Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Andersson ser fram emot finalen

På torsdag spelas finalen i Svenska cupen för herrar. Häcken tar emot allsvenska kollegan Athletic Eskilstuna på Bravida Arena i Göteborg. Vinnaren belönas med en kvalbiljett till Europa League. Plus oförglömlig ära och en plats i den svenska cuphistoriken.

Där finns redan BK Häcken, tack vare cupsegern 2016 då de den 5 maj besegrade Malmö FF efter förlängning och straffar. Vid full tid stod det 2-2. Efter en mållös förlängning vann Häcken straffarna med 6-5.

Sex av 2016 års cuphjältar finns också med i torsdagens trupp. 2016 spelade Peter Abrahamsson, Kari Arkivuo, Nasiru Mohammed och Alexander Jeremejeff från start. Paulinho byttes in i andra halvlek medan reservmålvakten Christer Källqvist satt kvar på bänken.

Och på läktaren satt lovande Adam Andersson och såg sina äldre medspelare vinna Svenska cupen. På avbytarbänken satt hans 20 minuter äldre tvillingbror Joel. Båda var då 19 år.

På torsdag, på Kristi Himmelsfärdsdag, kan Adam fullborda tvillingarnas cupdubbel då Joel den 17 maj blev dansk cupmästare med sitt Midtjylland efter straffseger mot Bröndby. För andra cupfinalen i sitt liv fick dock Joel uppleva straffdramatiken från bänken.

– Och jag från läktarplats i Parken då jag var i Köpenhamn och såg finalen. Joel var givetvis glad efter segern, men jag vet också hur sugen han var på att få spela, berättar Adam efter tisdagens träning.

Hur sugen är du på att spela torsdagens final?
– Mycket sugen. Jag ser verkligen fram emot finalen. Spännande och roligt på samma gång. Det kittlar lite redan...

Känner du favorittrycket?
– Nej, inte alls. Jag förstår att vi blir favoriter om man väljer att titta på den allsvenska tabellen och att vi besegrat Eskilstuna med 3-0 i serien, men jag har full respekt för torsdagens motståndare. Det är ett bra lag, med flera bra spelare och det handlar om cup, där som det heter "allt kan hända".

– Vi tar absolut inte ut någon seger i förskott, men om vi ger 110 procent och presterar så bra som jag vet att vi kan – ja, då har vi god chans att vinna.

Adam Andersson fick sin fotbollsuppväxt i Västra Frölunda. 2013 gick han över till Häcken och två år senare gjorde han allsvensk debut genom ett inhopp den 5 juli borta mot Helsingborg. 2015 deltog han i sju allsvenska matcher, 2016 spelade han 16 allsvenska matcher, 2017 blev det åtta, 2018 blev det 23 och i år har han spelat samtliga elva.

Och gjort två mål. Båda i segermatchen mot Eskilstuna. Det första (1-0) efter en lyckad omställning, det andra (3-0) efter ett effektivt väggspel med Alexander Jeremejeff.

– Vi gjorde våra mål i andra halvlek. Eskilstuna backade hem och la sig lågt. Vi hade svårt att få hål på dem. När vi gjorde första målet öppnade de upp sig lite och vi kunde till sist vinna med 3-0. Men det var ingen enkel seger.

Tror du på liknande taktik från deras sida på torsdag?
– Ingen aning. Det viktigaste är att vårt spel fungerar, att vi följer vår matchplan. Gör vi det har vi stor chans att vinna igen.

Spelar Paulinho, klubbens näst bäste målgörare med 108 mål?
(Kenneth Nylén innehar rekordet med 112)
– Ingen aning, men om han gör det hoppas jag han gör det han är allra bäst på – mål!

Själv har Adam alltså gjort två mål i årets allsvenska och ett mål i cupen, i kvartsfinalen mot GAIS.
Blir det nya fullträffar på torsdag?
– Inte mig emot. Om spelet tillåter är jag gärna med i offensiven, men för mig är det viktigaste att vi vinner, inte att göra mål.

I Häcken är Adam Andersson vänsterback, men han ser sig själv som en högerback. Han har kontrakt med Häcken till och med 2020 och trivs jättebra med tillvaron i Hisingens stolthet.

– Ja, nu är det fokus på Häcken och i första hand på torsdagens cupfinal som vid seger öppnar upp för spel i Europa League. Jag hoppas också vi kan lyfta oss i Allsvenskan, att vi kan börja vinna mot topplagen och slåss om medaljerna, avslutar 22-årige Adam Andersson inför sin första cupfinal, som tvillingbrodern Joel givetvis ser på plats.

För Athletic Eskilstuna väntar historiens första cupfinal och trots att de som nykomling har det tufft i Allsvenskan, sex poäng på elva matcher och tio raka utan vinst, finns det cup-optimism i klubben.

– 0-5 mot MFF var givetvis inget bra genrep. Nu får vi lägga den matchen åt sidan och prestera annorlunda på torsdag, menar tränaren Nemanja Miljanovic. (mer från Miljanovic här)

Larne Wallisson

Cupfinalen har avspark torsdag 30 maj klockan 15.00. Matchen sänds i TV12.