Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Den här gången är vi redo att vinna

Onsdagens cupfinal är Kristianstads DFF:s andra. 2014 blev Linköping för starkt - men brons i OBOS Damallsvenskan 2018 visar att klubben gått framåt sedan dess. – Allt ovanför fjärdeplatsen är ett mål för oss i år, och den här gången är vi redo att vinna cupen, säger Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir.

Tio hela år. Så länge har Elisabet Gunnarsdottir varit tränare för Kristianstads DFF, och det ska vara svenskt rekord på högsta serienivå i fotboll. När hon kom till den nordostskånska metropolen 2009 hade klubben just gjort sin första allsvenska säsong på sju år. 2019 däremot har hon och laget kunnat inleda med klubbens bästa placering någonsin i ryggen: fjärdeplats och bronsmedalj i OBOS Damallsvenskan 2018.

Måste bygga långsiktigt
– Som en liten klubb från en liten stad, med begränsade resurser, så måste vi bygga långsiktigt: satsa på ungdomsverksamheten, scouta spelare lokalt och i tidigt skede. 2015 satte klubben en detaljerad plan för framtiden, och den har vi följt, säger Elisabet Gunnarsdottir.
– Enligt planen skulle vi ta första medaljerna 2018, och vara med och utmana om SM-guldet 2020. Så här långt ser det ju bra ut! Jag kan se att vi har en del av de styrkor som gav Piteå SM-guldet ifjol: kontinuitet, en stark kultur i klubben och många spelare som varit i klubben länge.

Andra gången i final
På sin väg till cupfinalen har Kristianstad tagit sig förbi två av de tre lagen som hamnade högre i tabellen 2018. På samma poäng men med bättre målskillnad vann KDFF sin slutspelsgrupp före trean
FC Rosengård, och i semifinalen borta mot svenska mästarna Piteå blev det seger med 2-1. Återstår: förra serietvåorna Kopparbergs/Göteborg FC, som alltså väntar i finalen.
Även om Kristianstad är bättre än någonsin, så är det inte lagets första chans att få lyfta Susanne Erlandssons pokal. Även 2014 tog sig KDFF hela vägen till cupfinal, men väl där blev Linköpings FC för starka.
– Vi tog faktiskt ledningen i den matchen, men... de var betydligt bättre än oss och vände och vann rättvist med 2-1. Då var vi nöjda med att bara vara i final, det är vi inte nu

Vässat offensiven
Elisabet Gunnarsdottir förfogar över en trupp som till stora delar är intakt jämfört med fjolåret, och till vilken bland annat målfarliga isländska anfallaren Svava Gudmundsdottir anslutit.
– Vi har större konkurrens i truppen i år tycker jag. Vi har spetsat till på anfallssidan och även lagt mycket tid på att utveckla vårt anfallsspel, säger hon.
– 2018 var bra, men vi fortsätter titta uppåt 2019. Allt ovanför fjärdeplatsen är ett mål för oss i år – och den här gången är vi redo att vinna cupen.Svenska Cupen - senaste