöhörna. Safari skarvade bollen vidare in i straffområdet där Tobias Sana inte lyckades kontrollera bollen bättre än att den hamnade framför fötterna på Ola Toivonen som tog vara på tillfället från nära håll.

Även den andra halvleken var jämn. Båda lagen spelade sig fram till motståndarens straffområde, men antalet öppna målchanser i matchen var lätträknade.

När Göteborg till slut kvitterade i den 86:e minuten fick man chansen till skänks efter att Behrang Safari halkat med ett 3-mot-2-läge för Blåvitt som följd. Patrik Karlsson Lagemyr visade kyla och satte 1-1 med vänstern i bortre gaveln.

IFK Göteborg gjorde sedan det som skulle bli segermålet tidigt i den första förlängningskvarten.
Hosam Aiesh snurrade bort Marcus Antonsson vid hörnflaggan, slog ett långt inlägg mot Karlsson Lagemyr, som lyckades hålla kvar bollen mellan två MFF-are och sedan servera inhopparen Alexander Farnerud, som tryckte in bollen i mer eller mindre öppet mål från nära håll.

Malmö forcerade under den andra förlängningskvarten och fick också ett gyllene läge att kvittera alldeles i slutet, men Ola Toivonens nick gick utanför målet.

Cupsegern är Blåvitts åttonde genom åren och i och med segern lägger man också beslag på Sveriges sista plats i Europa League-kvalspelet. En plats som hade tillfallit fjolårets allsvenska fyra AIK om Malmö tagit hem cupen.