Link

Cupomgång 2: Blir det några skrällar?

Allsvenska Eskilstuna och Östersund samt Superettans topplag Varberg levde upp till favorittrycket mot respektive Carlstad United, IFK Stocksund och Lunds BK när Svenska cupens andra omgång tjuvstartade förra veckan.
På onsdag och torsdag spelas ytterligare 27 matcher. Blir det några skrällar?

Bilden: Kan Per Guldas BK Astrio skrälla mot IFK Göteborg i cupen?

Det är givetvis tidigt att redan nu planera nästa säsongs träningsmatcher och eventuella träningsläger, men för de 32 klubbar som vinner i andra omgången väntar gruppspel i februari/mars 2020. Samtliga klubbar är garanterade tre matcher och för gruppvinnarna väntar sedan kvartsfinal, semifinal och final samt den stora belöningen - kval till Europa League.

Till denna tävling kvalificerade sig 2019 års cupvinnare Häcken, men tyvärr tog spelet i Europa slut redan i den andra kvalomgången mot AZ Alkmaar, 0-3 sammanlagt.

Men låt oss inte gå händelserna i förväg. Först ska onsdagens och torsdagens 27 matcher i Svenska cupens andra omgång spelas och här finns klubbar som drömmer om att få skriva in sig bland cuphistoriens skräll-lag.

Klart är att de klubbar som gick vidare från första omgången har lottats som hemmalag mot Allsvenskans och Superettans 32 klubbar och om vi håller oss till just regerande cupmästarna Häcken väntar ett bortaderby mot Qviding, trea i div 2 Västra Götaland. Matchen spelas på onsdag på Valhallas konstgräs, avspark 18.00.

En halvtimma senare börjar ytterligare ett Göteborgsderby då Utsiktens BK tar emot Örgryte på Ruddalen. Derby är det också på Grimsta IP där Norrettans klara etta Akropolis tar emot Allsvenskans etta Djurgården. Matchen spelas på torsdag, 18.30.

I Division 2 Södra Svealand återfinns Gottne IF, som efter helgens 6-0 hemma mot Umeå FC Akademi ligger på sjundeplats. På onsdag gästas de av Brommpojkarna, som ligger på negativ kvalplats i Superettan. I Gottne, som tillhör Örnsköldsviks kommun och Västernorrlands län, bodde det enligt Wikipedia 191 personer 2018. Kommer alla och tittar? Avspark onsdag 18.30.

GIF Sundsvall var en av sex klubbar från Allsvenskan och Superettan som slogs ut i andra omgången för ett år sedan. Då fick de stryk av Nyköpings BIS med 3-2 efter förlängning. Slogs ut gjorde också Kalmar FF (Assyriska Turabdin 2-3), Trelleborgs FF (Hässleholms IF 2-3), Helsingborgs IF (Eskilsminne 0-1), Landskrona BoIS (FC Rosengård 0-2) och Gefle IF (Karlstad BK (0-1).

På onsdag möter just Karlstad BK allsvenska Sirius hemma 18.30 på Tingvalla IP och samma dag och tid hoppas FC Rosengård på en ny skräll, i år hemma mot Kalmar FF på Rosengårds IP.

I denna andra omgång återfinns tre klubbar från Division 4 och i Halmstad räknar BK Astrio med över 1 000 åskådare när sjufaldiga cupmästarna IFK Göteborg gästar Söndrums IP på torsdag med avspark 18.00. Astrio, som tränas av f.d. IFK-tränaren Mats Jingblad, är obesegrad tabelletta i Division 4 Halland. Vågar Astrio tro på en skräll?

– Det ska väl knappast gå att besegra dem. Eller? Nej, det ska väl inte gå..., kommenterade klubbens allt i allo Daniel Andersson direkt efter cuplottningen i juli.

De två andra Division 4-klubbarna spelar enligt följande: Forssa BK, Borlänge, tar emot Superettanklubbens Syrianska FC på Domnarsvallen, onsdag klockan 18.30 medan Norrköpings Dagsbergs IF ska mäta sina krafter med ett annat lag från Borlänge, nämligen Brage. Efter måndagens 0-0 mot Varberg ligger Brage fyra i Superettan. Cupmatchen på Dagsbergsvallen spelas på torsdag, avspark 18.30.

Två matcher i omgång 2 kommer att spelas längre fram i höst, nämligen Enskede IK-AIK och IFK Värnamo-Malmö FF, då AIK och MFF är upptagna av kval till Europa League på torsdag mot Celtic respektive Bnei Yehuda, Tel Aviv.

Se cupprogrammet och följ samtliga matcher i livescore.

Larne Wallisson