Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Tuff utmaning för Dösjöbro

Dösjöbro IF är indraget i en stenhård toppfight som kommer avgöra vilket lag som går upp i Elitettan. Men innan seriedammet lagt sig står de inför en än tuffare utmaning – hemmamatch mot FC Rosengård i Svenska Cupen.
– Det ska bli jättekul på alla sätt, otroligt inspirerande. Vi ska förbereda tjejerna så bra vi kan och göra en bra prestation, säger huvudtränaren Fredrik Jahnfors.

Bilden: Dösjöbro med bland andra Joesfine Carlsson och Cornelia Lindgren ställs mot FC Rosengård i omgång 3 av Svenska Cupen. Foto: Anders Gripstedt.

Omgång tre av Svenska Cupen står för dörren och det skånska division 1-laget får fint besök till konstgräset på Dösjöbro IP. Damallsvenska FC Rosengård svarar för motståndet.

Dösjöbro IF:s damlag är en tight och sammansvetsad grupp som hållit ihop under många år. Laget bildades 2011 och påbörjade omgående en resa uppåt i seriesystemet. I dag finns femton spelare och fyra ledare kvar från den ursprungliga truppen.

– Många av tjejerna umgås även på fritiden, det är skoj och skratt i omklädningsrummet men de har en bra förmåga att vara koncentrerade när det gäller, säger Jahnfors.

Fredrik Jahnfors och hans stab är noga med att ge alla spelare en trygg plats i gruppen. Laget är byggt av stolta och lojala spelare som sällan missar en träning och besitter ett stort mått av fotbollskunnande. De är för närvarande en av tre huvudaktörer i kampen om avancemang från division 1 södra till Elitettan.

– Vi har inga tjejer, förutom Malin Gunnarsson, som kommer från en högre division. Vår styrka och konkurrensfördel är lojala tjejer... och naturligtvis att de är duktiga fotbollsspelare. Under vintrarna spelar de mycket futsal vilket gjort dem bekväma med bollen och duktiga på små ytor.

Ett tecken på laglojalitet. Bollförande Julia Johansson arbetar i Varberg men har valt att pendla mellan sin bostad i närheten av Dösjöbro IP och lägenhet i Göteborg för att kunna spela i laget. Något hon själv betalar. I bakgrunden Melina Skarström. Foto: Anders Gripstedt.

De gör sin andra säsong i division 1 (slutade fyra i fjol). I år vann laget, efter en inledande förlust, sjutton raka matcher och har varit spelförande i merparten.

– Erfarenhet och rutin betyder mycket naturligtvis men framförallt skulle jag säga att förklaringen till årets resultat ligger i att vi har väldigt högt tempo och hög intensitet på träningarna. Gruppens målsättning är att på sikt bli Elitettan-mässiga, säger Jahnfors.

Dösjöbro IF har aldrig varit bättre, men mot FC Rosengård är de beredda på en del försvarsspel. Även om de stjärnstarkaste spelarna inte kommer finnas i FC Rosengårds laguppställning förväntar sig Jahnfors en tuff utmaning.

– Ur tränaperspektiv är det en jätteintressant match för att se var vi står och vad vi behöver utveckla. Tjejerna reagerar positivt på såna här matcher, de ser det som en härlig utmaning. Vi ska göra den bästa prestation vi kan, vi har en bra försvarsorganisation i grunden och tänker inte lägga oss platt.

Det är tredje gången Dösjöbro möter damallsvenskt motstånd, (två gånger LB 07 och en gång Vittsjö GIK). Räkna med fest på Dösjöbro IP den 18 september, Fredrik Jahnfors förväntar sig mycket publik.

– Det är en härlig utmaning. Hela föreningen ser fram mot den här matchen och det finns ett stort intresse hos de som bor här. Fotbollen är ett nav. Vårt flickor 17-lag ligger på slutspelsplats i sin SM-serie, herrlaget spelade division 3 i fjol och ungdomsverksamheten växer.

Roger Björkman

Truppen efter hemmasegern mot IF Böljan i augusti. Övre raden från vänster: Ida Gustafsson, Bea Andersson, Johanna Fredriksson, Julia Lennartsson, Martina Sutalo, Stina Stadig, Emmy Svensson, Josefine Carlsson, Julia Johansson, Ida Nilsson. Nedre raden från vänster: Agnes Nilsson, Melina Skarström, Anna Hellsten, Helena Ivarsson, Sacha Micha, Cornelia Lindgren, Madeleine Hejde. Foto: Anders Gripstedt.