Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

”2018 var inte en tillfällighet”

2017 klarade de med nöd och näppe det allsvenska kontraktet. 2018 var de en poäng från SM-guld och slutade tvåa i OBOS Damallsvenskan. 2019 har Kopparbergs/Göteborgs FC stormat fram till cupfinalen. – Att vi är i cupfinal är ett kvitto på att 2018 inte var en tillfällighet, säger tränaren Marcus Lantz.

2018 var ett annorlunda år för OBOS Damallsvenskan, och det var ett annorlunda år för Kopparbergs/Göteborg FC. Vår högsta serie brukar domineras starkt av ett eller två lag, men nu var tre lag med däruppe hela vägen, och ett fjärde lag inte långt efter.
Kopparbergs/Göteborg FC brukar sluta fyra till sexa, ibland tvåa eller trea, men oftast många poäng ifrån guldet. Nu kom laget tvåa, en poäng efter mästarna Piteå IF, två poäng före favoriterna FC Rosengård och med guldchans in i sista omgången. Detta efter ett 2017 då allt gått galet och man kämpat i bottenstriden större delen av säsongen.

Långsiktigt arbete gick snabbt
Så, vad hände? Viktigast enligt tränare Marcus Lantz: ett redan bra lag fick en ny spelidé och en rejäl injektion vinnarmentalitet.
– När jag kom in som ny tränare ifjol kände jag att här finns ett väldigt bra lag, som absolut ska tillhöra övre halvan. Vi införde en tydlig spelidé med offensivare fotboll kännetecknad av snabbt passningsspel längs marken och hög press i försvarsspelet, berättar Marcus.
– Jag såg ett långsiktigt arbete framför mig under året, men det positiva utfallet kom snabbt och vi höjde våra mål efter hand.
Inför säsongen 2019 nämns Kopparbergs/Göteborg FC, fullt naturligt, som en av kandidaterna till att vinna guldet. Varken spelare eller tränare duckar för förväntningarna.
– Vi har pratat om det. Om att vi inte bara vill utan ska vara ett topplag. Vi har jobbat mycket med att få in mer vinnarmentalitet, både i laget och klubben. Vi tränar och jobbar hårt varje dag, och det gör vi för att vinna fotbollsmatcher.

Första titelchansen för många
Att vinna Svenska Cupen är däremot ingen ny erfarenhet: både 2011 och 2012 lyfte dåvarande spelarna i Kopparbergs/Göteborg FC Susanne Erlandssons pokal. Efter att ha stormat fram till finalen med fyra raka segrar, i gruppspelet och i semifinalen mot Djurgården, finns nu chansen till en ny titel.
– För många av spelarna i båda finallagen är det här första gången de har chansen att vinna en titel, och det är häftigt med en match där allt avgörs på 90 minuter, plus eventuell förlängning och straffar. Att vi är i cupfinal är ett kvitto för laget och för hela klubben att 2018 inte var en tillfällighet.

Svenska Cupen - senaste