Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Från långtidsskadad till landslagsspelare

Under en period kunde Kopparbergs/Göteborgs FC:s målvakt Jennifer Falk knappt ta sig ur sängen på grund av en hjärnskakning. På söndag kan hon bära en av huvudrollerna när Svenska Cupen avgörs på Valhalla IP. – Det ska bli jättehäftigt. Jag har aldrig ens varit förbi gruppspelet tidigare så det är helt nytt, säger hon.

Göteborgslaget har finalvana. 2002 under namnet Kopparbergs/Landvetter (0-3 mot Umeå IK), samt 2011 och 2012 som Kopperbergs/Göteborg FC, båda gångerna mästare efter vinster över Tyresö FF.

För Kristianstad blir det andra gången gillt.

Årets final är en oviss historia mellan två lag som inlett seriespelet starkt, och möttes så sent som i helgen då de delade på poängen efter 2-2 i Kristianstad. På onsdag måste någon vinna, en cupmästare ska koras, matchen spelas i Göteborg.

Cupfinalen spelas på Valhalla IP i Göteborg.

För Jennifer Falk är finalplatsen en stor sportslig framgång. Att hon ens spelar fotboll är en imponerande personlig triumf. Hon kämpade länge med sviterna efter en hjärnskakning 2017, men är nu tillbaka med full kraft.

– Skadan påverkade livet, det var inte som att ha ont i armbågen och inte kunna spela fotboll. Det påverkade hela min vardag, säger hon. Nu i efterhand njuter jag av att inte ha huvudvärk. Jag tar inte fotbollen för givet längre, säger hon.

Under en period hade hon svårt att ta sig ur sängen. Långsamt återvände hon till ett sorts normalläge och provade att träna. Fick bakslag, startade om och efter tio månader spelade hon sin första match.

Har du bra tålamod.
– Nej! Jättedåligt, säger hon.

Hon har gått från långtidsskadad till landslagsspelare. Var med i Peter Gerhardssons trupp i Sydafrika, var inte uttagen till Algarve men i matchen mot Tyskland på Friends Arena fans hon i truppen igen.
– När folk säger att jag är landslagsspelare säger jag att jag är det ibland. Jag behöver speltid i klubblaget för att få chansen i landslaget, säger hon

Hon konkurrerar om en plats i Kopparbergs/Göteborgs FC:s damallsvenska startelva med den holländska landslagsmeriterade Loes Geurts. De tävlar när de tränar, inga stora utrymmen för att stå och drömma. Hårt fokus har skärpt hennes kvaliteter mellan stolparna.

– Vi hjälper varandra, hon har stor erfarenhet och är bra på saker jag behöver förbättra. Och tvärtom, det känns som vi utvecklar varandra.

Blir det Jennifer Falk eller Loes Geurts som vaktar målet på söndag?

Vilka är dina tydligaste styrkor?

– Det är nog att jag har bra fötter och att jag är modig. Jag är offensiv och försöker se till att det inte kommer iväg ett skott.

Jennifer Falk har haft en bra säsong så här långt.
– Jag har fått spela lika mycket nu som jag gjorde hela förra säsongen. Känns som jag kommit i form igen, och det har gått bra i Svenska Cupen, det är kul.

Jennifer Falk blev målvakt på grund av en skada, när ljumskarna inte pallade utespel ställde hon sig i målet. Hon var då 17 år.
– Nu ångrar jag att jag inte blev målvakt tidigare.

Vad är grejen med att vakta målet?
– Haha, jag vet inte..det bästa är nog att känna att man verkligen är viktig för laget.

Hur bra scoutar du dina motståndare, har du koll på dem?
– Jag läser nog situationen när den uppstår. Vissa spelare, men de är få, kan jag veta att hon gillar att skjuta, eller är bra på huvudet. Som lag har vi ganska bra koll, mer än jag specifikt som målvakt på enskilda spelare

Vad känner du inför cupfinalen?
– Det ska bli jätteroligt. Jag hoppas jag får spela...men det viktigaste är att vi vinner. Valhalla är betydligt mindre än Gamla Ullevi så det kommer bli bra tryck. Det är vår hemmaplan, där trivs vi.

Roger Björkman

Svenska Cupen - senaste