Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Häcken vinnare av Svenska cupen

BK Häcken kan titulera sig svenska cupmästare för andra gången i historien. Detta efter övertygande 3-0 mot Athletic Eskilstuna inför 4 958 åskådare på Häckens hemmaplan Bravida Arena.

Svenska cupen för herrar har spelats sedan 1941. Hälsingborgs IF vann premiäråret efter 3-1 mot IK Sleipner. Malmö FF har flest titlar (14), men den senaste 1989 och Djurgårdens IF var inför torsdagens cupfinal regerande mästare efter 3-0 mot just Malmö FF.

Nu är det BK Häcken som regerar i cup-Sverige. Precis som 2015/16 då Hisingens stolthet vann cupfinalen i Malmö mot MFF efter straffar.

Mot Atheltic Eskilstuna bar Häcken favoritskapet och man gjorde det med bravur. Inför matchen varnade tränaren Andreas Alm för underskattning och tog upp Finlands skrällguld i hockey-VM som exempel. Eskilstunas tränare Nemanja Miljanovic underströk hur viktigt det var att göra en perfekt match för att utmana Häcken.

Jodå, den allsvenska nykomlingen försökte göra en så perfekt match som möjligt med både vilja och kamp i försvaret och med duktige Ole Söderberg i målet (hans räddning på Paulinhos skott i slutet på första halvlek var magnifik) och bud på mål i anfallsväg när de tilläts komma förbi Häckens tajta försvar. Men Peter Abrahamsson höll nollan i Häckens mål.

Och det var Häcken som tidigt visade varför de bar favoritskapet. Redan i sjätte minuten placerade Daleho Irandust ett vänsteravslut i stolpen och fyra minuter senare kom halvlekens enda mål. Irandust tog hand om matchens första hörna, en högerhörna som han lyfte in med sin vänsterfot och högst av alla i straffområdet hoppade Alexander Faltsetas som nickade in 1-0.

Ytterligare fyra minuter senare frispelades en annan Alexander, nämligen målfarlige Jeremejeff, men Ole Söderberg gjorde sig stor och avvärjde. Mål där och Häcken kunde ha avgjort tidigt. I stället kämpade Eskilstuna vidare och det blev bara ett mål före paus.

Då hemmatränaren Andres Alm sa till TV 12:

- Vi skapade chanser och borde ha gjort ytterligare mål, men det är svårt att få hål på dem.

Gick det då målmässigt bättre i andra halvlek för Häcken?

Ja, det blev två mål och det första kunde ha kommit redan åtta minuter in på halvleken då Paulinho frispelade offensive vänsterbacken Adam Andersson, men hans bredsida gick över från sex meter.

Adam Andersson skulle dock få revansch för det var han som sköt frisparken från 35 meter i den 76:e minuten, som Joona Toivio mötte med en precis och avvägd nick som gick över Ole Söderberg i Athletic-målet.

2-0 med fjorton minuter kvar att spela släppte givetvis inte Häcken som kunde lyfta Gustav VI Adolfs pokal för andra gången på fyra år. Mot MFF efter straffar. Mot Eskilstuna efter två nickmål på fasta situationer och 3-0 på tilläggstid av inhopparen Viktor Lundberg.

- Och jag tycker vi vinner välförtjänt. Vi är ett bra cuplag och i dag fick vi betalt för vår offensiv, sa Joona Toivo som förutom sitt 2-0-mål också utsågs till matchens lirare.

Därmed kvitterade också Häcken ut en kvalbiljett till Europa League längre fram i sommar.

Grattis!

Larne Wallisson