Link

Malmö FF-Syrianska första paret ut i Cupen

På lördag tjuvstartar Svenska Cupens gruppspel för herrar. Första paret ut är Malmö FF-Syrianska FC.
- Perfekt med en tävlingsmatch som genrep inför nästa veckas Europa League-möte med Wolfsburg, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson.

Den 64:e upplagan av Svenska cupen ligger i startgroparna och de som inleder är från Superettan tvångsnedflyttade Syrianska FC och Europa League-aktuella Malmö FF. Resterande 30 klubbar spelar sina första matcher nästa helg.

Syrianskas sportchef heter Tomas Bahar. Han är ny från Arameisk-Syrianska, Botkyrka, och är precis som Daniel Andersson 42 år. Två sportchefer med helt olika förutsättningar.

- Ja, jag hade gärna bytt kostym med Daniel, säger Tomas med ett skratt.

När Daniel Anderssons Malmö FF var på träningsläger i Marbella låg Syrianskas fokus på att överklaga SvFF:s disciplinnämnds beslut om tvångsnedflyttning, på grund av ekonomiska oegentligheter, till Riksidrottsnämnden.

- Vi försöker knyta nya spelare till oss, men det är komplicerat då varken vi eller spelarna vet vilken division Syrianska ska spela i om några månader. Sportsligt sett tycker jag ändå det ser ganska bra ut, förklarar Tomas.

Klart är att Steven Younan är ny som tränare och att Syrianska spelat två träningsmatcher. Den första borta mot hårdsatsande div II-laget Fanna BK från Enköping och den andra i helgen hemma mot Tomas förra klubb Arameisk-Syrianska.

- Mot Fanna låg vi under, vände och vann med 4-2. Vi gjorde det bra på många sätt. Mot Arameisk-Syrianska blev det också seger. Vi ledde med 2-0 i paus och vann med 3-2. En helt godkänd inledning på säsongen, säger Tomas optimistiskt.

Och hur går då tongångarna inför mötet med Malmö FF på lördag?

- Vi ska göra vårt bästa. Därmed inte sagt att det lutar åt någon skräll. För flera av våra provspelare blir det ett gyllene tillfälle att visa upp sig mot MFF. Vi tar tåget ner på lördag, spelar matchen och åker hem dagen efter. MFF har hjälpt till med förberedelserna på ett oerhört fint sätt. MFF är en riktigt proffsig klubb, understryker Tomas Bahar.

I samma grupp som Malmö FF och Syrianska återfinns också från Allsvenskan nedflyttade AFC Eskilstuna (cupfinalist i fjol mot Häcken, 0-3) och nya Söderettan-klubben FK Karlskrona.

Inga direkta hot för MFF. Eller hur Daniel Andersson?

- Alla matcher ska spelas och vi tar verkligen inte ut några segrar i förskott. Vi vet av erfarenhet att i cupfotboll kan ”allt” hända. Så sent som förra året missade vi avancemang från gruppspelet och då hette motståndarna Öster, (som vann gruppen), Falkenberg och Degerfors, minns Daniel.

Och apropå minnas får Daniel gå flera år tillbaka för att minnas Malmös senaste cupguld, nämligen till 1989 då Djurgården besegrades med 3-0.

För 31 år sedan!

- Ja, så här års blir vi alltid påminda om föreningens trista cuphistorik. Det är på tiden att vi bryter den negativa trenden, för näst efter Allsvenskan är Cupen det finaste man kan vinna i Sverige, konstaterar Daniel.

Efter inledande 7-0 mot IFK Malmö, träningsläger i Marbella med matcher mot Krasnodar (1-3) och Sparta Praha (2-0), samt tisdagens träningsmatch mot Varberg, med det något överraskande resultatet 1-3, väntar årets första tävlingsmatch på lördag hemma mot Syrianska med garanterat spioner på plats från Wolfsburg.

Blir det bästa laget, det som tänkas kan starta mot Wolfsburg i Europa League fem dagar senare?

- Det bestämmer vår nye tränare Jon Dahl Tomasson. Men en sak vet jag: vi tar Svenska cupen på fullt allvar, betonar Daniel Andersson.

Och säger igen:

- Vi vill bryta MFF:s alldeles för långa negativa cuptrend.

Ytterligare två artiklar om Svenska cupen publiceras på svenskfotboll.se nästa vecka.

Larne Wallisson