Link

Kan Östervåla nå gruppspel i cupen?

I kväll dukas det för finbesök på Marmorvallen. Division I-laget Sundsvalls DFF kommer på besök för match i tredje omgången av Svenska Cupen. De vinnande lagen i omgången når nästa års gruppspel i cupen.
– Det ska bli väldigt roligt, ingen förväntar sig att vi ska vinna, säger Fredrik Nilsson, huvudtränare för division 2-laget Östervåla IF.

Bilden: Susanne Erlandssons pokal vinns av segraren av Svenska Cupen dam. Vid seger ikväll når Östervåla IF från division 2 nästa års gruppspel.

Hemmalaget börjar bli vant med tufft cup-motstånd. En överraskande seger mot elitettanlaget Sandviken i förra omgången har stärkt dem.

– Vi gjorde en riktigt bra match. Det var ingen som trodde vi skulle vinna mot Sandviken, men bollen är rund, säger Fredrik Nilsson som är lite överraskad över hur långt hans lag har tagit sig i cupen.

Motståndarna Sundsvalls DFF gick in i den här säsongen med många nya namn i laguppställningen. Nytt på planen, men erfaret i ledarstaben visade sig bli en vinnande kombination. Laget vann i helgen serien och spelar kommande säsong i Elitettan.

Helt oförberedda på bra motstånd är Östervåla IF inte, de träningsspelar mot skarpt motstånd och har blivit hyggligt vana med både tempo och hårdhet. Fredrik Nilsson gillar utmaningen Sundsvall erbjuder, ser det som ett bra tillfälle att utan press gå in och låta spelarna släppa loss sin spelglädje.

Kan ni upprepa prestationen som gav seger mot Sandviken?
– Det tror jag nog. Hela laget spelade ett mycket bra presspel. Vi rullade boll och spelade ungefär som vi vill spela, säger han.

Press är jobbigt, är ni ett löp- och konditionsstarkt gäng?
– Ja, tjejerna har bra kondition, vi har haft en ganska bra säsong. Inför sista matchen hade vi chans att komma trea i en väldigt jämn serie. Vi blev till slut sjua.

Östervåla har en ung trupp där medelåldern ligger runt 19 år. Ett utvecklingsbart lag för Fredrik som gör sin tredje säsong som huvudtränare.

– Jag vill att vi ska ha ett stort bollinnehav, rulla bollen och komma med fart med hela laget i anfallsspelet. Vi är försvarsstarka, försvaret har alltid varit en av vår starkaste lagdel.

Fredrik, hade du omgång 3 i Svenska Cupen i kalendern när säsongen startade?
– Njae, det hade jag kanske inte. Det är inspirerande att spela såna här matcher, det är inte många som får göra det. Det här är en nyttig match för tjejerna. Vi ser fram mot matchen, vi vet vad vi kan.

Roger Björkman