Link

Cupens gruppspel lottas på söndag

I helgen spelas de två återstående matcherna i herrarnas omgång 2 av Svenska Cupen. Strax efter den sista av dessa matcher klockan 18.30 lottas cupens gruppspel, på både dam- som herrsidan, i Fotbollskanalen.

Enskede-AIK på lördag kl 14 och Värnamo-Malmö FF på söndag kl 16 är matcherna som i nuläget fattas för att årets cupspel ska vara komplett. På andra sidan årsskiftet ska de kvalificerade lagen ta sig an cupens rafflande gruppspel. Fotbollskanalen sänder Värnamo-Malmö på söndag och efter avslutad match kommer lottningen av cupens gruppspel att företas cirka 18.30.

Så lottas damernas gruppspel

Rosengård och Eskilstuna kommer inte att ställas mot varandra i gruppspel då de dels är högst rankade och dels i var sin geografisk pott.

16 kvalificerade lag har delats upp geografiskt i en nordlig och en sydlig pott. De två högst rankade lagen i nord respektive syd placeras i var sin fyralagsgrupp. Därefter kommer de andra lagen i respektive geografisk grupp att lottas in fritt i grupperna.

De geografiska grupperna

(de högst rankade lagen i kursiv stil)

Norra: Piteå IF DFF, Umeå IK FF, IK Uppsala Fotboll, Mallbacken IF Sunne, KIF Örebro DFF, Eskilstuna United DFF, AIK, Djurgårdens IF FF.

Södra: FC Rosengård, IF Limhamn Bunkeflo, Kristianstads DFF, Vittsjö GIK, Växjö DFF, Kungsbacka DFF, Kopparbergs/Göteborg FC, Linköpings FC.

Datum för matcherna i gruppspelet är 22/23 februari, 14/15 mars och 21/22 mars. Efterföljande semifinaler spelas 29 mars och finalen 1 maj.

Så lottas herrarnas gruppspel

De två seriesegrarna Djurgården och Mjällby kommer att ställas mot varandra i grupp 1 - om såväl Malmö som AIK vinner sina matcher i helgen.

I herrarnas gruppspel ska 32 lag delas upp på åtta grupper. Plats 1 och 2 i varje grupp bestäms av rankingordningen (de 16 högst rankade lagen). Lag 1-8 placeras i den ordningen i grupp 1-8, lag 16 placeras därefter i grupp 1, lag 15 i grupp 2, lag 14 i grupp 3 o s v.

Vi vet med andra ord att Djurgården är lag 1 i grupp 1 men därefter måste vi invänta resultaten av de två uppskjutna matcherna som spelas lördag-söndag. Vinner Malmö sin match så går de in i grupp 2, förlorar de så är det allsvenska trean Hammarby som går in där, och så vidare…

På söndag kväll vet vi alltså hur de 16 främsta lagen fördelats på de åtta grupperna och därefter lottas de resterande 16 lagen in fritt. Dock kan inte två icke-elitlag (Allsvenskan och Superettan) lottas in i samma grupp.

Inför helgens matcher ser uppdelningen i seedade lag (i ordning) ut som följer nedan. Lagen som spelar i helgen, Enskede-AIK och Värnamo-Malmö, i kursivt. Varberg (och Brage) kan hamna i den seedade gruppen om Malmö (och AIK) förlorar i helgen.

Seedade lag, i ordning: Djurgården, ev Malmö FF, Hammarby, ev AIK, IFK Norrköping FK, BK Häcken, IFK Göteborg, IF Elfsborg, Örebro, IK Sirius FK, Östersund, Falkenbergs FF, Kalmar FF, GIF Sundsvall, Athletic Eskilstuna, Mjällby AIF

Kan bli både seedade och oseedade, i ordning: Varbergs BoIS FC och IK Brage.

Övriga oseedade lag, i ordning: Jönköping Södra IF, Halmstad, Örgryte IS FF, Dalkurd, Västerås SK FK, GAIS, IF Brommapojkarna, Syrianska FC, Sandvikens IF, ev IFK Värnamo, Eskilsminne IF, Sollentuna FF, Oskarshamns AIK, FK Karlskrona, ev Enskede IK.

Gruppspelets tre omgångar spelas 22/23 februari, 29 feb/1 mars och 7/8 mars. Arbetet med att spika spelprogrammet mer i detalj vidtar direkt i veckan efter lottningen.

Fler datum: kvartsfinalerna spelas 14/15 mars och semifinalerna 21/22 mars. Finaldag bestäms senare.

Så här spelas Svenska Cupen