Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Piteå siktar på final i cupen

Piteå IF fortsätter bryta ny mark. Svenska mästare i fjol – nu längre än någonsin i Svenska Cupen. Lördagens semifinal mot Kristianstad DFF är ett möte av finaste märke. – En riktig toppmatch, fantastiskt kul att få sätta klorna i en sån match. Och viktig, det gäller ju en finalplats, säger Stellan Carlsson, tränare i Piteå IF.

Piteå var i ingen av gruppspelsmatcherna utsatta för några stora påfrestningar. Tidiga ledningsmål mot motståndare från lägre serie gav en ganska bekväm resa till tre segrar och målskillnaden 16-1.
– Det har mer varit en fråga om hur vi agerat. Vad det gäller spelet ligger vi nog lite länge fram än i fjol men vi är i en ny situation som mästare och behöver hitta en lite annorlunda mental attityd i år. Tycker vi tar kliv i rätt riktning varje vecka, säger Carlsson.

Får du jobba med de förväntningar och press som läggs på en mästargrupp?
– Vi pratade tidigt om det och pratar om det lite då och då. Vet inte riktigt vilka mål vi ska sätt upp i år, för mig handlar det mycket om de värden som finns i vårt spel, vilket är svårt att mäta.
Piteå IF är på intet sätt nöjt med att ha vunnit damallsvenskan en gång. Man vill vinna mer.
– Vi är inte nöjda, det syntes i den avgörande gruppspelsmatchen om inte annat. Det fanns en tydlig vilja att vinna och få en hemmamatch i semifinalen.

Truppen har blivit större, vilket är i linje med klubbens ambition. Konkurrensen har höjts, spelare av hög karat har kommit in vilket drivit på spelarnas utveckling.
– De flyttar fram sina positioner, det märks. Och för oss ledare öppnas valmöjligheter när vi ha fler typer av spelare att vara flexibla med, beroende på hur matchbild och motstånd ser ut.
Josefine Johansson är tillbaka i laget, Elin Bragnum är med fullt ut igen, brasilianskan Fernanda Da Silva kommer från sju säsonger i Assi IF, van med de nordliga förutsättningarna har hon snabbt kommit in i laget.
– Hon är en unik och speciell spelartyp med sina idéer i framförallt det offensiva spelet.

Har du fått fler svar än frågor under cupspelet?
– Man vill flytta fram saker i lagets utveckling och det känns som vi gjort mycket som är bra. Beslutsamheten och noggrannhet bland annat. Vi försöker hitta en metodik i allt vi gör.
Vad säger du om Kristianstad, en tuff nöt att knäcka eller?
– Otroligt inspirerande. Det är ett väldigt bra lag som var med i den absoluta toppstriden av damallsvenskan i fjol och har öppnat den här säsongen beslutsamt.

Piteås fjolårsresultat mot Kristianstad skvallrar om att skånskorna på intet sätt är i underläge. Tvärtom – Kristianstad vann båda mötena i fjol. Men, Piteå är svenska mästare så det är två lag med gott självförtroende som ställs mot varandra.
– Det kommer bli en knalltuff match. De är liksom vi bra på fasta situationer, de är bra organiserade och brukar komma med taktiska idéer in i en match. Plus att de har många individuellt skickliga spelare.

Vilken matchbild vill du ha?
– Ofta blir matcherna vi spelar tighta och lite orytmiska. Många närkamper. Jag tror det kommer handla om att hantera matchens olika skeenden på bästa sätt.

Vad tror du kommer avgöra?
– Fasta situationer blir viktiga, men framförallt att ta vara på sina egna bra perioder och tackla motståndarens starka perioder på ett bra sätt.

Hemmaplan är en fördel, hela Piteå håller nu tummarna för att klimatet tillåter spel utomhus på LF Arena.
– Vi hoppas få möta vår hemmapublik på arenan igen, senast vi spelade där var i den avgörande matchen mot Växjö i fjol.
Sköna guldminnen det, att ha med sig in i ett möte med cupfinal i potten.

Roger Björkman