Link

Drömscener i Rosenbergs sista hemmamatch

Det blev ett magiskt avslut för Markus Rosenberg på hemmaplan. Han gjorde två mål och avgjorde med segermål i sjätte tilläggsminuten i det sista framträdandet för Malmö FF på Stadion. En match som efter stora svängningar och hög dramatik slutade 4-3 till Malmö, som därmed fortfarande har chans till avancemang i Europa League.

Om Markus Rosenberg fått skriva manus till handlingen i karriärens sista hemmamatch hade han förmodligen inte kunnat få till det som verkligen utspelade sig på Stadion.

Det var hög stämning redan före avspark med stort hyllningstifo till den omåttligt populäre lagkaptenen. Och stämningen blev om möjligt ännu högre när MFF sedan tog ledningen mer eller mindre omedelbart. Rasmus Bengtsson tryckte in 1-0, en retur på hörna sedan Jon Inge Berget skarvnickat och Kievs målvakt Heorhiy Bushchan styrt ut bollen framför Bengtsson vid bortre stolpen.

Så långt allt positivt för Malmö, men sedan tog Dynamo Kiev hand om dirigentpinnen och det rejält. Med fart och rörlighet lyckades man gång på gång ta sig in bakom Malmös backlinje. Kiev gjorde också två mål genom Vitaliy Mikalenko och Viktor Tsyhankov och gick in till pausvilan i rättmätig 2-1-ledning.

Markus Rosenberg hyllades med ett magnifikt tifo före avspark.

Men det skulle svänga igen. Och igen.

Malmö fick bästa tänkbara start även i den andra halvleken. Erdal Rakip, som bytts in till den andra halvleken, drog tillsammans med Erik Larsson upp ett anfall som resulterade i en kantfrispark och mål från kvällens huvudrollsinnehavare. Markus Rosenberg tryckte in 2-2 efter en patenterad variant med screen och inspel längs marken.

Och det tog inte slut där. Knappt tio minuter senare gav Rakip MFF ledningen med 3-2. Efter kombinationsspel med Sören Rieks på vänsterkanten avancerade han in i straffområdet och vred upp bollen i högt i bortre hörnet.

När sedan Kievs Serhiy Sydorchuk något överraskande fick syna sitt andra gula kort tänkte nog många att det skulle ordna sig för Malmö. Kanske skulle de med en man mer till och med kunna ordna en viktig tvåmålsseger och skapa ett överläge totalt i de inbördes mötena med Kiev?

Nej, så lätt skulle det inte gå. Kiev fortsatte optimistiskt och offensivt trots tio man och kunde så småningom också kvittera i den 77:e minuten. Tsyhankov piskade in en stenhård kantfrispark som Benjamin Verbić skarvade in från nära håll.

Spelet böljade sedan fram och tillbaka med hel- och halvchanser åt båda hållen innan drömscenariot förverkligades. I den sjätte och sista tilläggsminuten kom Malmö i en omställning där Berget skickade in ett välavvägt inspel från högerkanten till Rosenberg som med karriärens sista hemmaspark placerade in segermålet i bortre hörnet.

Stadion exploderade där och då i total eufori, vilket sedan övergick i en mycket värdig och fin stämning när den på förhand planerade avtackningen av hemmahjälten Rosenberg vidtog.
Hatten av.

Malmö avslutar gruppspelet den 12 december mot FC Köpenhamn på Parken. För avancemang krävs med största sannolikhet seger då Kiev samtidigt tar sig an avsågade Lugano på hemmaplan.