Inför Svenska Cupen-lottningen

På måndag lottas grupperna i Svenska cupen för såväl damer som herrar. Totalt 48 klubbar (16+32) från Trelleborg i söder till Skellefteå i norr kommer med extra stort intresse att följa lottningen som sänds direkt på Fotbollskanalen klockan 19.30. En klubb som sticker ut lite extra bland herrarna är IF Lödde från division 3.

Men låt oss börja med damerna där 15 av 16 klubbar spelat i Allsvenskan eller Elitettan under året. Undantaget heter Sundsvalls DFF, som inte bara slog ut Östervåla IF i tredje cupomgången, utan också vann division 1-kvalet mot Notvikens IK vilket innebär spel i Elitettan nästa år.

Dubbelt grattis!

I seriesammanhang gick inte lika bra för IF Lödde. I årets enkelserie i division 3 Södra Götaland blev det en sjätteplats. Men i cupen gick det bättre. Här skrevs cuphistoria så att det sjöng om det…

"Trodde ärligt talat inte vi kunde vända till seger"

Söndagen den 4 oktober spelade Lödde årets sista seriematch, bortaförlust mot Råå IF med 2-1. Fyra dagar senare tog Lödde emot Superettans åtta och 12-faldiga svenska mästarna Örgryte på Tolvans IP i Löddeköpinge. Det kunde väl bara sluta på ett sätt…

…vilket det INTE gjorde. David slog Goliat. Lödde vann med 2-1 trots att man strax före paus, i underläge, missade en straff.

- Då var det inte många mungipor som pekade uppåt och ärligt talat trodde jag inte vi kunde vända till seger, minns Löddes ordförande Peter Joelsson.

Men det var vad Lödde gjorde. Första kvitterade Simon Samuelsson Renblad och i den 76:e minuten satte Kevin Nadarevic 2-1.

- Det var en otrolig känsla och otroligt roligt. Det var så här det skulle sluta. Vi lovade att vi inte skulle ge oss och det gjorde vi inte heller, sa segerskytten i Sydsvenskan.

Lödde får inte träna tillsammans för tillfället

Peter Joelsson minns också ”miraklet”:

- En bedrift. Det största i klubbens historia. Vi var i samma situation för sex år sedan då vi mötte blivande allsvenska kvallaget Ljungskile, men förlorade med 1-0. Då hade vi en stolpträff i sista minuten. Mot Örgryte gick det vår väg och i ärlighetens namn var segern också välförtjänt.

Bedriften till trots finns det smolk i glädjebägaren.

- Det känns lite som om vi blir bestraffade och då tänker jag givetvis på vad pandemin ställer till med. Vi får inte träna tillsammans och får vi inte göra det efter nyår heller kommer vi helt oförberedda till cupmatcherna och oavsett vilken grupp vi lottas i får vi förmodligen heller inte bjuda på några publik- och fotbollsfester.

- Vi har svarat för årets cupskräll, men tyvärr kanske fel år, funderar Peter.

Apropå lottningen. Finns det någon så kallad drömlottning?

- Jag har spekulerat lite i vilka lag vi kan få möta och visst hade gruppen med Malmö FF och Halmstads BK varit något alldeles extra. Att möta Helsingborg, som vi har ett samarbete med på ungdomssidan, på Olympia hade heller inte varit fel.

- För killarnas skull önskar jag de får springa ut på en riktigt stor arena och uppleva en känsla som de aldrig kommer att glömma. Det är de värda, som tack för att de tog oss till gruppspelet, summerar Peter Joelsson.

Rent sportsligt har bredd- och ungdomsklubben IF Lödde målsättningen att på sikt klättra en division och rent geografiskt ligger Löddeköpinge mellan Lund och Landskrona.

Inför lottningen

Herrar

De 16 bästa klubbarna seedas efter aktuell tabellplacering. Den allsvenska sluttabellen ligger till grund för seedningen. Då Varbergs BoIS slogs ut i andra omgången återstår 15 allsvenska klubbar samt vinnaren av Superettan, Halmstads BK.

Den högst rankande klubben (Malmö FF) och den lägst rankade klubben (Halmstad) placeras i samma grupp. Vidare paras 2 och 15 ihop, 3 och 14, etc. Därmed finns det två klubbar i varje grupp.

Övriga 16 klubbar lottas fritt in i de åtta grupperna med förbehållet att det inte får finnas två SDF-lag, det vill säga distriktsklubbar – Sandvikens IF, Landskrona BoIS, Oskarshamns AIK, IK Gauthiod, IF Lödde – i samma grupp.

Andra omgångens match Newroz FC-Umeå FC – påverkar inte lottningen och oavsett utgång kommer vinnaren att räknas som SDF-lag.

Grupp 1
Malmö FF
Halmstad

Grupp 2
IF Elfsborg
Falkenbergs FF

Grupp 3
BK Häcken
Helsingborgs IF

Grupp 4
Djurgården
Kalmar FF

Grupp 5
Mjällby AIF
Östersund

Grupp 6
IFK Norrköping FK
IFK Göteborg

Grupp 7
Örebro
IK Sirius FK

Grupp 8
Hammarby
AIK

Lag som ska lottas in i grupperna:

Degerfors IF
Akropolis IF
GIF Sundsvall
Västerås SK FK
IK Brage
Athletic Eskilstuna
GAIS
Trelleborgs FF
Dalkurd
Newroz FC–Umeå FC (SDF)
Landskrona BOIS (SDF)
Sandvikens IF (SDF)
Utsikten (SDF)
Oskarshamn AIK (SDF)
IK Gauthiod (SDF)
IF Lödde (SDF)

Speldatum för herrarnas gruppspel är 20-21 februari, 27-28 februari och 6-7 mars 2021. Gruppsegrarna går vidare till kvartsfinal, som spelas 13-14 mars med semifinal 20-21 mars.

Datum för finalen 30 maj.

Regerande cupmästare är IFK Göteborg.

Damer

Efter tre omgångar i cupformat återstår 16 klubbar. Av årets tolv allsvenska klubbar har Piteå slagits ut (3-4 mot Morön BK). Vidare från Elitettan är också Hammarby, Alingsås FC United, Lidköpings FK samt division 1-laget Sundsvalls DFF, som nästa säsong spelar i just Elitettan.

Innan seedning och lottning delas klubbarna in i två geografiska grupper, norra och södra, med de åtta nordligaste respektive sydligaste lagen. I varje geografisk zon seedas de två högst placerade klubbarna från årets allsvenska. I norr placeras KIF Örebro och Djurgården i var sin grupp. I söder Göteborg och Rosengård.

Övriga tolv klubbar lottas sedan fritt in i de fyra grupperna, givet sett till de geografiska förutsättningarna.

Östgötaderbyt IFK Norrköping FK-Linköpings FC har ännu inte spelats, men påverkar inte seedningen/lottningen. Nytt datum kommer.

Grupp 1 (södra)

Kopparbergs/Göteborg FC

Grupp 2 (södra)

FC Rosengård

Grupp 3 (norra)

KIF Örebro DFF

Grupp 4 (norra)

Djurgårdens IF FF

Norra                                        

Morön BK
Umeå IK FF
IK Uppsala Fotboll
Sundsvalls DFF
Eskilstuna United DFF
Hammarby

Södra
Alingsås FC United
Kristianstads DFF
Vittsjö GIK
Växjö DFF
Lidköpings FK
IFK Norrköping FK/Linköpings FC

Speldatum för damernas gruppspel är 13-14 mars, 20-21 mars, 27-28 mars 2021. Gruppsegrarna går vidare till semifinal, som spelas 3-4 april. Finalen spelas 13 maj.

Regerande mästare är Kopparbergs/Göteborg, från säsongen 2018-19. Säsongen 2019-20 avbröts på grund av coronapandemin och fick ingen mästare.

Måndagens lottning sänds direkt i www.fotbollskanalen.se med start klockan 19.30.

Larne Wallisson