Link

Cupens skyttekung finns i Häcken

Svenska Cupens skyttekung heter Mervan Celik. I lördags gjorde han fyra mål i Häckens segermatch mot Brage och i höstens andra omgång gjorde han lika många mot Växjö United.
Åtta cupmål på två matcher!
– Det känns kanon, säger Mervan mycket nöjd.

Vilken start på tävlingssäsongen för Häckens Mervan Celik. I lördags visade den 28-årige yttermittfältaren vägen med ett äkta hattrick och ytterligare ett mål i en match som Häcken vann med övertygande 6-1 mot Brage.

Så här föll hans mål:
1-0 (27'), 2-0 (33'), 3-0 (44'), 5-1 (57'). Övriga målskyttar var Erik Friberg 4-0, Anton Lundin 4-1 och Paulo De Oliveira (6-1).

Vad säger du om målen?
– 3-0 var nog finast, men 2-0 gillar jag också. Det första kanske var viktigast, det som gjorde att det lossnade och som jag för övrigt nickade in, kommenterar Mervan några dagar efter målkavalkaden.

Du har väl inte prickat formen för tidigt på säsongen?
– Nej, det är ingen risk. Jag känner att jag är bättre förberedd jämfört med i fjol samtidigt som jag har mycket mer att ge. Jag ser verkligen fram emot säsongen.

Mervan startade sin fotbollskarriär på Hisingen i Göteborg med Warta som moderklubb. Vid 14 års ålder gick han över till Häcken och 2007 fortsatte karriären i allsvenska GAIS. Efter 68 matcher och 18 mål för Makrillarna mellan 2008 och 2011 valde Mervan att prova sina vingar utomlands.
Det blev spel i skotska Glasgow Rangers, italienska Pescara samt turkiska Genclerbirligi och Akhisar Belediyespor innan han återvände till Häcken i augusti 2017 och signerade ett kontrakt på 3,5 år.

Vad har du för minnen av dina proffsår utomlands?
– De gav mig massor av rutin och erfarenhet där min säsong i Pescara var den allra bästa. Där trivdes jag jättebra. Tyvärr åkte vi ur Serie A och därför flyttade jag till Turkiet, berättar Mervan.

Januari 2013. Mervan Celik i Pescaras tröja avlossar ett skott förbi Inters Marco Benassi och Javier Zanetti.

Lockar utlandsspel fortfarande?
– Absolut. Jag vill gärna prova en gång till, men just nu är det inget jag funderar över. Nu ligger allt fokus på Häcken. Jag tror vi har ett riktigt bra lag på gång. Vi har en bred trupp och konkurrensen är hård så det gäller att prestera varje gång du får chansen.

Så du känner dig inte given i startelvan efter dina fyra cupmål mot Brage?
– Absolut inte. Jag är ödmjuk och vet vilken konkurrens det är om platserna.

Vad är din roll i Häcken?
– Jag är yttermittfältare. Jag har min styrka i offensiven, men hjälper också till bakåt.

På söndag väntar division 1-laget FC Rosengård på bortaplan, ett på papperet enklare motstånd än lördagens Brage och om ni vinner i Malmö blir det troligen gruppfinal mot Brommapojkarna. Det ser bra ut?

– Jag ser inte Rosengård som någon lätt uppgift. Vi måste vara ödmjuka och fokuserade och inte ta ut något i förskott, så därför vill jag heller inte redan nu spekulera i någon gruppfinal. Låt oss spela matcherna först.

Klart är däremot att nästa gång Häcken spelar i Malmö handlar det om allsvensk premiär mot MFF den 1 april och apropå MFF erinrar sig den minnesgode att det var just de 14-faldiga cupmästarna som besegrades i finalen den 5 maj 2016 då Häcken tog sitt första och hittills enda cupguld. Häcken vann efter förlängning och straffar (6-5).

Hur det går på söndag i Häckens andra gruppmatch på Limhamns IP mot FC Rosengård är en helt annan historia. Kanske Mervan Celik, som gjorde två mål i sin första U21-match av 14, mot Norge (4-1) 2011, fortsätter på sin inslagna väg i Svenska cupen – göra mål?

Den andra matchen i grupp 5 är Brommapojkarna-Brage. Båda matcherna startar 15.00

Larne Wallisson