Giganternas möte - med Bjärsmyr i huvudrollen

Torsdagen cupfinal på Gamla Ullevi kan utan prut klassas som giganternas möte. IFK Göteborg och Malmö FF är inte bara flerfaldiga cupmästare, de är också outstanding då det gäller allsvenska titlar och framgångar i Europa. Därför lyser det klass lång väg om årets cupfinal.

Cupsäsongen 2019/20 är framme vid final. För 64:e gången ska en cupmästare koras och hyllas och skriva in sig i den svenska fotbollshistorien. Blir det IFK Göteborg eller Malmö FF?

Klart är att klubbarna genom åren skämt bort sina supportrar med cupframgångar, både i Sverige och i Europa.

Blott en gång tidigare har dessa giganter mötts i en cupfinal. Det var den 2 juli 1986, på Råsunda i Solna inför 11 656 åskådare med Bo Helén (Uppsala) som domare. Hur det gick? MFF vann med 2-1. Målen: 1-0 (49) Björn Nilsson, 1-1 (75) Michael Andersson, 2-1 (78) Anders Palmér.

Anders Palmér blev matchhjälte i det, fram till nu, enda finalmötet mellan MFF och IFK.

I en intervju med SVT Sport 2015 minns cuphjälten Anders Palmér tillbaka på finalen:

Det var en fantastisk match. Det var utan tvekan Sveriges två bästa lag som möttes. Det fanns flera landslagsspelare, före detta och blivande proffs på planen. En styrkemätning. IFK var det spelförande laget. Vi fick in lite kontringar.

Minns du segermålet?

”Jag kom in i straffområdet mellan två försvarare, fick bollen över den ena och sköt snabbt. En härlig känsla.”

Vilka spelare som får chansen i årets final återstår att se. Tränarna Poya Asbaghi och Jon Dahl Tomasson har ett tätt matchprogram i Allsvenskan att ta hänsyn till, där torsdagens final blir klubbarnas tredje match på åtta dagar.

Och som om inte det är nog. På söndag möts de igen - i Allsvenskan.

Gemensamt för de två finalklubbarna är att de vid seger lägger ytterligare en titel till sina digra cv:n. För IFK blir också belöningen en kvalplats till Europa League, en plats som MFF redan har tack vare fjolårets andraplats i Allsvenskan. Trean Hammarby är också kvalklart för Europa League medan ettan Djurgården får kvala till Champions League.

För MFF skulle en seger bryta cupförbannelsen som vilar över Sveriges bästa cuplag. Deras 14 cupguld till trots har ju klubben inte vunnit cupen sedan 1989 – 31 år sedan.

- När du väl springer ut på Gamla Ullevi är det som spelare inget du tänker på, men vi som varit med ett tag och vet vilken press det är på att MFF ”alltid” ska vinna något, ser gärna att vi bryter vår negativa cuptrend, menar klubbens sportchef Daniel Andersson, som för övrigt var med i det förlorande finallaget 1996 (0-1 mot AIK).

AIK hoppas på Malmö

För ovanlighetens skull håller just AIK på MFF i årets cupfinal. Då MFF redan har en kvalplats till Europa League tar fjolårets allsvenska fyra – inte det finalförlorande laget – Sveriges tredje kvalplats till Europa League och fjolårets allsvenska fyra var AIK.

Om historiken talar mot MFF (noll cupsegrar sedan 1990, Göteborg har fyra) talar formen för MFF. Efter söndagens 5-2 borta mot Sirius har skåningarna fem raka utan förlust och fyra raka segrar. Att jämföras med IFK Göteborg, som efter 0-0 i bortaderbyt mot Häcken, har sex raka utan vinst och fyra raka oavgjorda.

Å andra sidan: historik och form är inget man vinner cuptitlar på. Det är på planen allt avgörs och efter 90 minuter, kanske med tillägg och straffar, på Gamla Ullevi vet vi om IFK Göteborg eller Malmö FF blivit cupmästare 2019/20.

Mattias går för fjärde cuptiteln

Och blir det IFK Göteborg kan Mattias Bjärsmyr sträcka på sig alldeles extra. Då vinner 34-åringen sitt fjärde cupguld. Bjärsmyr fanns med i IFK:s guldlag 2008 (5-4 mot Kalmar FF efter straffar), 2013 (3-1 mot Djurgården efter straffar) och 2015 (2-1 mot Örebro). Bjärsmyr (inbytt senast mot Häcken) är för övrigt den enda spelare som finns kvar i IFK jämfört med guldlaget mot Örebro. Skadade Robin Söder fanns med i guldlagen 2008 och 2013.

Cupfinalen kan ses i TV12 och via live streaming i C More Play med start 17.30. Avspark 17.45.

Larne Wallisson

Fakta

Göteborgs väg till final

BK Astrio (b) 4-0, Västerås SK (h) 2-0, Sollentuna FK (b) 2-0, IK Sirius (h) 1-1, Hammarby (b) 3-1 e f, Elfsborg (b) 1-0 e f.
Cuphistorik: 7 guld, senast 2015, finalseger mot Örebro, 2-1.

Malmös väg till final

IFK Värnamo (b) 2-0, Syrianska FC (h) 8-0, FK Karlskrona (b) 2-1, Athletic FC Eskilstuna (h) 3-0, AIK (h) 4-1, Mjällby (b) 4-2 e str.
Cuphistorik: 14 guld, senast 1989, finalseger mot Djurgården, 3-0.