Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Drömlottning för Astrio - IFK Göteborg hemma

Tre klubbar från division 4 finns kvar i Svenska cupens andra omgång. För BK Astrio väntar IFK Göteborg hemma medan Forssa BK och Dagsbergs IF möter Superettanlagen Syrianska FC respektive IK Brage. - Drömlottning, kommenterar Daniel Andersson, lagledare i halmstadslaget Astrio.

Tobias Tibell, tävlingschef på SvFF, och domaren Stefan Johannesson lottade på torsdagen andra omgången av Svenska cupen för herrar. 32 klubbar hade via sina distriktsförbund kvalificerat sig och lottades nu mot Allsvenskans och Superettans 32 klubbar med hemmaplan som fördel. Lottningen var också geografiskt indelad, nord och syd.

Flera mindre klubbar höll tummarna för att lottas mot några av Sveriges bästa klubbar och för div 4-klubben Astrio blev det något av bingo då 13-faldiga svenska mästarna och 7-faldiga cupmästarna IFK Göteborg väntar hemma på Söndrums IP den 21 augusti.

BK Astrio, Halmstad, spelar i div 4 Halland. I första omgången besegrades Höganäs BK hemma med 2-0. Oliver Hansson och Felix Albrektsson gjorde målen.

Kommentar till lottningen, Daniel Andersson?

- Lysande på många sätt. Främst ur ekonomisk synpunkt. Sportsligt ska det givetvis bli intressant att mäta sig med ett allsvenskt topplag, men det ska väl knappast gå att besegra dem. Eller? Nej, det ska väl inte gå...

Tabellettan BK Astrio är obesegrade i div 4 Halland och med Mats Jingblad som tränare är siktet på att omgående återvända till div 3. Onsdagens 2-2 borta mot Kungsbacka var sista matchen före uppehållet. Den 27 juli väntar kvartsfinal i DM mot Bua och innan den stora cupmatchen mot IFK Göteborg ska man också spela seriematcher mot just Bua, Kvibille och hemmaderby mot Leikin.

BK Astrios lagkapten Per Gulda.

- Normalt har vi drygt 100 åskådare på våra matcher. Mot IFK Göteborg hoppas jag på en bra bit över 1 000. Om föreningens alla 750 medlemmar kommer och tar med sig en kompis blir det ännu fler, siar Daniel som i cupsammanhang påminner om att Astrios senaste stormatch i Svenska cupen var hemma mot Trelleborgs FF 1997, förlust 5-0.

Den kommande matchen mot IFK Göteborg i all ära. Men det kunde faktiskt ha blivit Halmstads BK i stället. När det återstod fyra klubbar fanns Trollhättan och Astrio kvar som hemmalag och Halmstads BK och IFK Göteborg kvar som bortalag. Då drog Stefan Johannesson Trollhättan och Tobias Tibell – Halmstads BK. Kvar var Astrio och IFK Göteborg.

- Oj, var det så nära ett derby. Det hade varit grymt att möta HBK i cupen. Men IFK Göteborg känns också som en riktig höjdare, fastslår Daniel Andersson belåtet.

Hur blev då lottningen för de två andra div 4-klubbarna?

Forssa BK, Borlänge, spelar i div 4 Dalarna. I första omgången besegrades Vattholma IF borta med 5-1. Målskyttar var Seymhus Abic, Simon Ingesson, Mawlid Abdi, Ishak Abika och Ibat Younis.

Nu väntar Superettanklubben Syrianska FC från Södertälje hemma. Forssa drogs redan som andra lag och då hade endast Örebro lottats bort som tänkbar motståndare.

Dagsbergs IF, Norrköping, spelar i div 4 Östra. I första omgången räckte ett mål för att gå vidare hemma mot Värmbols FC. Erik Eliason gjorde målet. 89 åskådare tittade på.

Nu väntar Superettanklubben IK Brage hemma. Men det kunde ha blivit derby mot storebror IFK Norrköping för när Dagsberg drogs som tredje sista lag fanns Brage, Djurgården och IFK Norrköping kvar som tänkbara motståndare. IFK Norrköping lottade nu i stället mot IFK Timrå borta medan Akropolis IF möter Djurgården.

Timrås Mehmed Hafizovic får ta emot IFK Norrköping på hemmaplan.

De 64 klubbar som är klara för Svenska cupens andra omgång spelar i följande serier:

  • Allsvenskan, 16.
  • Superettan, 16.
  • Norrettan, 6.
  • Söderettan, 8.
  • Div 2, 15.
  • Div 4, 3.

Speldatum för andra omgångens 32 matcher är 21-22 augusti.

Svenska cupens final avgörs våren 2020. BK Häcken, som lottades mot Qviding borta, är regerande mästare. Malmö FF, som vunnit cupen flest gånger (14), möter IFK Värnamo borta.

Larne Wallisson