Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Alm: ”Cupen har gett oss mycket energi i år”

I 2016 års final av Svenska Cupen besegrade BK Häcken Malmö FF och tog därmed sin första nationella titel. Får Hisingsgänget i år lyfta Gustaf VI Adolfs pokal för andra gången?
– Vi är redo, och vi går in i finalen med stor förväntan, säger tränare Andreas Alm.

Tre raka segrar och 11 mål i gruppspelet mot Brage, FC Rosengård och Brommapojkarna. 4-1 över lokalrivalen GAIS i kvartsfinalen. 3-2 över Djurgården i semifinalen. BK Häckens väg till finalen i Svenska Cupen 2018/19 har varit rak och övertygande.

– Cupen har gett oss mycket energi i år. Vi fick göra många mål i gruppspelet, vi kunde vinna klart över GAIS i derbyt, det stärkte oss. Och vi avgjorde mot Djurgården i förlängningen av en match där de förvisso haft perioder av grepp, men där vi förde spelet och skapade chanserna mesta tiden, säger Häckentränaren Andreas Alm.

Både han och hans klubb vet hur det är att vinna cupen, men inte att göra det tillsammans. Som assisterade tränare var Andreas Alm med och bärgade AIK:s åttonde cuptitel 2009. BK Häcken tog sitt första cupguld och sin första nationella titel genom att besegra Malmö FF i finalen 2016, i Malmö, efter straffsparkar. 2019 kommer chans nummer två hemma på Bravida Arena.

– Vi är redo, och vi går in i finalen med stor förväntan, inte minst då vi kan göra det inför vår fina hemmapublik. Vi har riktigt bra stämning på våra hemmamatcher, och vår publik var faktiskt den som ökade mest i Allsvenskan ifjol procentuellt sett.

Med första tredjedelen av Allsvenskan spelad tillhör BK Häcken, som väntat, det breda toppskiktet i tabellen. Andreas Alm är någorlunda nöjd med sitt lags insats så långt.

– Vi har inte flugit fram så som vi gjorde i våra bästa matcher ifjol, men å andra sidan tycker jag vi har en högre uthållighet i vårt spel. Vi orkar mala på mer – men vi kan bättre än vi visat så här långt.

 

Möjligheten till Europaspel är oerhört viktig för oss.

Andreas Alm

 

Ett av de lag som Häcken besegrat och därtill på hemmaplan är just cupfinalens motståndare Athletic Eskilstuna: 3-0 i sjätte omgången. Ställningen var emellertid 0-0 efter första halvlek.

– En bra match för oss, men vi fick verkligen kämpa för segern. AFC spelade liksom flera andra lag gjort hos oss i år med väldigt lågt försvarsspel. Första halvlek var jämn och vi bytte några målchanser, men när vi väl kunde göra 1-0 en bit in i andra lossnade det.

På spel i cupfinalen står inte bara Gustaf VI Adolfs pokal, utan även en kvalplats till Europa League.

– Möjligheten till Europaspel är oerhört viktig för oss. Att kvala in i ett gruppspel skulle innebära en ny dimension för klubben.

Cupfinalen har avspark torsdag 30 maj klockan 15.00. Matchen sänds i TV12.