Link

Miljanovic: ”En historisk match för oss”

Den allsvenska comebacken har hittills varit tuff för Athletic Eskilstuna. Istället har fjolårets framgångar i Superettan fått sin fortsättning i vårens vinnande väg fram till cupfinalen.
– Att få spela cupfinal är en stor bonus, men också en historisk. match för oss och en historisk chans, säger tränaren Nemanja Miljanovic.

Våren 2017 var AFC nykomlingar i Allsvenskan. Hösten 2017 var Athletic Eskilstuna allsvensk jumbo och fick återvända till spel i Superettan 2018. Väl där gick det bättre än de flesta hade förutspått: AFC knep den allsvenska kvalplatsen, slog ut Brommapojkarna och var tillbaka i högsta serien igen. Och inte nog med det. Innan Allsvenskan 2019 hann begå premiär hann Eskilstuna med att spela sig hela vägen fram till final i Svenska Cupen. Inte illa.

– Cupfinalen är på sätt och vis målet för ett och ett halvt år av framgång för oss. Vi hängde med från början i Superettan ifjol, först på översta delen, efterhand i toppen. Vi gav oss själva chansen och tog oss lite oväntat tillbaka till Allsvenskan. Vägen till cupfinalen blev sedan som en fortsättning på 2018, säger Eskilstunas tränare Nemanja Miljanovic.

4-0 över Assyriska, 4-0 över Värnamo och en stark 1-1-match borta mot IFK Norrköping gav Athletic Eskilstuna segern i Svenska Cupens grupp 2. I kvartsfinalen mot Halmstads BK gav Gustav Jarls 2-1-mål i slutet av förlängningen vidare avancemang. I semifinalen väntade svenska mästarna AIK.

– Vi gjorde en bra prestation mot AIK, men vi hade också det flyt vi behövde för att ha en chans... särskilt i första halvlek, då de kunde ha fått in ett par mål. Men vi höll 0-0, klarade 1-1 vid full tid och vann sedan straffarna.

Med cupfinalplatsen klar gick Athletic Eskilstuna in i Allsvenskan 2019, och inledde med en övertygande 3-1-seger över IFK Göteborg. Därefter har det däremot gått mera knackigt, och med tredjedelen av serien spelad tillhör laget tabellens nedersta skikt.

– Vi hade förstås hoppats på en bättre start för att få lite av det självförtroende man behöver som nykomling. Det vi saknar i individuell kvalitet jämfört med de bättre allsvenska lagen måste vi kompensera med extra jobb och maximal koncentration. Positivt är att vi har gett alla lag vi mött en match. Vi borde ha fått fler poäng med oss från fler av matcherna vi spelat, säger Nemanja.

– Vårt stora mål för säsongen är att klara oss kvar i Allsvenskan. Att få spela cupfinal är en stor bonus, men också en historisk match för oss med en historisk chans till en titel.

Cupfinalen har avspark torsdag 30 maj klockan 15.00. Matchen sänds i TV12.