Link

UEFA-licenser för säsongen 2020/21

Svenska Fotbollförbundets Licensnämnd har beviljat UEFA-licenser herrfotboll för tio av de elva klubbar som ansökt om det för säsongen 2020/21. Licensnämnden har också beviljat UEFA-licenser damfotboll för alla de fem klubbar som ansökt om det.

SvFF:s Licensnämnd har beviljat UEFA-licenser herrfotboll för tio av de elva klubbar som ansökt om det för säsongen 2020/2021. Dessa är AIK, BK Häcken, Djurgården, Falkenbergs FF, Hammarby, IF Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping FK, Malmö FF och Örebro. Den klubb som inte kunde beviljas licens för var Kalmar FF p g a arenakravet för kategori 2-arena enligt UEFA:s krav.

Licensnämnden har också beviljat UEFA-licenser damfotboll för alla fem klubbar som ansökt om det för säsongen 2020/2021. Dessa är Eskilstuna United DFF, FC Rosengård, Göteborg/Kopparbergs FC, Linköpings FC och Piteå IF DFF. Det är första gången som damfotbollsklubbar genomgår UEFA-licensprövning.

UEFA-licensen, för såväl herr- som damfotboll, omfattar krav angående sportsliga, administrativa, personal-, anläggnings-, juridiska och finansiella kriterier.

Delbeslut angående elitlitlicens 2021

Samtliga klubbar i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan som ska licensprövas inför säsongen 2021 har under våren licensprövats med anledning av det egna kapitalets storlek per den 31 december 2019. Licensnämnden har därvid funnit att handlingsplanerna för att återställa det egna kapitalet till minst noll vid innevarande års utgång inte är orealistiska för klubbarna IK Brage, Jönköpings Södra IF, Umeå FC, Östers IF, IK Uppsala Fotboll och Umeå IK FF.

Då Akropolis IF redovisade negativt eget kapital den 31 december 2019 och inte redovisade en handlingsplan för att återställa det egna kapitalet till minst noll vid innevarande års utgång har de att lämna in ett periodiserat bokslut per den 31 augusti 2020 som måste visa minst noll i eget kapital.

Eskilstuna United DFF, KIF Örebro DFF och Växjö DFF, som inte klarade att uppfylla sina handlingsplaner för att återställa deras egna kapital till noll per den 31 december 2019, har också att lämna in periodiserade bokslut per den 31 augusti 2020 som måste visa minst noll i eget kapital. Vid samma tillfälle som alla periodiserade bokslut inlämnas ska även likviditetsplaner som visar att de klarar sina betalningar under resten av året. Växjö DFF ska dessutom lämna in en helårsprognos för år 2020.

Östersunds elitlicensärende är bordlagt.

Slutliga beslut angående elitlicens för säsongen 2021 fattas under senhösten 2020, varvid förutom åliggande ovan, alla klubbar har att visa att de skött sina betalningar per den 31 augusti och att de intygar att de inte saknar ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under år 2021.

För allsvenska klubbar och superettanklubbar är det dessutom ett krav för att erhålla elitlicens att spelare genomgått årlig medicinsk undersökning samt huvudtränares utbildning, vilket utvärderas under senhösten 2020.