Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Kopparberg/Göteborg är redo för semi

Kopparbergs/Göteborg FC blev i fjol utslaget ur Svenska Cupen av Linköpings FC. Annat i år. Semifinalplatsen klar efter en stabil och övertygande 3-0-seger i gruppfinalen mot Linköpings FC. Nu väntar Djurgårdens IF i semifinal på Valhalla IP i Göteborg. – Det ska bli kul att spela semifinal hemma. Djurgården har liksom vi ett offensivt spel så jag tror det kan bli en rolig och välspelad match, säger Marcus Lantz, tränare för Kopparbergs/Göteborg FC.

Oavgjort mot Linköping skulle räcka för göteborgskorna – som inte hade en tanke på att säkerhetsspela.
– Inställningen inför matchen var att vi skulle vinna för att få hemmaplansfördel i semifinalen. Vi fick aldrig det tryck emot oss som jag förväntat mig. Framförallt i andra halvlek kom vi i upp i den nivå vi vill vara i, säger Lantz.
Kopparbergs/Göteborg har skoningslöst avfärdat gruppmotståndet Jitex Mölndal BK (13-0), Växjö DFF (1-0) och Linköpings FC (3-0) och spelade ihop maximala nio poäng med 17-0 i målprotokollet.

Ni är skarpa i anfallsspelet?
– Vi jobbar på våra träningar till åttio procent med att hitta olika lösningar på det offensiva spelet. Vårt största fokus är att utveckla spelarna individuellt så att alla är bekväma med passningsspelet. Även försvarsspelarna ska spela med fart, säger Lantz.
Fart har blivit ett nyckelord i Kopparbergs/Göteborgs spelbok. Fart tillsammans med rörlighet.
– Spelarna ska vara i fart när de får bollen, de ska löpa så det alltid finns alternativ för passningsläggaren. Det är kul att se att det vi jobbar med i veckorna ger resultat i matcherna, säger Lantz

Är du förvånad över hur bra ni är just nu?
– Nja, jag tyckte vi var bra redan förra året. Det är tidigt på säsongen men efter Linköping kändes det som att vi vann en match där vi spelade riktigt bra fotboll.
Du gör ditt andra år som huvudtränare, vad har du infört?
– Jag vill utveckla spelarna, inte sparka långa bollar och vinna matcher. Tjejerna har köpt upplägget rakt av vilket är häftigt. Vi har från dag ett varit tydliga med att vi ska stå för en positiv och offensiv fotboll med många mål.

Att som tränare få gensvar för sina idéer är naturligtvis en dröm. Gruppen har omfamnat Lantz´ filosofi med ett leende – men det finns givetvis ett mått av disciplin och allvar i varje övning och moment.
– Jag har ett ansvar för svensk fotboll att utveckla spelarna, vi har en trygg grupp som ställer upp och arbetar för varandra, säger Lantz. Vi har roligt tillsammans och när man har roligt brukar man prestera bra.

Stommen från fjolårets lag är kvar, lägg till det två skarpa nyförvärv i norska mittfältaren Vide Bøe Risa och finska landslagsmeriterade vänsterbacken Natalia Kuikka. Dessutom – Pauline Hammarlund är tillbaka efter skada.

Hur mycket bryr du dig om vem som står på andra sidan planhalvan?
– Vi har alltid respekt för våra motståndare och vi kollar hur de spelar för att förbereda tjejerna. Men vi har mest fokus på vår egen prestation, kan vi komma upp en prestation där vi ligger nära max är vi svårslagna, oavsett motstånd.
Kopparbergs/Göteborg har två segrar mot Djurgården i fjolårets damallsvenska att luta sig mot. Gott det, men inget som manar till lättja.
– Det var tuffa matcher och jag förväntar mig en tuff match på lördag också, säger Marcus Lantz.

Vilken matchbild vill du ha?
– Att vi kan föra matchen och sätta tryck från start. Vi vill fortsätta spela offensivt men vi har en motståndare som också vill diktera villkoren så vi är ödmjuka uppgiften och kommer jobba hårt för att göra en bra prestation.
En nylagd konstgräsmatta på Valhalla IP som spelarna trivs med, troligen bra tryck från läktaren och inspirerad attityd hos hemmalaget bäddar för fin fotboll på lördag.
– Det är härligt, Svenska Cupen har fått ett bra upplägg. Det är bra med tävlingsmatcher tidigt på säsongen och väldigt lyckat med gruppspel som gäller något, säger Marcus Lantz.

Roger Björkman