Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Läget inför semifinalerna

Svenska cupen 2018/19 är framme vid semifinaler. På lördag möts Djurgården-Häcken och på söndag möts AIK-Athletic Eskilstuna. Gemensam starttid, 18.15.

Kvartsfinalerna bjöd på dramatik och spänning. Häcken slog GAIS efter full tid. AIK och Eskilstuna gick vidare efter förlängning mot Öster respektive Halmstads BK. När Djurgården besegrade Hammarby i derbyt inför mäktiga 20 750 åskådare krävdes både förlängning och straffar.

Därmed har fyra klubbar chans och möjlighet att skriva fotbollshistoria genom att bli cupmästare 2018/19 och för tre av dem – Djurgården, Häcken och Eskilstuna - väntar i så fall kval till Europa League i sommar.
Om AIK vinner cupen tar Hammarby Sveriges tredje kvalplats som belöning för att de blev fyra i Allsvenskan. AIK, som vann Allsvenskan, kvalar till Champions League. Allsvenska tvåan IFK Norrköping och trean Malmö FF kvalar till Europa League.
Men låt oss inte gå händelserna i förväg utan titta lite på helgens semifinaler, som båda sänds i TV12.

Lördag, Tele2 Arena, 18.15 Djurgården-Häcken
Djurgården är regerande cupmästare efter finalseger mot Malmö FF, 3-0. Totalt har man fem cupguld, 1990, 2002, 2004, 2005, 2018.

I gruppspelet blev det full pott mot Frej, Hässleholm och Elfsborg. I kvartsfinalen krävdes det straffar för att besegra Hammarby i en match där det inte gjordes något mål under 120 minuter.

I straffläggningen blev Djurgårdens målvakt Per Kristian Bråtveit hjälte då han räddade Nikola Djurdjic's straff och två dagar senare kom belöningen då förbundskapten Lars Lagerbäck tog ut honom i den norska landslagstruppen.

- En härlig vecka, summerade Bråtveit cupsegern och landslagsuttagningen där Spanien och Norge väntar i EM-kvalet.

Men först väntar Häcken hemma på Tele2 Arena. När lagen möttes i Allsvenskan i fjol blev det 2-1 hemma, men storförlust borta, 0-5.

Häcken har ett cupguld, 2016.

I gruppspelet blev det full pott och 10-1 i målskillnad efter segrar mot Brage, FC Rosengård och Brommapojkarna. I kvartsfinalen mot GAIS blev det övertygande 4-1. Då fick målskytten Paulinho två gula kort med utvisning och avstängning som följd, men Häcken protesterade mot det andra gula kortet och disciplinnämnden har nu tagit bort hans andra varning och hävt avstängningen.

- Jag tycker beslutet var väntat, för det går inte att inte agera när ett så uppenbart fel begåtts. Samtidigt betyder det mycket både för BK Häcken och för svensk fotboll. Alla kan begå ett misstag, men det viktiga är att vi har ett system som innebär att vi, i den mån ett fel går att rätta till i efterhand, faktiskt gör detta. En rättvis jury som åtgärdar ett uppenbart felaktigt domslut och en domare som lämnat en efterrapport där han medger sitt misstag – all heder åt dem, säger häckens sportchef Sonny Karlsson på klubbens hemsida.

I veckan belönades Paulinho också med Guldkängan, priset för 2018 års bäste spelare i Häcken, och under utdelningen på årsmötet fick Paulinho stående ovationer.

- En positiv vecka. Hoppas helgen blir lika positiv, sa Paulinho med ett leende.

Söndag, Friends Arena, 18.15, AIK-Athletic Eskilstuna

AIK har åtta cupguld, 1949, 1950, 1976, 1985, 1996, 1997, 1999, 2009.

I veckan blev det klart att backen Robin Jansson lämnar för amerikanska Orlando City SC. Robin Jansson spelade i två av AIK:s gruppmatcher (Jönköping och Norrby). I den tredje (Örgryte) satt han på bänken. Han fanns inte med i truppen i kvartsfinalen mot Öster. Totalt gjorde han 31 tävlingsmatcher, tre mål (bland annat det avgörande målet mot Kalmar FF då AIK i höstas tog klubbens tolfte SM-guld) och en assist.

I lördagens kvartsfinal vann AIK med 4-2 efter förlängning mot Öster och så här summerar AIK:s klubbchef Björn Wesström klubbens fyra cupmatcher:

- Vi har gjort resultat som gör att vi är i semifinal och vi har inte förlorat i år. Resultatmässigt är det okey, men prestationsmässigt är vi inte där. Spelmässigt måste vi lyfta oss för att nå vårens stora mål - vinna cupen.

Athletic Eskilstuna har aldrig vunnit cupen. I gruppspelet blev det segrar mot Assyriska Turabdin och IFK Värnamo samt oavgjort mot IFK Norrköping. I kvartsfinalen gick man vidare efter förlängning mot Halmstads BK, 2-1.

Vilket fick tränaren Nemanja Miljanovic att säga:

- Vad jag tar med mig från segern? Attityd, inställning och karaktär. Det är inte första matchen vi vinner på det här sättet. Vi gjorde det flera gånger i fjol i Superettan och vi gjorde det framför allt i det allsvenska kvalet mot Brommapojkarna.

Och tillade:

- Vi är vana att slå ur underläge och förhoppningsvis kan vi också ge AIK en match

AIK är favorit och det unika är - nu håller även Hammarbys supportrar på AIK eftersom ju AIK måste vinna Svenska cupen för att Hammarby ska få kvala till Europa League.

Svenska cupens final spelas torsdagen den 30 maj. Vilket lag som får fördel av hemmaplan lottas på den allsvenska upptaktsträffen den 19 mars.

Larne Wallisson