Ackreditering till EURO 2020

UEFA:s Return to Play-protokoll kommer att gälla under sommarens slutspel och det innebär bl.a. att antalet press- och fotografplatser på arenorna kommer att vara starkt reducerade samt att presskonferenserna MD-1 & MD samt mixed zone MD kommer att ske i digital form.

Vi har ännu inte fått besked om vad som gäller för mediaaktiviteterna vid vår base camp i Dublin, tills vi får ev. annan information från UEFA planerar vi att genomföra fysiska presskonferenser där – under förutsättning att de lokala coronarestriktionerna tillåter detta samt att coronapandemin inte eskalerar.

Vi har som vid tidigare mästerskap tilldelats en kvot för svensk media. Till skillnad mot tidigare vill UEFA dock den här gången ha en förvals- och prioriteringslista över de svenska medieföretag och medierepresentanter som avser ansöka om ackreditering.

Svenska Sportjournalistförbundet kommer att göra prioriteringsordningen av medieföretagen medan prioritering av personer inom respektive medieföretag görs av respektive medieföretag.

Vi behöver därför en lista från er över de personer som ni önskar ackreditera till EM-slutspelet samt en prioriteringsordning av dessa avseende biljetter/fotografplatser vid matcherna. Notera att ni på denna lista även måste inkludera ev. personer som tillkommer först efter gruppspelsmatcherna.

Ange även i listan vilka av Sveriges matcher ni har önskemål om att bevaka – även i ev. slutspelsfas. Notera dock att detta endast är en intresseanmälan, ansökan om platser vid Sveriges matcher (och övriga matcher) görs via UEFA Media Portal.

Listan skickas per e-post till ester.kristiansson@svenskfotboll.se senast den 6 april kl. 17.00.

Notera också följande information från UEFA

  • Möjlighet att ansöka om ackreditering – både till turneringen och matcherna - kommer att finnas 9-27 april. Ansökan görs via UEFA Media Portal.
  • Ansökan kommer endast att kunna göras av skrivande reportrar och fotografer. Ni som är non right holders och överväger att skicka tv-team till vår base camp, kontakta Ester Kristiansson angående detta.
  • Endast de personer som finns med på förvalslistan kommer att kunna ansöka om ackreditering. Dessutom krävs att man är en medlem i UEFA Media Pool. De som inte är medlemmar i UEFA Media Pool kan ansöka om att bli det via nedanstående länk:  https://www.uefa.com/insideuefa/mediaservices/accreditation/
  • En första indikation från UEFA är att de medierepresentanter som ryms inom den svenska kvoten kommer att tilldelas turneringsackreditering. Däremot är antalet platser vid matcherna starkt reducerade, varför UEFA i nuläget inte kan garantera något medieföretag mer än en biljett och/eller fotoplats per match som Sverige spelar. Svenska Fotbollförbundet för i samråd med Svenska Sportjournalistförbundet en dialog med UEFA kring detta med förhoppningen om att fler platser kommer att tillgängliggöras.
  • Besked om ackreditering kommer att skickas från UEFA under perioden 29 april-mitten av maj.

Nationella partners