Damcupen ställs in, herrcupen fortsatt uppskjuten

SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte fredag 17 april beslutat att ställa in resterande matcher i Svenska Cupen damer, någon cupvinnare kommer därmed inte att koras. Beslutet stöds av en stor majoritet av de föreningar som berörs.

I Svenska Cupen herrar, där betydligt färre matcher återstår, är spelet fortsatt uppskjutet med ambitionen att tävlingen ska fullföljas, vilket också är vad de deltagande föreningarna önskar. I herrcupen finns en Europaplats i potten och UEFA:s direktiv till nationsförbunden är att man ska anstränga sig till det yttersta för att dessa tävlingar ska avgöras på planen.

- Vi har lagt stor vikt vid de synpunkter som har framförts från intresseorganisationerna och de deltagande föreningarna när vi fattat dessa beslut. Det känns naturligtvis mycket tråkigt att inte kora någon cupmästare på damsidan i år, men utifrån de omständigheter som råder är det ändå ett logiskt beslut, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

SvFF beslöt för några veckor sedan, efter samråd med Elitfotboll Dam (EFD) och Svensk Elitfotboll (SEF) samt berörda föreningar, att tills vidare skjuta upp matcherna i Svenska Cupen damer och herrar, med målbilden att återuppta spelet i anslutning till seriestart.
Utifrån det rådande samhällsläget och förtydligade rekommendationer från Folkhälsomyndigheten är SvFF:s uppfattning att det nu råder stor osäkerhet kring att återuppta och genomföra cupmatcher redan i maj. Frågan har därför processats och yttranden har inhämtats från EFD, SEF, deltagande föreningar och Spelarföreningen, vars yttranden har vägt tungt och lett fram till de nu fattade besluten.