Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Intressant läge i grupp 3

Klart för andra omgången i Svenska cupens gruppspel. Den första blev mer eller mindre skrällfri. Ett resultat som stack ut var dock Östers 2-1 borta mot allsvenska nykomlingen Falkenberg och i samma grupp fick Malmö FF jobba hårt för 3-2 mot Degerfors. Spännande fortsättning följer i grupp 3.

Bilden: Kan Öster störa Malmö? Här Mattias Pavic, målskytt mot Falkenberg, i samspråk med tränaren Christian Järdler.

En titt i backspegeln från första omgången visar också att allsvenska Östersund, tillika cupmästare så sent som 2017, fick nöja sig med 0-0 hemma mot Superettanlaget Halmstads BK. I samma grupp vann Sirius med 2-1 borta mot div I-laget Karlstad BK.

2 206 åskådare och sju nya spelare i ÖFK-truppen fanns på Jämtkraft Arena, där det alltså inte blev några mål.

– Det var tråkigt att vi inte vann, men vi ska försöka lyfta fram det positiva och ta med oss det mot Karlstad på lördag. Vi förlorade inte och har fortfarande allt i egna händer för att vinna gruppen och gå vidare till kvartsfinal, summerar hemmalagets Douglas Bergqvist på klubbens hemsida.

I den södra delen av Sverige är det också fokus på Svenska cupen och då kommer vi osökt in på grupp 3 där Öster och Malmö FF möts i en något överraskande tidig final på måndag kväll i Tipshallen i Växjö. Oväntad för att Öster tog full pott i Falkenberg i sin första match. Mindre oväntad för att MFF besegrade Degerfors.

Men båda segrarna satt hårt inne och om det inte varit för storspel av målvakterna Robin Malmkvist och Johan Dahlin hade det inte blivit några segrar. Upplagt för en oviss målvaktsduell på måndag alltså? Nej, mera troligt att ingen av målvakterna spelar på måndag.

I Östers fall är det helt klart. Robin Malmkvist är borta på obestämd tid då han måste genomgå en ögonoperation och därför har Öster gjort klart med förre IFK Värnamomålvakten Tobias Andersson, som spelat 48 matcher i Superettan. Alternativet för ersättare till Malmkvist fanns annars i egna leden, i Victor Stulic.

16-åringen Stulic vaktade målet i tisdagens träningsmatch mot Räppe, 3-0, men slipper nu utsättas för pressen att möta mäktiga Malmö FF som kommer från en helt annan veckomatch, nämligen torsdagens 0-3 mot Chelsea i Europa League.

I Malmö FF är Johan Dahlin given förste målvakt. Han var suverän mot Degerfors och är given även mot Öster, om nu inte MFF:s tuffa nationella och internationella cupschema sätter några spår? I så fall är andremålvakten Dusan Melichárek beredd att ersätta.

Klart är att MFF får pusta ut en extra dag mellan besöken i London och Växjö då mötet med Öster spelas först på måndag kväll.

Oavsett vem som vaktar målet i respektive lag är MFF favorit och skulle Öster ta sin andra raka cupskalp mot allsvenskt motstånd är det en knall.

Här är tre andra matcher där klubbar från lägre divisioner drömmer om cupskrällar:

Söndag 14.00, Österås IP, grupp 7:
Hässleholms IF-Djurgården. Kan div 2-laget sätta käppar i hjulet för regerande cupmästarna? Hässleholm inledde med 1-5 mot Elfsborg. Djurgården besegrade Frej med 2-1.

Söndag 15.00, Olympiafältet, grupp 4:
Eskilsminne-Hammarby. I höstens andra cupkval skrällde Eskilsminne genom att slå ut storebror Helsingborgs IF med matchens enda mål. Nu står ett annat HIF för motståndet. Ett Hammarby IF som för övrigt möter Helsingborgs IF redan i allsvenskans tredje omgång. I måndags vann Hammarby med 3-0 mot Varberg. Samtidigt förlorade Eskilsminne hemma mot Dalkurd med 2-0.

Söndag, 15.00, Limhamns IP, grupp 5:
FC Rosengård-Häcken. Division 2-klubben Rosengård mot 2016 års cupmästare. I Häcken hittar vi cupens hetaste målgörare, Mervan Celik. Mot Brage, 6-1 i lördags, gjorde han fyra av Häckens mål. I höstens cupkval mot Växjö United, 5-0, gjorde han också fyra mål. Åtta mål på två matcher! Går han att stoppa?

Larne Wallisson